Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS'de 2. ek yerleştirme yapılacak mı?

ÖSS'de 2. ek yerleştirme yapılacak mı?
 

Nihayet ek yerleştirme süreci tamamlandı ve ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Ek yerleştirme ile 6.791 aday lisans programlarına yerleştirilirken, 38.328 aday da önlisans programlarına yerleştirildi.

Fakat buna rağmen bütün boş kontenjanlar dolmadı ve 12.325 lisans, 11.967 önlisans programı açık kaldı. Tabii hal böyle olunca, ek yerleştirmelerde tercih yapmasına rağmen yerleşemeyen adaylar da, "acaba ikinci bir ek yerleştirme (3. yerleştirme) olur mu?" merak ve beklentisine girdi. Böylece bu soru son zamanların en çok sorulan ve merak edilen konusu oldu. Hal böyle olunca bizler de bir açıklama hazırlamak durumunda kaldık.

Adaylarımızın 2. ek yerleştirme beklentisi aslında geçen yıl 2. ek yerleştirme yapılmasından kaynaklanıyor. Geçen yıl yapıldığına göre bu yıl da yapılabilir mi?

Bu konuyu açıklığa kavuşturmak için geçen yılın koşullarına bir göz atmak gerek. Geçen yılın ek yerleştirmeleri sonucunda 24 bin civarında lisans programında boşluk vardı. Bu olağanüstü bir durumdu ve lisans programlarında bu kadar boşluk oluşmazdı. Aslında bunun nedeni geçen yıl yeterince adayın, özellikle sayısal puanında lisans programı tercih edecek puana ulaşmamış olmalarıydı. Ana neden bu olduğu için de 2. ek yerleştirme yapılmasına rağmen kontenjanlarda anlamlı bir dolma olmadı ve 23 binin üzerinde lisans programı yine açık kaldı. Ayrıca ÖSYM bu yıl da benzer durumla karşılaşmamak için soruları kolaylaştırdı ve lisans programı tercih edebilecek puana ulaşan aday sayısının artmasını sağladı.

Özetle;
- ÖSYM bu yıl benzer bir durumla karşılaşmamak için gereken önlemi almıştır,
- bu yıl ki lisans programları boş kontenjanları 12 bin civarındadır ve bu olağanüstü değil, makul bir boşluktur,
- geçen yıl yapılan 2. ek yerleştirme anlamlı bir değişiklik meydana getirmemiştir...

Bu tespit ve açıklamaların ışığında, adaylarımız adına üzülerek belirtiyoruz ki, ÖSYM"nin bu yıl da 2. ek yerleştirme (3. yerleştirme) yapması beklenmemektedir. ÖSYM bizi şaşırtır mı bu şimdilik net değil, fakat sürecin incelenmesi bizi belirttiğimiz sonuca getirmektedir. Bu açıklamayı yapmamızın nedeni adaylarımızın merakını gidermek ve beklentilerini gerçekçi düzeye çekmektir.

Adaylarımız, vakit kaybetmeden geleceğe dönük yeni plan ve stratejilerini belirleyerek uygulamaya koymalıdırlar. Adaylarımıza yeni plan ve stratejilerini geliştirme ve uygulamaya koymada kolaylıklar ve başarılar diliyoruz.

Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman
www.OSSservisi.com Editörü

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..