Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '20

 
Kategori
Sosyoloji
 

Osmanlıcık

OSMANLICILIK

Osmanlı Devleti bünyesinde yaşayan toplumları, din, dil, ırk ve mezhep farkı gözetmeden Osmanlıcılık fikri etrafında toplayarak İmparatorluğu kurtarmak ve “Yeni bir Osmanlı milleti yaratmak” fikridir.

..................

Abdülhak Hamit ve Namık Kemâl bu fikri desteklemiştir. Avrupa Devletlerinin baskısı ile Padişah II nci Mahmut tarafından 1839 ‘da ilan edilen Tanzimat Fermanı ile Osmanlı Devleti bünyesindeki azınlıklar (Sırp, Rum, Yahudi ve Ermeni) İmparatorluk Ordusu hariç devletin her kademesinde görev almışlardır.

..................

Sırplardan sadrazamlar yapılmış, Ermenilerden Bogos Nubar Bayındırlık Bakanı, Gabriyel Noradunkyan Hariciye Nazırı (Dışişleri Bakanı) olmuştu.

..................

Londra, Viyana, Paris ve Roma Büyükelçileri yıllarca hep Rumlardan yapılmıştır. Ancak Avrupa devletleri Osmanlı Devleti üzerindeki emellerini gerçekleştirmek için, azınlıkları bağımsızlık fikirleri ile kışkırtarak desteklemişler ve Osmanlılık fikrinin bağlayıcı etkisini ortadan kaldırmışlardır. 

..................

Osmanlı Devletinin üst kademelerine yükselmiş ve refah içinde yaşayan azınlık mensupları bile mensup oldukları etnik azınlık için çalışmışlar ve Osmanlı devletine ihanet etmişlerdir. Fatih döneminden itibaren, Fener Patrikhanesine verilen büyük imtiyazlara ve Rumların Devletin en yüksekkademelerine kadar yükseltilmelerine rağmenYunan isyanı çıkmış ve bu isyanı Fener Patrikhanesi ile Rum asıllı devletin ileri gelenleri desteklemiş sonuçta Yunanistan Osmanlı Devletinden ayrılmıştır.

..................

Yunanistan’ı Bulgaristan takip etmiş ve 1908’de Bulgaristan’da ayrılmıştır. Daha sonra Balkanlarda İngiltere, Fransa ve Rusya tarafından desteklenen Yunan ve Slav milliyetçiliği akımları ile Balkanlarda yaşayan, Yunan, Sırp ve Bulgarlar arasında Osmanlı devletine karşı ittifaklar oluşmuş,1912’de başlayan Balkan Harbi çıkmış ve bütün Balkanlar kaybedilmiştir.

..................

Rusların ve İngilizlerin kışkırtması ile Ermenilerde 1877’den itibaren birçok isyanlar çıkarmışlar ve I nci Dünya Harbi içinde Osmanlı Ordusunu arkadan vurmuşlardır. Rum asıllı Büyük Elçilere, Ermeni Bakanlara ve Slav asıllı Sadrazamlara sahip Osmanlı Devletini, Osmanlıcılık fikri artık kurtarmaya yetmemişti. Elden çıkan Balkanlarla ve I nci Dünya Harbinde bağımsızlık isteyen azınlıklarla Osmanlıcılık fikrinin iflas ettiği görülmüştür.

 

 
Toplam blog
: 19
: 1009
Kayıt tarihi
: 11.03.20
 
 

Sosyolog ve Araştırmacı-Yazar İnsanoğlunun aydınlanma serüvenine naçizane bir destekte bulunmay..