Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS adayın zamanın etkili kullanılması

ÖSS hazırlıkta zamanın etkin ve dengeli kullanılması
Sevgili ÖSS adayı,

Üniversiteye hazırlık sınavının asıl amacı sizlerin Üniversiteye girmesinde bilginizi denemenin yanında asıl, az zamanda çok soru yapmak, okuduğunu anlamak ve yorumlamak olmakta. Ancak kitap okumasını sevmeyen, zamanının bir kısmını okumaya ayırmayan insanlar nedense ÖSS de zamanın yetmediğinden yakınmaktalar. Ancak şunu da unutmamak lazım ki, zamanın etkin ve verimli kullanılması sadece ÖSS ye ve Üniversiteye haz bir durum değildir.

Sevgili ÖSS adayı,

Belki sizlere zaman yetmeyebilir ama her insanın günü 24 saattir. Eğer yapılacak iş çoksa zaman planlaması yaparak, önemli olmayan işleri iptal ederek, ya da onlardan zaman kısarak sizin için önemli olan şeylere zaman ayırmanız, sadece ÖSS de değil, Üniversitede de, aynı zamanda hayatta da, evlilikte de sizlere başarı ve mutluluk getirecek.

Sevgili ÖSS adayı Kardeşim,

Hayatta başarılı insan olmak, kaliteli insan olmakla başlar. Nitelikli bir insanda her zaman zamanını etkili ve gerektiği kadar kullanmakla geçirir zamanını.

Sevgili ÖSS adayı,

Değerli Eğitimci Mustafa Çeşitçioğlu, yılarca askeri okullarda kalite kavramı üzerinde eserler vermiş ve “ Kaliteli insan” adlı eserinde kaliteli insanın vasıflarını şöyle tanımlamıştır.İnsan Yaşamında Denge sağlayan , Zihin Yönetimini iyi kullanan, Stres Yönetimini iyi kullanan , Duygu Yönetimini iyi kullanan , İçsel Değerleri iyi kullanan , Kişisel Değişimi iyi analiz eden, Misyon ve Hedeflerini iyi kullanan , Zaman Yönetimini iyi kullanan, Kişisel Gelişimini iyi değerlendiren, evet sizce haksız mı.Burada en önemlisi bence “zaman yönetimi” zamanını iyi yöneten insan sonunda başarıya ve mutluluğa inanan insan olacaktır.

Sevgili ÖSS adayı,

Eğer bir şeye sahip olmak istemekteysek, ki bu sizin için ÖSS de başarılı olmak ve hayata güzel Üniversite tamamlamış insan olarak atılmak. O zaman, yapacağımız en önemli iş , bu başarıyı daha önce tamamlamış insanların başarı yollarını öğrenmek ve çalışmayı planlı hale getirerek, başarıyı yakalamak.

Sevgili ÖSS adayı,

Bir ÖSS adayı , “Ağabey ÖSS yolunda çalıştık, çabaladık ama çalışmalarımız yeterli olmadı.” Demişti.O zaman ben ona” Zamanında, ben bunları sana anlatınca neden ciddiye almadın o zaman ? “ dediğim zaman susmakla yetindi .İşte ÖSS de başarı bu demek , zamanında ve yeterince çalışmak demek .Sizin kafanıza göre değil, dershanede hocalarınızın rehberliğinde ve çözdüğünüz soru sayısına bakarak çalışmanız lazım.

Sevgili Kardeşim,

Atalarımız demişler ki “Her şeyin azı helal, ortası karar, çoğu zarar” Evet çalışmakta da aynen böyle olmalı.İbadetin bile az ama devamlı olanı, planlı olanı insana mutluluk verir. Çok ama iyi öğrenemeden çalışmaktansa az, ama anlayarak, ama planlarımız dahilinde , neye öncelik vereceğimize karar vererek çalışırsak o zaman hayat bizlere istediğimiz başarı ve mükafatı her zaman verecektir.Biz ne istediğimizi bilirsek, ne zaman isteneceğini anlarsak, nasıl alınacağını da bilirsek mutlaka istediğimizi alacağız demektir.İstediğini alamayanlar zamanında ne alacağını, kimden ne isteyeceğini bilemeyenlerdir.

