Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS adayı ve kendine güven duygusu

Sevgili üniversite adayı kardeşim;

İnsanların birbiri ile olan ilişkilerinde en az sevginin önemi kadar güven duygusunun da önemi bulunmaktadır.Güven olmayınca arkadaşlıklar, öğretmen öğrenci ilişkileri ve hatta anne , baba ve çocuk ilişkileri kurmak bile zorlaşmaktadır.

Sevgili üniversite adayı?

Güven nedir? Güven dendiği zaman bizler neler anlamaktayız ona bakalım.

Güven, insanın karşısındaki insandan kötülük gelmeyeceği, kendisine faydalı olacağı ve yardımcı olacağı duygusudur bence.Yani bizler inandığımız insana sırrımızı veririz , biliriz ki o insan bizlerin sırtını başkasına vermeyecektir.Buna inanmışızdır. İşte bu güven duygusu ÖSS de karşımıza çıkar.Buradaki güven ise “kendine güven “ olarak ortaya çıkar.Başaracağına inanan insan, Kendine güven insanın kendisi hakkında olumlu ama gerçekçi inançlar geliştirmesi olarak tanımlanabilir. Bu duruma göre ÖSS adayı da kendinin ÖSS yi kazanacağı konusunda olumlu düşüncelere sahip olması yani başaracağına inanması ve bunu da gerçekleştirmek için çabalarda bulunmasıdır.

Günümüzde ÖSS ye hazırlanan insanların büyük çoğunluğu kendine güvenemeyen ve bu güveni nasıl elde edeceğini de bilememesinden kaynaklanmaktadır .Karşılaştığım her çok soru aynen şöyle “ Hocam kendime güvenemiyorum , kendime güveni nasıl elde ederim? “

Sevgili Kardeşim,

Şunu hemen söylemek isterim ki, kendine güven konusunda sizlerde olumlu inançlar yoksa başkalarının sizlerin inançlarını değiştirmesi gerçekten de çok zordur.Sizler inanmaya bakın.ÖSS ye milyonlarca insan girmekte ama gene de yüz binlerce insan başarılı olmakta .Onlar başarmışsa sizlerde başaracaksınız demektir.

Sevgili ÖSS adayı,

Bu yazıyı okurken bir an gözlerimizi yumalım.Kendimize bakalım. ÖSS de başarılı olmuş bir insanı düşünelim. O insanın da bizlerden hiçbir farkı yok.Onda beyin varsa bizde de var.Onun okuduğu konuları bizde gördük.Eğer çalışmamız yeterli olmamışta kazanamamışsak buna inanmışsak, o zaman hemen “Benim onlardan nerem noksan , onlar kazanmışsa bende onlar kadar çalışırsam hatta, onlardan çok çalışmaya zaman ayırırsam onların kazandığı okullardan daha iyisini de kazanabilirim” diye düşünmeye başlayın.Hatta bir gün boyunca öğretmenlerinizi , diyelim ki siz diş hekimi olmak istiyorsunuz , o zaman bir gün boyunca diş hekimlerini hastaneye falan giderek gözlemleyin.O zaman göreceksiniz ki onlar olağanüstü insanlar değiller. Onlarda sizler gibi insanlar ve belki öğretmenlerini dikkatli dinlediler, belki de çok çalıştılar ve o başarıyı elde ettiler.Çalışmakla , tekrar tekrar okumakla güven kazandılar ve başarılı oldular.

Sevgili Kardeşim,

Ben senin ÖSS de başarılı olacağına şu yazım kadar inanmaktayım.Ancak sende kendine güven noksanlığı var .Bende de vardı ama kendime güvenle aştım. Orhan Pamuk nasıl Nobel aldı ise bende alabilirim diye düşünmekteyim.Sen de mesleğinde en zirveye çıkabilirsin.Sen inanıyorsan başkaları inanmamış neye yarar.Senin iyiliğine kalem tıkırdatan ben inanmaktayım.Sen inanmaktasın.Bak iki kişi olduk.Sonra bunlarda çoğalacak.

Sevgili ÖSS adayı Kardeşim,

Orhan Pamuk ilk kitaplarını yazdığı zaman annesi ona inanmamış.Hatta ilk kitabı 1000 tane satmış ve ilk kitabını yayınlamak için 8 sene mücadele etmiş.Şu an Nobelli yazar olarak 45 ülkede kitabı yayınlanmakta.Sende istersen başarılı bir meslek sahibi olursun.Bak ben sana inanmaktayım, sen inanmaktasın .Bir anda inanan iki kişi olduk.Buna annen ve baban , kardeşini de katarsak sana inanan 5 kişi oldu.Diyelim ki okulda rehber öğretmeninde sana inandı bak 6 kişi.Hadi bak kendine güvenin gelsin değil mi ama

