Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '07

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS - Şimdi tercih zamanı

ÖSS - Şimdi tercih zamanı
 

ÖSS dedik, sınav dedik, sonuç dedik hepsi bitti gitti. 1.615.534 adayın katıldığı 2007 ÖSS sınavı sonuçları açıklandı. Puanı hesaplanan aday sayısı 1.567.773. ÖSS puanı ile öğrenci alan yüksek öğretim programı kontenjanı 207.351. Sınavsız geçişle öğrenci alan program kontenjanı ile birlikte toplam kontenjan 416.240 kişi.

Sayısal 2 de 80.576 , eşit ağırlık 2 de 61.159 Sözel 2 de 26.781 kontenjan var. ÖSS çok önemli bir sınav gerçekten. Kontenjanlar sınırlı , ve çok yavaş artıyor , katılan sayısının artışı ise kontenjana nazaran çok daha hızlı , hal böyle olunca üniversite kapısındaki birikim her geçen yıl daha da fazlalaşıyor. Ve istenilen bir bölümü /üniversiteyi kazanmak her geçen yıl bir öncekine göre daha da zorlaşıyor.

Bu yazımın konusu , ÖSS sınavı , kontenjan sıkıntıları ve benzeri konular değil. Yazımın konusu tercih sorunu . Doğru bir tercih nasıl yapılmalı ? . Nelere dikkat edilmeli ? .

Bir arkadaşımın oğlu geçen sene sınava girdi. Yılın başlarında görüştüğümüzde kendisine sormuştum , ne olmak istiyorsun. Demişti ki inşaat mühendisi. Sonuçlar açıklandı , aradım, sonuç nasıl , çok iyi Sıtkı amca , Makine mühendisi olacağım dedi. Evladım hani inşaat mühendisi olacaktın bu nereden çıktı , dedi ki o zaman denemelerde aldığım puan ile inşaat mühendisliği oluyor gibiydi , şimdi gelen puan ise makine mühendisliğine yetiyor. O nedenle makine mühendisliğini istiyorum. Peki sen ne okumak istiyorsun diye sordum . Genetik . Oku öyleyse neden genetik değil de makine diyorsun. Ne dese beğenirsiniz, ama o zaman birkaç puanım boşa gidiyor. Dedim ki evladım , bu puanı pazardan parayla mı satın aldın , çalıştın , emek sarf ettin ve aldın . Neden , iyi bir mesleğim olsun , iyi üniversite eğitimi alıp daha iyi yaşam koşullarına kavuşayım ve benzeri düşüncelerle bu emeği sarf ettin. Doğru tercihi yapmak ÖSS de aldığın puan kadar önemlidir. Sırf puanı daha yüksek ve puanım yetiyor diye istemediğin bir bölümde okumak ilerde seni çok mutsuz eder. Bölümünü sevemezsen işte o zaman vay haline. Yapılan anketler, öğrencilerin yarısından fazlasının seçtiği bölüm veya üniversiteden memnun olmadığını ortaya koymaktadır.

ÖSS sınavı sonunda tercih ile yapılan meslek seçimidir. Hayatını şekillendirecek mesleğin seçimidir söz konusu olan. Mesleğini doğru seçemezsen, sevdiğin mesleği yapmazsan mutlu olamazsın. Girersin bir üniversiteye, baktın beğenmedin , tekrar girersin , sistem gereği başarı puanında yapılacak kesintiye rağmen kazanır ve bölümünü değiştirebilirsen , ne ala , aksi halde , yandı gülüm keten helva . Aile imkanların başka bir işe imkan vermiyorsa , işte o zaman seçtiğin bu mesleği ilelebet sürdürmek zorunda kalırsın. O nedenle puana göre seçim yapma , yapmak istediğiniz mesleğe uygun bölümler arasında puanına uygun üniversiteleri seç.