Sevgili Kardeşim,

İnsanlar , hep hayata sıfırdan başlıyorlar.Herkes konuşmayı ve yürümeyi falan hep yavaş yavaş zamanında öğrenmekte.İşte bu yüzden insanın çalışması gelişmesi de yavaş yavaş olmakta. Zaten eğitim sisteminin amacı da insanların gelişiminin en kısa zamanda en yüksek oranda tamamlamasını sağlaması .Bunu dershanelerden, okuldan, alamayınca çevreden almak lazım ama gençler nedense hep öğrenmenin sadece dershane ve okulda olacağını sanmakta ve çevreyi önemsememekte, halbuki çevrede bizlere öğreneceğimiz çok şey var

Sevgili Üniversitenin kapısındaki genç,

Artık devletler, büyük uluslar arası firmalar, sadece yıllık, aylık değil 5 veya 10 yıllık planlarda yapmaktalar ve hayatta kalmak için bu planlara bağlı olmak gerektiğine inanmaktalar. Plan yapmadan, sadece gelişigüzel el yordamı ile rast gele, bugün bir saat , yarın 2 saat çalışma ile canım ne zaman isterse o zaman çalışırım mantığı ile hiçbir başarıya imza atılamamakta günümüzde.ÖSS adayının bunu unutmaması gerekmekte.

Sevgili ÖSS adayı,

ÖSS de üstün başarı sağlayan öğrencilerle yapmış olduğumuz röportajlarda , başarılı öğrencilerin hep okuyarak bu başarıyı elde ettikleri, uzun paragraf sorularını okuma sevgisi sayesinde çözdüklerini anlattılar.Sayısal öğrenciler bile kitap okumaya yeterince zaman ayıramadıkları için pişman olduklarını anlattılar.Hatta kitap okumadıkları zaman , deneme sınavlarında soruları cevaplamaya zaman yetmezken , okudukları kitapların sayısını artırınca zamanın artmaya başladığını söylemişlerdir.Demek ki okumak , her zamanda ve mekanda insanı başarıya götürmektedir.

Sevgili ÖSS adayı,

Bir zamanlar tarihte başarıdan başarıya koşan İmam Gazali, Ebu Hanife, Atatürk gibi alim ve devlet büyüklerinin birer kitap kurdu olduklarını ve her zaman kitap okumaya zaman ayırdıklarını biliyor musunuz ? Okumadan fikir sahibi, disiplin olamayacağınızı bilmenizi isterim.Fikir sahibi olmayan insan iş yapamaz.Önce fikir sahibi olacak ki insan sonra güzel işler yapabilme kabiliyetini kendinde bulabilsin.Başımıza ne geliyorsa hep bir konu hakkında fikir sahibi olmadan iş yapmamızdan gelmekte.O yüzden fikirlerde genelde okumakla elde edilir .Büyüklerimiz boşuna “ Söz uçacak yazı kalacak” dememişler.

Sevgili ÖSS adayı, ,

Okuduğu kitap okumayı sevdiği için pişman olan insana bugüne kadar rastlamadım ama okumadığı için her zaman pişman olana her zaman rastladım.Ama bazen pişmanlıklar fayda etmemekte.İnanmıyorsanız anne ve babanızdan başlayarak okumayı sevmemenin onlara ne kaybettirdiğini ve okumayı sevselerdi neler kazanabileceklerini de onlara sorun.

Sevgili ÖSS adayı,

Okumayı sevecek , okumaya bağlanacak kudret , senin damarlarındaki asil kanda mevcuttur. Ataların bile savaşa giderken eşek yükü ile kitaplarla gitmiş, savaş meydanında bile okumayı ihmal etmemişlerdir.İnanmayan Yavuz Sultan Selim’in hayat hikayesini okuyabilir.

Sevgili ÖSS adayı,

İnsan Üniversite tamamlamasa bile, çok okuyarak düzgün konuşmaya ve yazmaya alışabilir.Düşüncelerini yazarak ve konuşarak güzel ifade edenler ise toplumda her zaman en etkili insan olurlar.En etkili konuşan ve yazan insan her zaman mesleğinde ve toplum arasında sivrilerek hayatta başkalarının da başarılı olmasına yol gösterici olabilir.

Sevgili Kardeşim,

Başarılı olmak, her insanın hakkıdır ama başarmak okumayı seven er kişinin hakkı ve ödülüdür. Bu ödüle kavuşmak içinde okumak okumak ve gene okumak gerekir.

Ağabeyiniz

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..