Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '14

 
Kategori
Tarih
 

Osmanlı Sarayı'nda "Yılbaşı kutlaması"

Osmanlı Sarayı'nda "Yılbaşı kutlaması"
 

Bir de çam ağacı olsaydı, bloğuma uygun olurdu...


1886 yılı...II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ...

Abdülhamid, 44 yaşında ve 10 yıllık padişah...

Yeni yıl kutlama programını hazırlayan; II. Abdülhamid'in gençlik aşkı  olan Flora Cardier(Belçika asıllı)...Moda evi sahibi.

Yeni yıl kutlamasına katılanlar :

Canan(II. Mahmut'un oğlu Abdülmecit'in karısı ve aynı zamanda Abdülaziz'in yengesi. Abdülaziz, yengesi Canan'a, yasak ama, temiz, tutkulu ve zararsız platonik bir aşkla bağlı idi)

II. Abdülhamid'in kardeşi, oğulları ve kızları ve hanedanın diğer kadınları...

Ayrıca, Abdülhamid'in analığı Perestü Sultan...

Not - 1 : II.Abdülhamit'in annesi Trümüjgan, Abdülhamit 10 yaşındayken ölmüştü. Bunun üzerine, babası onu, çocuğu olmayan 4.karısı Perestü Sultan'ın bakımına verdi...Perestü hanım, ayrıca Harem'in başı idi...

"Flora, 1886 ylında da, geçen yıl yaptığı gibi, yine büyük bir çam ağacını süsledi ve hazırlanan hediyeler ağacın dallarına asıldı. Kutlamaya katılanlar, hediyelerini oradan aldılar...Bu Türk adet ve geleneklerine uygun bir şey değildi. Ama Flora'yı da, bilhassa bu işi yapması için teşvik eden de Canan'dı. Kutlamaya katılan diğer hanedan mensupları da, bundan memnun kalmışlar ve çok romantik bulmuşlardı...Hele o gece kar da yağınca hepsi sevindiler...Hindi-pilav, kaymaklı revani, çeşitli çerezler ve yeni sene tatlı geçsin diye de içecek şerbetler hazırlandı...

Yeni seneye girerken yeni bir elbise giymek uğurlu sayıldığından hepsi yeni kıyafetler giymişlerdi. Flora, kıyafetleri önceden epeyce emek vererek hazırlamıştı.( Flora, aynı zamanda bir moda evi sahibi idi. Moda-evi de, bugünkü Galatasaray Lisesi'niden Taksim'e giden yolun hemen 50-60 metre  ilerisinde ve sağında idi) 

Yarı geceden önce Kemaleddin efendi(Abdülhamid'in kardeşi) ve az sonra da Padişah(II. Abdülhamid) kutlamaya katıldılar. Abdülhamid hediyesini açtı; kahverengi bir robdöşambr idı...Kimin hediyesi olduğunu sormadı ama, bu hediyeyi ona büyük bir olasılıkla Flora kendi elleriyle hazırlamıştı..."

Kutlamaya katılan diğerleri için gece bitmişti; ama Abdülhamit için henüz bitmemişti...Gece boyu birkaç kez uyanmış, aklı Flora'ya takılmıştı...Gidip onu kollarına almak ve müşfik tavrıyla göğsüne bastırmayı hayal etti durdu..

Not -2 : Gelecek bir zamanda, belki, II. Abdülhamid'in bu tutkulu aşkını da yazarım.

Osmanlı Sarayı'nda, hanedan mensupları tarafından, "Yeni Yıl" kutlamasının, ilgi çekici ve biraz da düşündürücü olabileceğini sanarak yazdım bu bloğu...Öyle oldu mu acaba?

 

cdenizkent

 

Not - 2 : Bu kısa bloğu, II. Abdülhamid'in torununun kızı olan Hanzade Sultan'ın, babası ile birlikte derlediği "Osmanlı Hanedanı Saray Notları" adlı kitabından alıntılar ile yazdım. Kitap, 1808-1908 yılları arasındaki Osmanlı saray yaşamını, dönemin siyasi olaylarına paralel bir şekilde anlatmaktadır...Olay gerçektir; ancak kurgu ve ifade tarzı, gerçek anlamlarını bozmadan, bana aittir.

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..