O nedenle en doğru tercih, lisede seçtiğin dalın puanı ile öğrenci alan bölümler içinden öncelikle yapmak istediğin mesleğe uygun bölümleri belirlemektir. Daha sonraki konu Üniversite seçimidir. Girmek istediğin bölüm veya bölümleri son girenin başarı sırasına göre yukarıdan aşağıya sıraladın mı, . doğru tercihte en önemli aşama tamamlanmış demektir.

http://www.osym.gov.tr sitesinde ÖSYS kılavuzu , geçmiş yıllara ait bilgiler yer almaktadır.

http://rehberlik.osym.gov.tr/GenelArama.aspx sitesinde ; yüksek öğretim programlarını ad , yer , puan vb kriterlere göre arayabilir ve başarı sıranız ile girmek istediğiniz bölüme geçen yıl yerleşen son adayın başarı sırasını karşılaştırarak tercihleriniz belirleyebilirsiniz.

Bu sıralamada önemli husus puana göre değil , bu puana karşılık gelen sıralamaya göre bu tercihleri yapmaktır. Geçen senenin puanları ile puanınızı karşılaştırmayın, bu elma ile armudu karşılaştırmak gibi olur. Geçen sene ÖSS puan hesaplama sistemi değiştiği için kafalar karışıktı. 2005 yılında sonuçlar Sayısal , Sözel , Eşit ağırlık olmak üzere 3 kategoride hesaplanırken , bunlar kendi içinde 1 , 2 olarak sınıflandırılıp 6 kategoride puan hesaplanmaya başlandı. Hal böyle olunca geçen seneki tercihlerde karşılaştırma yapacak veri elde yoktu. Bu sene sistem 2006 yılı ile aynı derken bu seferde soruların nispeten daha kolay olması nedeniyle ve puan hesaplama yönteminde yapılan değişiklikle puan olarak hesaplananlarla 2006 yı karşılaştırmaya imkanı yine kalmadı . Kalmaması da çok önemli değil aslında . Çünkü önemli olan puan değil bu puanın karşılık geldiği sıralama . Tercihler bu sıralamaya göre yapılmalı.

Yanlız burada şu faktörü göz önüne almak lazım , o da şu ; bu sene puan hesaplama yönteminde yapılan değişiklikle özellikle 2. tür puanlarda herkesin puanı hesaplandı . Geçen sene bunun için o bölümlerden de soru çözmek gerekiyordu . Bu durum , özellikle Eşit ağırlık 2 ve sözel 2 puan ile tercihte bulunacakların , olmaları gerekenden daha aşağıda bir sıralamada yer almalarına yol açacaktır ki , bunun için tercih yaparken kendi sıranızın üzerindeki yerleri de yazmak doğru olacaktır.


İlk sıralara kendi başarı sıralamanızın üzerinde , ortalara kendi başarı sıranıza eşit , alt sıralara da başarı sıranız altındaki yerleri yazmak suretiyle tercihlerimizi yaptıktan sonra yapmamız gereken son işlem , son kontroldür. En üst sıradan başlayarak , her bir tercihi bir alttaki ile karşılaştırınız , eğer bir alttaki üniversite veya bölüm sizin için daha çok tercih edilebilir ise onu bir üstte yazmaktan çekinmeyin. Bu kontrolde kazanırsanız gitmem dediğiniz tercih çıkarsa bu tercihe sıralamada yer vermeyiniz , aksi halde gelecek yıl orta öğretim başarı puanınızın % 50 azaltılacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu tercih listesinde yer alan her üniversite/bölüm kazanırsanız istekle gidebileceğiniz olmalıdır.

2007 yılı ÖSYS klavuzunu , ÖSYM nin internet sitesinde yer alan bilgileri ve verileri dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Tercih ettiğiniz bölüm ve üniversiteye dair özel koşullar varsa bunları mutlaka dikkate alınız. Dershaneniz uzmanlarına ve ailenize danışınız ancak son karar size ait olmalıdır . Çünkü vereceğiniz karar, yapacağınız tercihlerin sonuçlarını öncelikle yaşayacak sizsiniz.

Umarım bu yıl istediğiniz mesleğe uygun bir bölümü kazanır ve ÖSS sisteminden çıkarsınız. Çünkü, sistem her yıl bir öncekine göre daha zorlu bir hale gelmektedir.

Kolay gelsin.

Bekir Sıtkı GÜRLER 16.07.2007

 
Toplam blog
: 27
: 12794
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

1960 Tefenni doğumluyum.Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü 1..