Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '10

 
Kategori
Kitap
 

Osmanlı'dan Amerika'ya

Osmanlı'dan Amerika'ya
 

orada saat kaç


Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan biri Amerika'nın keşfi konusunda ne düşünüyordu? Peki Yeni Dünya'da yaşayan biri Osmanlı hakkında ne düşünüyordu?

Orada Saat Kaç?, XVI. yüzyılda uzak coğrafyalarda, farklı tarihsel ve toplumsal yapılar içerisinde yaşayan fakat aynı dünyayı paylaştıklarının farkında olan iki insanın, Meksikolu Heinrich Martin ve İstanbullu isimsiz bir yazarın birbirlerini anlama çabalarını anlamaya çalışan bir kitap. Kitapta sözü edilen anonim yazar, Padişah’ın dikkatini Amerika’nın keşfi; dolayısıyla siyasal, ekonomik, dinsel ve askeri açılardan sahip olduğu öneme çekmeye çalışıyor. Yeni Dünya’da yaşayan Martin ise Osmanlı İmparatorluğu’nun nasıl göründüğünü anlatıyor.

Kitabın yazarı Serge Gruzinski, başka dünyalara ve başka insanlara karşı duyulan merak duygusundan hareketle, bu iki yazarın ötekiyi tanıma çabalarına odaklanıyor. Orada Saat Kaç? sorusu ötekiye yönelik bu arayışın en somut ifadesi olarak karşımıza çıkıyor. Gruzinski'nin çalışması, bu şekilde tezahür ettiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Coğrafyadan tarih bilimine, astronomiden astrolojiye kadar geniş bir çerçevede sayısız kitabın ve elyazmalarının elden ele gezdiği, gezginlerin başka dünyalara dair maceralarını anlattığı bir ortamda dünyayı keşfetme duygusunun yarattığı heyecanı hayal etmek zor olmasa gerek.

Bu kitapta, birbirlerinin varlığından habersiz bir şekilde birbirlerinin yaşadığı dünyaları tanımak isteyen iki meraklı insanın zaman bilimsel gerçeklere, kimi zaman söylencelere, astrolojik tahminlere ve kehanetlere dayanan bilgiler üzerinden, yaşadıkları dünyayı tanıma ve anlama yönündeki arayışlarına tanık olacaksınız. Ve XVI. yüzyılda olduğu gibi, iletişim araçlarının böylesine geliştiği günümüzde de bilme arzusunun ne denli güçlü olduğunu göreceksiniz bir kez daha.

Orada Saat Kaç?

Doğu Batı Yayınları

Çeviren: Özcan Doğan

 
Toplam blog
: 12
: 557
Kayıt tarihi
: 13.08.08
 
 

Edebiyat, edebiyat eleştirisi, sanat, felsefe... ..