Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS adayının meslek araştırması

Sevgili Üniversite adayı,

Bugün ÖSS ye hazırlananlara baktığımız zaman, çoğunun ne meslek araştırması yaptığını, ne hedef belirlediğini, ne de okuyacağı Üniversite hakkında fikir sahibi olduğunu görmekteyim.Halbuki bunlar en azından alınan puan kadar önemli olan hayatımızın yönünü belirleyecek kadar önem arz eden konular olmakta anlayana .Ancak bu bilinçle donanmamış gençler, bu işi ciddiye almadıklarından da ilerde sıkıntıları daha da çok artmakta. Hedef belirleyen , mesleğini seçen ve bu konuda iyi araştırma yapanlar ise hayatta genelde rahat etmekteler.Bilinç ve farkındalıkla dolu insan tabii bunlara sahip olmayan insanlara nazaran her zaman bir adım önde olmaktadırlar.

Sevgili Kardeşim,

Meleğini severek yapan insanlar her zaman hem kendilerine, hem o mesleğe ihtiyacı olanlara, hem de topluma çok katkısı olan insanlar olurlar.Bir toplumda ne kadar çok insan mesleğini severek ve hevesle, heyecanla yaparsa o zaman toplum o kadar verimli sonuçlar alır.Bunun içinde gençlerimiz olan sizler meslek seçiminde ihmalkar olmayarak araştırmalı, incelemeli ve seveceği meslekte karar kılarak o mesleğin önce yüksek öğretimini almaya sonra da meslekte yükselmeye bakmalıdır. Onu da yapamasa, bari istemeden, zorunluluklar sonucunda seçtiği mesleği sevme bakmalıdır.

Sevgili gençler,

Bugün toplumumuzda, özellikle devlet kurumlarında , tatminsiz, rast gele meslek seçmiş ama mesleğini sevemediği içinde hem kendi mutsuz olmuş , hem mesleğinde verimli olamayarak ona buna sataşarak zaman harcayan insanlar çoğunluktadır.Bu insanları gördükçe onlara da onların çalıştığı kurumlara da acırım.Bu insanlar zamanında sevecekleri birer iş seçseydiler de, işleri ile meşgul olmaktan boş şeylere , boş sözleri söylemeye zamanları olmazdı.Ya da işlerinden arta kalan zaman da yapacakları hobileri, uğraşacakları bir sanatları olsa onlarla uğraşır ve insanlarla uğraşmaya da zaman bulamazlardı. Bugün emekli olup kahvehane köşelerinde , veya cami köşelerinde ömrünü tamamlayan insanlara da , mesleklerini icra ederken edindikleri hobilerle uğraşan insanlara da rastlamak mümkün olmaktadır. Demek ki mesleğini severek yapan insan ölene kadar da mesleğini icra etmekte. Meslek seçimi işte bu kadar önemli olmakta .

Sevgili Kardeşim, Demek istediğim şu ki, sizler , Üniversitenin kapısına gelene kadar , 8 yıl ilköğretimde, 3 yıl lisede toplam 11 sene okullarda çileler çekerek, sevklerinizden mahrum kalarak bugünlere geldiniz ve hedef belirlememişseniz hedefinizi gerçekçi olarak belirleyip, hangi mesleği seçeceğinizi , hangi okullarda bu mesleğin eğitimini alacağınızı ve bu okulda okumak için sınavda ne kadar soru yapmanız gerektiğini iyi planlayarak , o puanı almaya çalışmak insana sadece güzel okul kazandırmaz, hayat boyu severek yapacak bir meslekte kazandırır.

Sevgili Kardeşim, Zamanında bir bayan ÖSS adayı ile tanışmıştım. Okulların açıldığı zaman gayretli olarak ÖSS sınavlarına çalışmaktaydı ve “ Hangi mesleği seçeceksin? “diye sorduğum zaman bana kendinden emin olarak “ Ağabey, eczacı olmak istemekteyim” diyerek cevap vermekteydi.Ben de ne güzel meslek seçmiş diyerek sevindim.Ancak aradan aylar geçtikten sonra gene bir gün karşılaştığım zaman “ Hedefim değişti “ demişti.Nedenini sorduğumda gözleri yaşardı.Ağlamaya başladı.Ben sebebini anlamadım.Anlatmaya başladı.”Ağabey, ben sene başında Eczacı olacağım, diyerek çalışmaya başladım.Sandım ki eczacılık bölümü çok kolay.Halbuki lise son sınıfa kadar ÖSS yi ciddiye almadığımdan bir senede yaptığım çalışma yeterli gelmedi.Denemelerde istediğim puanı alamadığım zaman bütün şevkimin, hevesimin tükenmekte olduğunu hissetmekteyim.Sınav yaklaştıkça umut dolu olacak yerde, daha da karamsarlaşmaktayım” dedi.Ağlaması karşısında gerçekten bende üzüldüm ama yapacak başka şeyde yoktu. Pek çok genç durup durup son sınıfta çalışmaya başladığı ve gerçekçi hedefler belirlemediği için hayatı , sınava yakın zamanlarda hep böyle kabusa dönüşmekteydi.

