Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '14

 
Kategori
Tarih
 

Osmanlı Tarihinin önemli olayları

Osmanlı Tarihinin önemli olayları
 

Osmanlı Tarihinin en önemli olaylarından biridir Ankara Savaşı. 2 büyük gücün mutlakiyet yarışındaki karşılaştığı öncül savaştır. Sonuçları iki taraf içinde ağır olan bu tarihi savaşı biraz irdeleyelim...

Osmanlı Devleti tarafında 1389 yılında tahta çıkan genç padişah Yıldırım Bayezid, babası 1.Murat ve dedelerinin aksine İstanbul'a ve Anadolu'daki toprakların alınmasına önem vermiştir. Balkanlarda Niğbolu Savaşının dışında önemli hareketlerde bulunmayan ve vasallık sistemiyle barışı sağlayan Yıldırım Bayezid ; aralıklarla 4 kez kuşattığı İstanbul'u alamamış olmasına rağmen Bizanstan birçok pay elde etmiş, Anadolu'da ise 1401 yılına kadar devletin sınırları Sivas-Malatya-Tokat hattına ulaşmıştı. Anadoluda siyasi birliği kurmak isteyen Yıldırım Bayezid bu amaçla birçok Anadolu beyini tasfiye ederek isyan olasılığını azaltmayı öngörmüş ve kısmen başarılı olmuştur.

Diğer taraftan Timur İmparatorluğu'nun hakimi olan Timur ; İran da ve Türkistan yöresinde güçlü bir devlet kurmuştu. Timur' un bir sonraki asıl hedefi ise Çini alarak eski zamanlardaki Türk-Moğol topraklarını tekrar kazanmaktı. Ancak doğuda güçlü Çin İmparatorluğuyla savaşmadan hemen önce batıda da benzer bir güç ortaya çıkmıştı. Timur ; Osmanlı Devletinin son zamanlardaki fetihlerinden rahatsızdı. Çin ile savaşırken arkasında bulunabilecek böyle büyük bir devlet onu ve ordusunu arkadan vurabilme ve kentlerini ele geçirebilme potansiyeline sahipti. Bunu iyi bildiğinden böylesine büyük Çin seferi öncesi batı kolunu sağlama almak isteyen Timur, bunun için ordusuyla 1402 yılının başında Büyük Anadolu Seferine çıkmıştır.

Timur ; çoğunluğu süvarilerden oluşan ve içinde fillerinde bulunduğu büyük bir orduyla önce Şam ve Halep'i, ardındanda Sivas'ı ele geçirdi. Buraya yerleşen ve Yıldırım Bayezid ile mektuplaşmaya başlayan Timur 3 istekte bulunmuştu.

Osmanlı Devletinin Doğu Anadolu'da aldığı toprakları geri vermesi.

Celayir Sultanı Ahmet Celayir ile Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf'un teslim edilmesi.

Şehzadelerden birinin rehin verilmesi ve Timurun hakimiyetinin tanınması.

Yıldırım Bayezid tabiki bu şartları ağır olması ve Devlet-i Aliyye-i Osmaniye nin bekasına uymaması nedeniyle reddetti. Bunun üzerine 2 ordu çeşitli manevralarla birlikte 28 Temmuz 1402 de Ankara Çubuk Ovasında karşı karşıya geldi. Yaklaşık 10 saat süren ve ağır kayıpların verildiği muharebeyi Timur kuvvetleri kazandı. İsa Çelebi, Süleyman Çelebi, Mustafa Çelebi ve Mehmet Çelebi kuşatmayı yararak kaçmayı başardı. Ancak sonuna kadar yiğitçe savaşan ve savaşmayı bırakmayan Yıldırım Bayezid ise sağ olarak esir alınmıştı.

Sonuç olarak Musa Çelebi ve Yıldırım Bayezid esir olmuş ve Osmanlı Devleti için 11 yıl devam edecek Fetret Devri başlamıştır.

Esas soru ise Osmanlı Devletinin bu kadar büyük güce ve zaferlerine rağmen savaşı nasıl kaybettiğidir. Bu sorunun cevabını bulalım.

1.Neden Yıldırım Bayezid'in Anadolu'daki uyguladığı siyasi birlik politikası sırasında tasfiye ettiği beylerden dolayı halkın ve orada bulunan askerin bu hareketi doğru görmemesidir.  Zira bu olumsuzluk savaş sırasında beylerin Timur safında olduğu anlaşıldığında Osmanlı ordusundaki askerlerin karşı tarafına geçişine neden olmuştur.

2.Neden Yıldırım Bayezid'in savaş meydanına geldiği gün yani 27 Temmuz 1402 te Timur kuvvetlerini dağınık ve düzensiz bir halde bulmasına ve paşalarının ani baskın önerisine rağmen daha öncede yapmış olduğu gibi mertliğe yakışmaz diyerek öneriyi reddetmesidir. Mert olmak doğrudur ancak savaş anında yapılan bu hata devleti Fetrete sürüklemiştir.

3.Neden Timur'un bölgeyi ve şartları Yıldırım Bayezid'ten daha iyi analiz etmesi ve dahice yaptığı ve uyguladığı planlardır. Zira Timur ; Çubuk Ovasının ormanlık alanını ve durumunu iyi değerlendirerek savaş fillerini iyi gizlemiş ve yine süvarilere ağırlık vererek hücum hız ve kuvvetini kendi insiyatifine almıştır.

4.Neden Osmanlı Ordusunun ilk defa gördüğü savaş filleridir. İslam Ordusunun 634 yılında Köprü Savaşında ilk defa görüp şaşırdığı ve kaybettiği savaştaki gibi , Osmanlı Ordusuda çok şaşırmıştır. Filler imha edilmiştir anca ordu büyük kayıp vermiştir.

Son olarak ve en büyük neden Osmanlı Ordusunda yaşanan ihanetlerdir. Önce Timurla anlaşan Kara Tatarlar, ardından Timur tarafındaki beylerin himayesinden Osmanlı himayesine geçen Anadolu askerleri tekrar saf değiştirerek Osmanlı Ordusunu arkadan vurmuş ve bu ihanetler savaşın seyrinin değişmesi için kaçınılmaz olmuştur.

Tüm bunlara rağmen kahramanca savaşan ve şehit olan tüm ecdadımızın mekanı cennet olsun...

 

 
Toplam blog
: 7
: 455
Kayıt tarihi
: 15.07.12
 
 

Hedefim   Uluslararası  İlişkiler...   Ama  şimdiden  başlamak  isteyen  biri  olarak  yazıyorum...