Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '12

 
Kategori
Sinema
 

Oscar'ı bir kez daha beklerken...

Oscar'ı bir kez daha beklerken...
 

OSCAR HEYKELCİĞİ


Şubat ayının 26. gecesi Oscar 84. kez dağıtılacak. Sinema tarihinin farklı dönemlerini yansıtan “Hugo” ve “Artist-The Artist” birçok dalda paylaştıkları adaylıklar ile ödül dağılımını fazlasıyla etkileyecekler. En iyi filmde kıyasıya kapışacak olan iki filmden “Artist”in zaferle ayrılması kimseyi şaşırtmayacak. Sessiz, siyah beyaz bir filmin Hollywood tarihini bu denli sevimli, ince detaylar ile örülü sunması, sesli sinemaya geçişten sonra ilk kez oluyor. Sessiz ve renksiz filmlere uzak duran seyirciyi bile ilk karesinden itibaren tavlamayı başaran “Artist” Akademi üyelerini bile etkileyecek kıvamda. Martin Scorsese’in sinemanın ilk yönetmeni George Meliés’nin yaşamını anlattığı “ Hugo” beklenmedik bir çıkış yakaladı. Usta yönetmen sinema tarihine duyduğu sevgiyi çoşkulu bir sinematografi ile görselleştirirken yapım tasarımcısı Dante Ferretti’nin dönem yansıtması tek kelime ile “Oscar”lık. Scorsese “Departed-Köstebek” den sonra ikinci kez yönetmen Oscar’ını alır mı ? Şüpheli, Artist’in genç yönetmeni Michel Hazanavicius daha şanslı gözüküyor. Tüm bu olasılıklara karşı Alexandre Payne  “The Descandents-Senden Bana Kalan-” ile bir sürprize imza atabilir mi ?  Altın Küre başarısının ardından eli oldukça kuvvetlenen Payne “Kramer vs Kramer-Kramer Kramer’e Karşı” veya “Ordinary People-Sıradan İnsanlar” gibi aile dramalarına geçmişte ilgi göstermiş olan Akademi üyelerini "Senden Bana Kalan" ile bir kez daha etkileyebilir. “Sideways”, “About Schmidt” te olduğu gibi yaşamı yeniden keşfeden bir adamın hikayesini incelikli ve sade bir dille anlatırken, George Clooney’nin öykünün ruhunu yakalayan minimalist oyunculuğu ona en iyi oyuncu Oscar’ını getirebilir.
Terence Malick’in popüler sinemanın uzağında seyreden felsefevi filmi  “Hayat Ağacı-The Tree of Life”nın veya Brad Pitt’in başarılı performansının taşıdığı “Kazanma Sanatı-Moneyball”, ödüllerin uzağında kalacak iki film. Brad Pitt Oscar’ı hak eden performansına karşın bebek yüzlü aktör olmanın dezavantajını bir kez daha yaşayacak mı ? Ellisine merdiven dayayan Pitt’in eskisi kadar da bebek yüzlü olmadığı da diğer bir gerçek. 

Woody Allen’in yönetmenlik kariyerinin en fazla gişe getirisi yapan filmi “Midnight in Paris-Paris’te Geceyarısı” komedilere yüz vermeyen Akademi üyelerini çok etkilemeyecektir. Steven Spielberg’in Oscar adaylığı şablonlarını sonuna kadar kullandığı  “Savaş Atı-War Horse” ödül konusunda gündeme dahi gelmeyecek bir film. Janusz Kaminski’nin filmin tüm sıradanlığına karşın klasik western’e göndermeler ile dolu görselliği kendisine üçüncü kez Oscar’ı kazandırabilir. Emmanuel Lubezki’nin “Yaşam Ağacı”nda öykünün iç sesinin ritminde yakaladığı görsellik ödüllendirmeyi hakeden diğer bir çalışma  .

En iyi erkek oyuncu dalının George Clooney karşısında en sıkı aday Artist’i oynayan Fransız Jean Dujardin. İnanılmaz bir beden dili ile karakterine hayat veren Dujardin, Avrupalı oyuncuları seven Akademi üyelerinin tercihi olabilir. Diğer taraftan bu ödülü fazlasıyla hak ediyor.“Tinker,Tailor,Spy and Soldier-Köstebek” filminde yarattığı Smiley karakterine derin ve analitik bir gizem veren Gary Oldman veya “Better Life-Daha İyi Yaşam” da oğlu için mücadele eden Meksikalı göçmen babaya müthiş inandırıcılık kazandıran Démian Bichir (ne yazık ki !) eli boş dönecek adaylar.

En iyi kadın oyuncu Oscar’ının en büyük favorisi bir kez daha Meryl Streep. 18. adaylığında üçüncü kez ödülün peşinde olan Streep, bu kez Demir Lady olarak anılan İngiltere Başbakanı Margereth Tacher’da gösterişli bir oyunculuk sergiliyor. Birilerinin artık Meryl Streep’e” yeter bıkkınlık vermek üzeresin deme vakti” gelmedi mi ? Kendisini alt edebilecek diğer aday “The Help-Yardımcı” daki oyunculuğu ile siyahi oyuncu Viola Davis.

Yılın festivallerde ödül şampiyonu olan İran filmi “A Separation-Ayrılık” yabancı film Oscar’ını kazanmazsa büyük sürpriz olur. Animasyon dalında Gore Verbinski’nin “Rango”su, belgeselde ise Wim Wenders’in “Pina” sı kazanma olasılığı yüksek adaylar.

Yılların yıpratamadığı Christopher Plummer ve Nick Nolte en iyi yardımcı erkek oyuncu, Berenice Béjo ve Jessica Chastain ise yardımcı kadın ödüllerinin en yakın adayları.

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..