Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS de sınav kaygısı ve stresi nasıl aşılır?

UMUTCAN UMUT'UN DÜNYASI KÖŞESİNDE UMUTCAN UMUT'UN BİLİM DERSHANESİ KOORDİNATÖR REHBER ÖĞRETMENİ SEDAT DELİOĞLU İLE İLGİLİ RÖPORTAJIDIR

Öss sınavlarının yaklaştığı şu günlerde sınav kaygısı ve stresini yenme konusunda Bilim Dershanesinin rehber öğretmeni Sedat Delioğlu ile yapılmış olan Stres ve Kaygıyı yenme konulu röportaj yazarımız Umutcan Umut’un “Tokattan Zirveye Doğru” adlı kitabında yer almıştı. Söz konusu röportajı önemine istinaden burada yayınlıyoruz .Çocuğu ÖSS ve OKS ye girecek olan anne ve babalara faydalı olacağı kanaatindeyiz.

SORU - Kaygı ve stres nedir hocam?

S DELİOĞLU - Kaygı, kişi duygusal ve fiziksel baskı altındayken ortaya çıkan bir tepkidir.Kaygı tamamen bizim olumsuz düşüncelerimizin bir sonucudur. Genel olarak sınav kaygısını gelecek ile ilgili endişeler, kendine güvensizlik, sosyal çevrenin baskısı , yeterince hazırlanamadığını düşünmek gibi değişkenler üzerinden incelemekteyiz.Şimdi bunlara dikkat ettiğimiz zaman bunların tamamen öğrencinin düşünsel dünyasının bir yansıması olduğunu göreceğiz.Düşüncelerimiz yalnız bize ait olduğuna göre onları yalnızca biz değiştirebiliriz.

YORUMU – Kaygı ve stres az olduğu zaman insanı motive etme, insanı hedefleri doğrultusunda gayrete getirme gibi etkileri vardır.Ancak her şeyin aşırısı zararı olduğu için kaygının da insana çok olduğu zaman zararı büyüktür.Gençler bunu dengeleyebildiği oranda stres ve kaygıdan zarar göremeyecekleri gibi ondan faydalandıklarını da göreceklerdir zamanla.

SORU – Hocam , ÖSS de stres ve kaygı ile nasıl başa çıkılabilir?

S DELİOĞLU – Ne yaparsanız yapın kesinlikle pembe bir fil düşünmeyin. Pembe bir fil düşündüğünüzden eminim! Bu insanin zihni işeyişinden kaynaklanmaktadır. Çünkü insan zihni olumlu şeyleri kodlar. Zihnimizin ihtiyacı olan şey ona olumlu mesaj göndermemizdir.Eğer düşüncelerimiz olumsuz olursa sonuç olumsuz , olumlu olursa sonuç olumlu olacaktır. Buna kendini gerçekleştiren kehanet demekteyiz. İnsan zihni bir olayı komik algılar ve kaslarına emreder.’Gevşeyin!’ der gevşeriz ve güleriz. Endişeli algılarsa kaskatı kesiliriz. Bunun terside söz konusudur.Yani bedenimizin duruşu da düşüncelerimizi etkiler. İsterseniz bir deney yapalım ve şu anda okuduğunuz gazeteyi bir kenara bırakıp, başınızı öne eğerek iki dakika somurtun.neler hissetmektesiniz?Olumsuz şeyler düşündüğünüzden eminim.

YORUMU – İnsan stres ve kaygı ile kendi kendine başa çıkamazsa bu işi iyi bilen bir insandan yardım alması kadar doğal bir şey olamaz.Ama gençlerimiz çoğu zaman bunu yapmadıklarından ve kendilerini başkalarının yardımına ihtiyacı olmayan insan olarak gördüklerinden dolayı stres ve kaygılarını yenebilecek haldeyken, stres ve kaygılarını artırmaktadırlar.

SORU- Hocam insan somurtmak yerine gülümsemiş olsa o zaman sonuç farklı mı olacaktı ki?