Sevgili Kardeşim,

Sevgiler paylaşıldıkça çoğalır.Acılar paylaşıldıkça azalır.Senin evincini ve acını paylaşmıyorsa insanlar, anne ve baban dahi olsa seni hakikaten sevmiyorlar demektir.Güvende aynen böyle bir duygudur ve insan güveneceği ve seveceği insanlarla olmak ister.Anne ve babanın bilgi ve kültür düzeyi yeterli değilse, seni rehber öğretmenin veya başka bir branş öğretmenin dinlemekteyse sende git onunla konuş. Kendine güvenin gelsin. Eğer bu yazılarımız sana güven verecekse bunları oku . Arkadaşların umursamasa da sen faydalanacaksan, güvenin gelecekse oku .Sen başkaları için değil, kendin için yaşamaktasın.Unutma ki ÖSS de başarılı olursan sana faydası olacak.Umursamayan insanlar sonradan pişmanlık duyguları yaşayacak ama iş işten geçmiş olacak belki de .

Sevgili ÖSS adayı kardeşim,

Başarılı olmak isteyen insan sayılara odaklanmamalı.O bıkmadan usanmadan amacına ulaşmak için çalışmalı.Edison’a ampülü bulmak üzere çalışırken 1999. deneyden sonra arkadaşları “Bu kadar deney yeter.Bırak artık” dedikleri zaman “Ben 1999 tane deneyim kazandım 2000. de buluşumu gerçekleştirebilirim” diyebilmiştir.Sende çevrenin alaycılıklarına , sana inanmamasına aldırmadan sen çalışmalarına devam edersin. Bir gün ÖSS de başarılı olacaksın işte.

Sevgili ÖSS adayı Kardeşim,

Bazı insanlar, hatta çoğu insanlar kendine güveni olmayan insanlardır.Kendine güveni olmayan , olumlu düşünmeyen insanlar aslında tehlikeli insanlardır. Kendileri başaramamışsa senin de başarılı olmanı istemezler.Dikkat edersen ÖSS’nin önemli olmadığını , seninde ÖSS yi kazanamayacağını iddia eden insanlar genelde ÖSS de başarılı olamamış, Üniversite okuyamamış insanlardır. Bu insanlar seninde başarılı olamayacağını iddia ederek, aslında kendi kıskançlıklarına ve olumsuz düşüncelerine mazeret uydurmaya bakarlar.Bu yüzden ben sana ÖSS de başarılı olmuş, bunun önemine inanmış insanlarla daha fazla haşır ve neşir olmanı isterim.Olumlu düşünen insanlar yanında kendine güven gelecek ve sende onlar gibi başarılı olmaya çaba harcayacaksın.

Canım Kardeşim,

İnsan mutlu olduğu ortamlarda ve yanında mutlu olduğu insanlarla beraber olursa hayatta da o oranda mutlu olur.Bizler akrabamız bile olsa , yanında mutlu olmadığımız insanlarla muhatap olmasak o zaman hayat bize daha güzel gelir. Bir büyük insan der ki “ İyi insan bulursan onlarla arkadaşlık kur.Kötü insan (Karamsar ve olumsuz düşünen) insanla beraber olmaktansa yalnız kal , kafa dinle daha iyi “ anlamında bizlere öğütte bulunmuş.Bu öğüdü hayatım boyunca uyguladım ve hiçte pişman olmadım.

Canım Kardeşim,

Şuna inanmaktayım ki, sen ÖSS de başarılı olacak kapasitede insansın.Ben buna candan inanmaktayım.Ama bu şu şartla gerçekleşir ki, sen bu mektubumda anlattıklarımı uygular, kendine güvenle çalışırsan hayat sana istediğin başarıyı mutlaka verecek.Öğretmenlerinin veya arkadaşların sana güven vermiyor olsa da sana ben güveniyorum.Ben de senin rehber öğretmenin sayılırım burada sana hitap ettiğim müddetçe.

Canım Kardeşim,

İsterdim ki ÖSS de herkes başarılı olsun.Bu da gerçekleşmekte ama çalışanlar ve kendine güvenenlerle gerçekleşmekte.Herkeste kendine güveni olan insanlar olmadığı zaman bizlerde kendine güvenen insanlar saflarına geçmek zorundayız başarılı olmak istemekteysek.

Umarım hayat san istediklerini verecek her zaman .Sen başarılı olmaya, sevilmeye ve güvenilmeye layık insansın .Değerlisin, kıymetlisin.Bu ülkenin sana ihtiyacı var. Sen geleceksin.O halde geleceğinin de güzel olmasını istemekteysen çalışmalısın.

Atatürk ne demiş sizlere .

"Türk, öğün, çalış , güven"

TURAN YALÇIN
TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..