Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '19

 
Kategori
Siyaset
 

Osmanlı Medeniyeti..

Osmanlı devleti ile Avrupa devletkeri önce savaştılar birbirleriyle. Savaşlar siyasi ilişkilere dönüştü. Siyasi ilişkiler ticari ilişkileri doğurdu. Ticari ilişkiler de kültürel olarak iki medeniyetin etkileşimine neden olmuştur. Yani Osmanlı kültürü Avrupa'yı etkilemiş, Avrupa kültürü de Osmanlı'yı etkilemiş tarihte..

Kültür ve sanat alanında o denemde Osmanlı'nın seramik'ten tekstil motiflerine kadar Avrupa'yı etkilemiş hatta kahve kültürüne kadar Avrupalı örnek almış kendisine.

Büyük Osmanlı medeniyeti özellikle Avrupa'yı etkileyerek Osmanlı kültürü ve davranışlarını kendi kültürü ile harmanlayarak Osmanlı'dan çok daha barbar olan Avrupa'nın gelişimini sağlamıştır.

Avrupa hem kendi din ve inançlarını Osmanlı kültürüyle bir yandan harmanlaştırırken bir yandan da kendi din ve kültürünü törpüleyerek uygar toplum haline gelmiş ardından sanayileşerek bugün dünya ülkelerinde yerini almıştır.

Peki biz ne yaptık, ne yapıyoruz?

Hiç bir şey!

Avrupa Osmanlı kültürü ile kendini yenilerken bizler hala daha ölen insanın yıl dönümünde helva dağıtmaya devam ediyoruz (az önce geçen yıl trafik kazasında kaybettiğimiz esnaf komşumuzun ölüm yıl dönümü helvası ikram edildi de aklıma geldi)

Atatürk sayesinde muasır medeniyetler seviyesine adım atıldı, öylece kaldık. Uygar toplumlar tırnak içinde emperyal ülkeler ülke varlıklarını ele geçirmekten başka bir şey göremedik bu güne kadar.

Cumhuriyet'ten sonra ilk 46 yılında emperyal ülkeler ülkenin varlıklarını özelleştirme kapsamında yabancı şirketlere satılmasına kapı aralanmış ve günümüze kadar geçen zaman diliminde tek tek yabancı şirketlere satılmıştır istisnalar hariç.

Kendimizi ülke olarak tarihte Avrupa'da olduğu gibi toplum olarak kendimizi yenilemediğimiz sürece İstanbul'da sandıklar çok daha fazla tekrarlayarak sayılmaya devam edecektir.

Say say bitmeyecektir.

Beethoven ve Mozart Mehter marşından etkilenerek besteler yaparken bizler Avrupa'nın hiç olmazsa güzel ahlakını alamadık ya ben ona yanarım.

Söze sıra geldiğinde güzel ahlakı sahipleniriz. Sahiplenmede üstümüze yoktur. Adalet deriz hukuk deriz ama icraata geldiğinde hukuk mukuk tanımayız.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..