Sevgili Kardeşim,

Bir öğrenci liseye başladığı zaman hangi mesleği seçmiş olacağına kesin karar verebilmelidir. Anne ve babalarda mesela eşit ağırlıklı alan seçmiş bir çocuktan asla mühendislik falan gibi bölümler kazanmasını beklememelidir. Bir Mühendis tanıdığım vardı.Çocuğu eşit ağırlıklı bölümde okumuş ama Anadolu lisesi mezunu olmasına rağmen 3 yıl dershaneye gitmesine karşılık işletme bölümünü kazanmış ve babası onun kazandığı bölümü beğenmemekteydi.Şaşırdım kaldım. Babasına dedim ki “ Sevgili Kardeşim, oğlun eşit ağırlık tercih etmiş.Herkes senin gibi mühendis olacak değil.Bu memleketin iş adamına da , kaymakama da başarılı işletmecilere de ihtiyacı var.Sen oğlunu suçlamak yerine, O’nun işletmecikte başarılı olmasına çaba harcamaya bak” Konuşmalarımdan tatmin olmasa da insanlar eğer istediği mesleği seçememişse, seçtiği mesleği sevmeye bakması lazım.

Sevgili Kardeşim,

Üniversitede okurken , arkadaşlarıma sık sık sorardım.Kimse mesleğini seçerken uzun uzun araştırmalar yapmaya zaman bulamamış.Ancak okulu kazandıkları zamanda mesleklerini sevmeye , okulda üstün başarı elde ederek, hayatta da başarılı olmak için çaba harcamaya başlamışlardı. Öyle ki mesleğini severek zirveye tırmanıp, Genel Müdür olan arkadaşlarım da oldu benim. Sizlerde sanırım bu anlattıklarımdan ders alırsınız .

Canım Kardeşim,

Meslek seçimi bir seçimdir üstelik, kimse bizlere hangi mesleği seçeceğimiz konusunda dayatmada bulunamaz.Bizlerde kimsenin etkisinde kalmadan mesleğimizi seçmeliyiz. Yarın bir gün sevmediğimiz mesleği çevremizdeki insanların dayatması ile seçersek , kimse bizlere “ Pardon” demezler. Bu gerçekleri de göz önünde bulundurarak, sizler her zaman , mantıklı kararlar vermeye bakın.

Canım Kardeşim,

İnsan mesleğini seçerken bugünlere değil de ilerde iş hayatına atılacağı zamanın şartlarını düşünerek meslek araştırması yapmalıdır.”Ben ilerde ne olacağını bilemem ki, ilerde ne gibi şartlar beni beklemekte , bunu nasıl tahmin edeceğim? “ derseniz bu konuda profesyonelce çalışan kurumlara veya çevrenizde ileri görüşlü olması ile tanınan , keskin görüşlü insanlara da başvurabilirsiniz. “Böyle insanlar çevremizde yok” diyebilirsiniz ama araştırırsanız , güzel meslek seçmiş, başkalarını da güzel bilgileri ile o kadar güzel yönlendirmiş çok insana rastlayacaksınız .Siz yeter ki araştırmayı sakın bırakmayın.

Canım Kardeşim,

Çağ değişti.İnternet sayesinde dünya artık küçücük ev oldu nerede ise.Evimizden dünyaya açılmaktayız.Bazen bizlerden fikir öğrenmeye çevremiz inatla direnir , öğrenmek istemezken, internet sayesinde yurdun 4 bir yanından gençler yazılarımızı okuduklarını ve sevdiklerini anlatan mesajlar ulaştırmakta bize.Demek istemem şu ki , insan araştırırsa, çevresinde bulamadığı yol gösterecek ağabeyi ablayı, isterse dünyanın öte yanında bile arayarak bulur.İnsan iyi niyetle arar ve aramasında ısrarcı olursa neden olmasın.İşte bu aşamada meslek seçimini ben önemsemekteyim.Gençler meslek seçerken ve ÖSS hazırlıkta gereken araştırmayı yapacak olsalar hayat onlara aradığını verecek bence.

Canım Kardeşim,

Mesleğimizi ve vatanımızı sevelim.Ama gerçek manada sevelim.Canımızı verme pahasına da olsa sevelim.Eğer biz mesleğimizi sevmeden , baştan savma yaparsak , başkası o mesleği hakiki manada severek yapacak , mutlu olacak ve belki de mesleğin zirvesine çıkarak kıskanılan başarılar sağlayacak .Ki bizim öğrendiğimiz hayatın boşluk kaldırmadığı ve bizim istemediğimiz , sevmediğimiz şeyleri seven insanların bulunacağıdır.

Canım Kardeşim,

Şunu anlatmak isterim ki, bir ülkede mesleğini severek yapan insan ne kadar çok olursa , o ülke iktisadi olarak da sosyal olarak ta diğer ülkelere nazaran gelişecektir.Bu ülkenin gelişmesinde 72 milyonda bir , mesleğini seven insan olarak bizde sorumluyuz. 72 milyonda bir ne deme, okyanuslarda, , önüne kattığını götüren nehirlerde , bazen hayat karartan , can alan sellerde hep bir damla ile damlaların birleşmesi ile oluyor. Bazen bir damla hayat kurtarır, senin hayatın gibi.Belki de bir damla bir okyanus olur, sel olur, mutluluk olur.

Sevgi ile
TURAN YALÇIN
TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..