Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '09

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS 2009’a yeni kural getirmek için çok geç değil mi?

ÖSS 2009’a yeni kural getirmek için çok geç değil mi?
 

YÖK Başkanı, ÖSS 2009 ve 2010 için öğrencilerin geleceğini belirleyecek kararlarla ilgili bir ön açıklama yapmış. Yani toplantı öncesinde toplantıdan çıkma olasılığı olan kararı açıklamış:

"Üniversiteye yerleştirmede ortaöğretimin yüzde 21 olan katkısını Kurul'daki duruma göre aşağı çekeceğiz. 10-15 hatta 5 olabilir. Ben 2'ye inmesini isterim, hatta sıfıra, ancak kanun olduğu için kaldıramayız"

Bunun gerekçesini açıklarken şöyle demiş:

"Yüzde 21 katkısı olan ortaöğretim başarı puanını değiştireceğiz. Bunu aşağı çekmek istiyoruz. Çünkü bu puan hesaplanırken çocuğun sınıftaki başarısı, diğer öğrencilerin başarısı, okulun başarısı gibi çocuğun başarısının dışındaki bir çok etken hesaplanıyor . Onları çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparsak çocuğun kendi başarısı ortaya çıkacak. Eğer başarılıysa, alıp puanı istediği yere gidecek."

Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) için kullanılan sistem hem öğrencinin başarısını hem de öğrencinin okulunun başarısını değerlendiriyor. Şu anda uygulanan, öğrencinin okuldaki başarısını ÖSS puanına katmak için bulunmuş en iyi yöntem.

Her zaman ÖSS ve OKS’ye okul başarı puanının eklenmesine karşı çıktım. SBS sistemine kökten karşıyım. Yani ÖSS’de AOBP’nin tamamen kaldırılmasını desteklerim. Tamamen kaldırılamayacaksa, yüzdesinin 21’den daha aşağılara çekilmesini de isterim. Bu benim kişisel görüşüm.

AOBS yüzdesinin düşmesini YÖK’ün istemesi altında neler yattığı konusunda yeterli bilgi haberde bulunuyor (1): Meslek liseleri mezunlarının üniversitedeki birçok bölüm için 0, 3 olan katsayısının etkisini azaltmak. Daha açık bir şekilde ifade edersek, kimi bölümler için İmam Hatip Lisesi mezunlarının önlerini açmak.

ÇOK GEÇ DEĞİL Mİ?

2009 yılında yani bu yıl sınava girecek öğrencileri bu kadar çok ilgilendiren bir konuda böyle bir değişiklik yapmak için çok geç değil mi?

Öğrencilerin geleceğini çizecek olan ÖSS sonuçlarını bu kadar çok etkileyecek bir kararı bir yerel seçim öncesi vermek manidar değil mi?

ÇEKİNCE

Lise türlerine göre 0, 8 ve 0, 3 olan katsayılarla hesaplanan ve ÖSS puanını yüzde 21 etkileyen AOBP’nin veri kaynağının alt limitinin değişmesi yasal sorun çıkarmaz, ancak üst limitinin değişmesi kimi öğrencilerin aleyhine bir durum oluşturacağı için değiştirmek yasal olarak sorun çıkartabilir. Yüzde 21’i değiştirmek de kimi öğrenciler için olumlu kimi öğrenciler için de olumsuz bir “haksız rekabet” ortamı yaratacaktır. Bu değişiklikler yapılırsa, iptali için gerekli yasal girişimler yapılmalıdır.

1. 0, 8 ve 0, 3 katsayıları değişmemelidir. Bu katsayılar, lise türünün etkisi olarak puanda yerini almalıdır.
2. AOBP’nın ÖSS’deki yüzde 21 etkisi değişmemelidir.
3. 0, 8 ve 0, 3 katsayıları ile çarpılmadan önceki alt limitler yukarıya çekilerek okul başarı puanının etkisi azaltılmalıdır.

AÇIK KONUŞALIM

İmam Hatip Liseleri mezunlarının önünü açmak için yapmak istedikleri düzenlemeleri “Meslek Lisesi” arkasına sığınarak yapmasınlar, asıl amaçlarının ne olduğunu açık açık söylesinler.

İmam Hatip Lisesi kontenjanları ülkemizin din görevlisi gereksinimine göre belirlensin. İmam Hatip Liselerinde dinsel eğitim almış olanlar İlahiyat Fakültelerine gitsinler. Bu fakültelerin kontenjanları artırılsın. Tüm camilerimizde üniversite mezunu imamlar görev yapsın. Büyük camilerimizde yüksek lisans yapmış hatta doktora yapmış din görevlileri çalışsın

İmam Hatip Lisesi mezunları, laik cumhuriyetimizin savcısı olmasın, yargıcı olmasın, kaymakamı olmasın, valisi olmasın.

(1) “YÖK Başkanı merak edilen değişikliği açıkladı...” Milliyet, 28 Ocak 2009: http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=turkiye&KategoriID=&ArticleID=1052731&Date=28.01.2009

İnebolu, 28 Ocak 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..