S DELİOĞLU - Tabii ki gülümsemiş olsaydınız farklı şeyler düşünecektiniz .Gördüğünüz gibi bedenimizin duruşu, yüz ifadelerimiz bile düşüncelerimizde o kadar etkili ki.. Kaygılı olduğumuz zaman kaslarımızı sıkarız. Eğer kaslarımızı gevşetirsek bu kere zihnimiz olumlu bakacaktır. Hadi artık egzersiz yaparak kaslarınızı gevşetin. Rahatlamaya bakın. Beyninize kaygılı olmadığınız mesajını iletin.

YORUMU – İnsanın kaygı ve stresi ile gelir durumu arasında bir ilgi yoktur.Bilgi ile de alakası yok.İnsan kaygı ve stresini düşünce yapısı ile yenebilir olumlu düşünme insanı hem motive eder hem de kaygı ve stresini yenmesini sağlar ama ne yazık ki günümüzde gençler motivasyona da kaygı ve strese de önem vermemekte başarılı olacakları çoğu işte başarısız olmaktalar. Ana caddeye çıktığımız zaman asık suratlı gençleri görmek çoğu zaman kaygı ve stres yüklü gençleri görmemizden bunu anlamaktayız.Gençlere tavsiyem dershanelerinde ve okullarında rehber hocalarından ve çevrelerinde en az kaygılı ve stresli insanlardan kaygı ve stresi yenmenin yollarını öğrenmeleri ve hayatlarında uygulamaları.

SORU – Kaygı ve stresi yüksek insanın bu tutumu davranışlarına nasıl yansır hocam?

S DELİOĞLU – İnsanlar kaygılı ve sinirli olduklarında nasıl nefes alırlar hiç dikkat ettiniz mi? Kısa ve hızlı nefes almaktadırlar.Böyle olunca da beyne daha az oksijen ve kan gider. İşte bu yüzden insanlar sinirli ve kaygılı oldukları zaman agresif davranmaktadırlar.Tersinden bakalım biz derin nefes alırsak o zaman zihnimizin ihtiyacı olan oksijeni ona vereceğiz .O da bizim ihtiyacımız olanı bize verecektir.

YORUMU – İnsan kaygı ve stresi yenmek isterse yaşantısına ve sağlığına dikkat eder.Genelde sağlığına dikkat eden insanların daha rahat yaşadıklarına şahit olmaktayız.Uzun yaşayan insanların genelde doğanın kucağında yaşayan ve kaygı ve stresi yenmiş olan insanlardan çıktığına baktığımız zaman hayat boyunca kaygı ve stresi yenmenin ne kadar önemli bir şey olduğunu rahatça anlayabiliriz işte. Gençler sağlıklı ve uzun ömürlü yaşayan insanlardan rahat yaşamanın sağlıklı ve huzurlu yaşamanın yollarını öğrenerek hayatlarına uygularlarsa o zaman mutluluk her zaman onlarla olacaktır.

SORU – Hocam son olarak ne diyeceksiniz olumlu düşünme insana ne kazandıracak hayatta?

S DELİOĞLU – Olumlu düşünün. Trafikteki dur levhalarını akli gözünüzle görün. Bundan sonra aklınıza olumsuz bir düşünce gelirse dur levhasını göz önüne getirin. Dur bunda olumsuz düşünmeye devam edersem işlerim kötü gidecek ve olumlu düşünürsem güzel gidecek. Diye düşünün. Unutmayın ki ‘Akıl kendi evindedir ve isterse cennetten bir cehennem, isterse bir cehennemden bir cennet yaratır’ Olumlu düşünmenin gücüne inanın. Başarı siz istemedikçe gelmeyecektir.

YORUMU – Olumlu düşünen her şeye olumlu yaklaşan insanlar her zaman başarıyı yakalayan insanlardır. Her şeyde şer arayan, hep olumsuz düşünen, kendisine selam veren insanı bile ‘Acaba bir çıkarı mı var ki bana selam verdi’ diye yanlış düşüncelerle karşılayanlar hayatta her zaman yalnız kalacaklardır. Olumlu düşünen ve fırsatları dostluklara dönüştüren insanlar daima başarıyı yakalayacak ve hayatta mutlu ve bahtiyar olacaklardır. Bundan kimsenin de şüphesi olmasın.

İlginize çok teşekküre ederim Sedat Bey !

TURAN YALÇIN/TOKJATY

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..