Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '08

 
Kategori
Dünya
 

Osetya için Gürcistan ve Rusya krizi

Osetya için Gürcistan ve Rusya krizi
 

Bölge bir anda savaşın eşiğine geldi. AB’den tutunda Türkiye’ye kadar herkes savaşın çıkmasına karşı. Erdoğan ateşkes için devreye girdi. Batı yanlısı Tiflis yönetimi Rusya’yı savaş ilan etmekle suçladı. İplerin artık gerildiği çok açık.

İlginç olan durum şu; Gürcistan Rusya’ya karşı bu hamleyi nasıl yaptı. Bence arkasında ABD var ama ABD’nin de savaş istediğini sanmıyorum. Çünkü savaş bütün dünyayı etkiler. Hatta bir savaş çıktı sonucunda da dünya savaşı patlak verebilir.

Aslında bölge 1989dan beri gergin bir durumda.

Güney Osetya bildiğiniz gibi özerk olarak Gürcistan’a bağlı ama Kuzey Osetya ile birleşmek isteyince Gürcistan ile arası açıldı. Daha sonra 2006’daki referandumda ''Demokratik Güney Osetya Sovyet Cumhuriyeti'' ilan etmesi üzerine Tiflis bölgenin özerkliğini kaldırdı.

Operasyonda Osetyalı lider Eduard Kokoeti'ye göre 1.400 kişi hayatını kaybederken, Moskova, 10 Rus barış gücü askerinin öldüğünü açıkladı. Tiflis, 4 Rus savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu. Şu da bir gerçek ki Rusya her yönden Gürcistan’da çok daha güçlü bir durumda.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Rusya'yı, Gürcistan'a yönelik savaş uçakları ve füzelerle yürütülen saldırıları durdurmaya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve Gürcü topraklarından muharip güçlerini geri çekmeye çağırıyoruz." dedi. Bu açıklama ABD’nin Gürcistan’a destek verdiğinin kanıtıdır.

 
Toplam blog
: 46
: 1055
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

1992 yılında Erzincan'da Doğdum. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Halk Edebiyatı ilgilendiğim al..