Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '09

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS-2010

ÖSS-2010
 

ÖSS’ye 2010 yılında girecek kızım gibi, yüz binlerce öğrencinin kulağı dün YÖK toplantısından çıkarılacak karardaydı. Çünkü ÖSS'de 2010 yılında yapılacak sınav sisteminde, hangi değişikliklerin olacağı YÖK Genel Kurulu'nda belirlenecekti.

ÖSS'ye ilişkin alınan kararlarla ilgili açıklama YÖK tarafından yapıldı…

YÖK, 2010 yılından itibaren iki aşamalı sınava geçileceğini ve sınavın ikinci aşamasının 5 ayrı sınavdan oluşacağını açıkladı.

YÖK Genel Kurulu'nda 2009 ÖSS'de herhangi bir değişiklik yapılmaması kararlaştırıldı…

ÖSS puanı hesaplanırken yine katsayılar geçerli olacak. Ama ortaöğretim başarı puanında okul farkının etkisi devreden çıkarılacak. Böylece meslek liseli ile genel liseli arasındaki puan farkı yarı yarıya azalmış olacak.

Ağırlıklı ortaöğretim puanının hangi orana indirileceğine YÖK Genel Kurulu'nda karar verilecek. YÖK Başkanı Özcan'a göre başarı puanı aslında yüzde 2'ye hatta 0'a indirilmeli. Ama kanun nedeniyle başarı puanının sıfırlanması mümkün değil dolayısıyla YÖK Başkanı yüzde 15 ya da yüzde 10 'a indirilmesinin söz konusu olabileceği mesajını verdi.

ÖSS'ye ilişkin Kurul'dan yapılan açıklamada, sınavın birinci aşamasının “Yükseköğretime Geçiş Sınavı” (YGS) olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınav olacağı belirtildi. İkinci aşamanın ise “Lisans Yerleştirme Sınavları” (LYS) olarak adlandırılan 5 ayrı sınavdan oluşacağı kaydedildi. YGS'nin orta öğretimi başarıyla tamamlayan ve yüksek öğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı yükseköğretime geçiş için yeterliliği ölçen bir sınav olacağı belirtilen açıklamada, bu sınavın, adayların açık öğretim programları ile örgün önlinas programlarına yerleştirilmesinde esas alınacak olan başarı puanı ile lisans programlarına yerleştirilebilmesi için yapılacak LYS'ye girebilmeleri için aranan asgari başarı puanını belirleyeceği ifade edildi.

YGS’de ortaöğretimde okutulan ortak derslerin yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından soru yöneltileceği bildirilen açıklamada, bu sınavın Türkçe (dil ve anlatım), Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında test usulüyle yapılacağı belirtildi. Açıklamada, LYS'nin adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açık öğretim dışındaki, örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlar olacağı ifade edildi. LYS'nin, Matematik-Geometri Sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS 2), Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4) ve Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere 5 alanda yapılacağı bildirildi.

Bu sınavlar kapsamında birden fazla dersin yer alması halinde adayın her bir ders için aldığı puanın ayrı ayrı hesaplanacağı vurgulanan açıklamada, LYS'de alınan puanların Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (YD) olmak üzere 4 grupta hesaplanacağı kaydedildi…

YÖK için sistemi değiştirmek çok kolay... Seneye ÖSS sınavına girecek kızım, daha şimdiden strese girmeye başladı bile…

Ne olacak okumak isteyen gençlerin hali. Okullarından mezun olan gençlerimiz, milyonlarca işsiz üniversite mezunu işsizken, iki aşamalı ÖSS sınavı uygulanmasına geçişin amacını bekleyip göreceğiz…

Sınavlar iki aşamalı olacağından dolayı iki kere harç parası ister mi? Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı…

Kaynak: YÖK

http://www.yok.gov.tr/duyuru/universite_giris_29_ocak_2009.pdf

 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..