Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '20

 
Kategori
İnançlar
 

Orucunu Tut ve Buna Laik Yaşa

ORUCUNU TUT VE BUNA LAİK YAŞA

Sevgili okurlar, bu hafta sizlerle ülkemizde yeni yaşanan bir olay “oruç tutmadığı için darp edilen, baba oğul” hikayesini konu alarak, Ramazan-ı Şerif’te oruç tutan ve tutmayan meselesini anlatmaya gayret göstereceğim.

Bakınız Mudanya’da vatandaşlarımızdan bir tanesi evladı ile bir kafe de öğlen yemeği yemektedir. Provokatörün bir tanesi geliyor ve baba oğula laf atmaya başlıyor, diyor ki Ramazan da yemek mi yenir? Adam da oruçlu değiliz ve seferiyiz diyor. Provokatör de diyor ki madem tutmuyorsunuz, o halde görünmeyen bir yerde yeğin yemeğinizi, halka açık yerde yemeyin, diyor ve provokatör, yemek yiyen baba oğula saldırmaya başlıyor ve bir tanesinin burnunu kanatıyor. Olaya bakar mısınız? Sonra saldırıyı gerçekleştiren kişi ve yanına ki kişiler oradan uzaklaşıyor, ardından mağdur olan vatandaşlarımızda kafe den ayrılıyorlar.

Şimdi bakınız, ilk önce İslam hoşgörü dinidir. Bunu ifade eden bir kısa, mesnevinin bir hikayesi. Bir gün Hz. Mevlana, yolda yürür iken bir kavgaya rast geliyor ve kavga ettiğini gördüğü gençlere diyor ki; Ne oluyor burada? Gençlerde ona diyorlar ki Ya Mevlana burada bir adam var, sürekli şarap içer durur, vakitte ramazandır. Destur ver bize, şuracıkta haklayalım bu adamı. Mevlana’nın cevabı ise bu duruma bakın ne oluyor. Diyor ki; O şarapçı şarabı içmiştir EVET! Ancak sizler sarhoş olmuşsunuz. Evet Mevlana tam olarak bu cevabı vermektedir. Bakın oradaki dayak yiyen baba oğul ehl-i sünnet bir yapıdan gelmiş olabilir. 5 Vakit namazda kılıyor olabilir.  Hatta dünya iyisi insanlar da olabilir. Vatandaşın açık olan bir kafenin her hangi bir bölgesinde yemek yemesinde nasıl bir sakınca olabilir? Hem de görüntülerden görüldüğü üzere yola biraz cephesi olan bir kafe.

Bakınız Cübbeli Ahmet hoca bir sohbetinde diyor ki, adamın biri ramazan da yemek yerken, bizim Müslümanlardan biri adamın yanına gitmiş ve adama demiş ki, sen gavur musun?  Ramazan da yemek mi yenir be adam. Adamda diyor ki evet gavurum. Müslüman değilim. Hikayenin çok küçük bir kısmını buraya ekledim ve sonrasında Cübbeli Ahmet hoca ekliyor. “İnsanları bu konuda yadırgamak kimsenin haddine değil” diyor. Evet bunu belli bir kesimin severek dinlediği bir hocamız ifade ediyor.

Şimdi ben bu provokatör arkadaşların İslam dinini ne kadar doğru yaşıyor, günahı var mı? Yok mu? Bunu tartışmayacağım. Ancak Müslüman kardeşlerime, bir önerim var.

Biz ahir zaman Müslümanları olarak, hem oruç tutup hem de kul hakkı yiyorsak, bir olay karşısında adil, hakkaniyetli olamıyorsak. Bir ay oruç tutup çok düzgünde olsak bile, 11 ay haramdan sakınamıyorsak.  İnsanlara iyilik etmiyorsak, zina dan ve kötü işlerden uzak duramıyorsak. Lafa gelince dört dörtlük Müslüman ama iş icraata gelince, hocanın yaptığını yapma, dediğini yap moduna girmiş isek. Yaptığımız ibadetlerin hiçbir hükmü kalmıyor değerli okurlar.

Evet sonuç kısmına gelirsek, neler yapmalıyız? Nasıl bir düstur içinde olmalıyız?
Şüphesiz ki, HZ.Muhammed Mustafa (S.A.V.) ahlakı ile yaşamalıyız. Kuran-ı Kerimi açıp, okuyup bize ne dediğini bir anlamamız gerekiyor. Tabi ki herhangi bir sağlık ile ilgili bir sorun yoksa oruçlar tutulmalı, namazlar kılınmalı ve mümkünse, imkan varsa kutsal topraklar ziyaret edilmelidir. Bu Müslümanların vazifesidir. Ancak, bu güzel şeyler yapılırken, çirkin şeyler yapmak yakışmıyor. O sebeple süslüman, gösteriş Müslümanı olmayacağız. Dünya için değil, ukba için yaşayacağız. Bir taraftan namaz kıl, bir taraftan haram ye olmaz. Gündüz oruç tutup akşam, zina etme. Garibanın hakkını yeme olmaz. Ümmet bilinci ile HZ.Peygamber(S.A.V.)’in güzel ahlakı ile donatılmış bir vaziyette gelecek hafta tekrar görüşünceye dek tüm okurlarıma fevkalade bir ramazan diliyorum. Hoşça kalın, Esen Kalın.

 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...