Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
Magazin
 

Osman Sınav’dan ‘Hatasız Kul Olmaz’…

Osman Sınav’dan ‘Hatasız Kul Olmaz’…
 

İçeriğindeki betimlemelerle dikkatleri çeken ve firavun sarayının hikâyesini anlatan ‘Kılıç Günü’nün ardından bir süre dizi suskunluğuna bürünen Osman Sınav’ın ekrana dönüşü muhteşem oldu.

TRT 1’de yayını başarıyla süren ve Türklerin mitolojik ülküsü doğrultusunda işlenen ‘Kızılelma’nın ardından bu kez de, kökü hayatın içinden olan bir öyküyü işleyen ‘Hatasız Kul Olmaz’la çıkacak izleyicinin karşısına.

Dört yıl aranın ardından iki proje birden üreten Osman Sınav’ın çekimlerine İznik’te başlanan yeni dizisi, iki yıldır titizlikle sürdürülen bir çalışmanın ürünü.

Çekimleri henüz başlamadan sezonluk senaryonun hazır olmasıyla Türk televizyonlarında bir ilke imza atacak olan dizi, Mustafa Kutlu'nun ‘Zafer Yahut Hiç’ isimli eserinden uyarlanmış. Sırlarla örülü bir kasabanın gizem, aksiyon ve eğlence dolu hikâyesinin anlatıldığı söylenen senaryo, Ferda Eryılmaz’ın imzasını taşıyor.

Yönetmen koltuğunda Yasin Uslu’nun yer aldığı yapımın başrolünde Ertan Saban ve Ekin Türkmen var. ‘Bir Kadın Tanıdım’ ve ‘Karakol’ isimli dizilerin ardından bir kez daha birlikte olan ikilinin oyunculuk uyumu tam. Dolayısıyla Ertan ve Ekin’in rol arkadaşlığını önceden deneyimlemiş olmaları bu açıdan diziye bir avantaj.

‘Sana Bir Sır Vereceğim’de bazılarının eleştirilerinin aksine performansını gayet yerinde bulduğum Murat Han da başrolü paylaşan isim olarak karşımızda.

Kadrosunu yavaş yavaş netleştiren diziye katılan bir diğer isim de en son ‘Her Şey Yolunda Merkez’de izlediğimiz, ‘Selam’ filminde de rol alan Burçin Abdullah…

 

TEMELİNİ GÜÇLÜ BİR ESERDEN ALIYOR!

‘Hatasız Kul Olmaz’ın en önemli özelliği; Pencap hükümdarı Eşber’in İskender’e yenilmenin ardından kendisine geri verilen kılıcıyla intihar etmesinin gerekçesini özetleyen Aristo’nun ‘Zafer Yahut Hiç’ cümlesinden adını alan kitaptan uyarlanmış olması!

Çünkü Mustafa Kutlu’nun bu eseri gerçekten de, bir yandan kentten gidenlerin duygularını yansıtması bir yandan da kırsalın bile gitgide bozulduğunu göstermesi açısından, dikkate değer bir içeriğe sahip. Tabii bu arada karşılıklı ve karşılıksız aşk duygularını bir arada işleyip, duruma göre bir aşkın nasıl zafere ya da hiçe dönüştüğünü de göstermekte.

Dizinin senaryosu için yapılan uyarlama orijinaline ne derece sadık kalacak bilemem. Ancak uyarlama öykünün temelinde, Tepeköy’e gelen Avrupa eğitimli Doktor Ferit ile Öğretmen Oya’nın ilişkisinin, Dayıkızı Canan karakterinin Ferit’e duyduğu karşılıksız aşkla çakışması olacak diye düşünüyorum. Oya’ya sevdalı Komiser Bulut’un karşılıksız aşkını da unutmamak lazım bu arada.

Nasıl ki; ‘Hatasız Kul Olmaz’ın ilk etapta ‘Sakin bir kasabaya yabancı bir adamın gelir ve işler çok fena karışır. Çünkü aslında ne kasaba o kadar sakindir, ne de adam o kadar yabancı. O günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve bütün sırlar açığa çıkacaktır’ şeklinde yapılan tanıtımından anlaşıldığı kadarıyla, dizinin senaryosu başlangıç itibariyle kitapla aynı doğrultuda görünmekte… Devamı senariste kalmış.

Sonuçta; Elbette ki uyarlama dizi ile kitabın birebir aynı olması imkânsız. Osman Sınav’ın ‘Hatasız Kul Olmaz’ı da kendi dizi gelişimiyle yolunu çizecektir. Senaryo, romandaki bu temel taşların arasını türlü yan karakterler ve öykülerle dolduracaktır. Bu gelişimin nasıl olacağını görmek içinse, öyküsü ve Osman Sınav ismiyle umut veren diziyi bekleyeceğiz el mahkûm.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..