Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS ek yerleştirme tercih stratejileri-2

ÖSS ek yerleştirme tercih stratejileri-2
 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite kayıtlarının tamamlanması ardından boş kontenjanlar ilan edilerek ek yerleştirmeler yapılacak. Adaylarımız bu fırsatı en etkili şekilde nasıl kullanabilir? İsabetli tercihler için hangi stratejiler izlenmeli? Tercihlerin yapılacağı şu günlerde adaylarımızın gözden kaçırmamaları gereken önemli noktalar neler?

Tablo3B ve Meslek Yüksek Okulu Tercih Stratejileri

Tablo 3B, gerek meslek lisesi gerekse genel lise mezunların eşit koşullarda yerleştirildiği meslek yüksek okullarından oluşmaktadır. Bu tablodaki meslek yüksek okulu tercihinde bulunabilmek için programın öğrenci aldığı puan türünden en az 160 puan almış olmak gerekir ve yerleştirmelerde 0, 3 orta öğretim puanıyla hesaplanmış (0, 3 Ağırlıklı Puan) Y-ÖSS puanları dikkate alınır.

Tablo4 ve Lisans Programı Tercih Stratejileri

Tablo4, 4 veya daha fazla yıl eğitim veren lisans programlarından oluşmaktadır. Bu tablonun en küçük puan sütununda (sütun 8) hiçbir işaret bulunmuyorsa, programın merkezi yerleştirme ile dolmadığı anlamına gelir. Aynı sütunda “- - - -” işareti varsa bu da programın merkezi yerleştirme sonrasında yeni açıldığını gösterir. Bu işaretlerin bulunduğu programları tercih etmek yerleşme ihtimalini artıracaktır.

Tablo4”ten tercih yapmak isteyen adaylar, programın öğrenci aldığı puan türünden en az 185 puan almış olmalıdırlar. Eğer sütun 8”de ÖSS puanı varsa, bu programı tercih etmek isteyen adayların ilgili puan türündeki Y-ÖSS puanları, burada belirtilen (tablo 8”deki en küçük puan) puana eşit yada daha büyük olmalıdır.

Tablo4 incelendiğinde, su ürünleri fakültesi programlarının ve vakıf üniversitelerinin oldukça boş kontenjanlarının bulunduğu görülecektir. Bu programları tercih etmeden önce mezuniyet sonrası iş bulma ve istihdam koşulları ve vakıf üniversitesi eğitim koşulları (ücret) iyice araştırılmalıdır.

Adayların bütün tablolar için dikkat etmeleri gereken çok önemli hususlar da var ki, bunlar;
Adaylar, mutlaka tercihlerinin özel koşullarının incelemelidir. Koşulları kendilerine uymayan programı tercih ettiklerinde yerleşseler bile kayıtları yapılamayacaktır. Ve yerleştikleri için bir sonraki yıl yerleştirmelerinde puan kaybına uğrayacaklardır.

Adaylar en çok yerleşmek istedikleri tercihlerini en üste yazmalıdırlar. Çünkü adaylar yerleşebilecekleri en üst tercihlerine yerleştirilirler ve bu tercihin altındaki tercihler dikkate alınmaz. Adaylar ek yerleştirmelerde mutlaka yerleşmek istiyorlarsa, tercihlerinin son bir ikisini yukarıda belirttiğimiz stratejiler doğrultusunda kesinlikle yerleşebilecekleri tercihlere ayırmalıdırlar.

Adaylar tercihlerinin amaçladıkları yaşamlarına uygun, iş ve istihdam imkanı olup olmadığı konularını dikkate almalı ve yerleştiklerinde gidebilecekleri programları tercih etmelidirler.

“Bu yıl bir yerleşeyim de, seneye tekrar sınava girerim” düşüncesiyle tercihte bulunulmamalıdır. Zira adaylar ek yerleştirmede yerleştiklerinde, kayıt yaptırmasalar da, kayıt dondursalar da veya kayıt yaptırıp okusalar da bir sonraki yıl ÖSS”ye girdiklerinde yerleştirmelerde orta öğretim başarı puanlarından %50 kayba uğrayacaklardır.

Örneğin adayımız 210 sayısal puan almış olsun. Adayımıza 60 puan da orta öğretim başarı puanı hesaplanarak eklendiğini ve puanının 270 olduğunu varsayalım. Bu aday bu yıl yerleşip kayıt yaptırmasa da, kayıt dondursa da, yerleştiği programı okumaya başlasa da bir sonraki yıl 60 olan orta öğretim başarı puanından %50 kayba uğrayacak ve 60 olan OBP 30”a düşecektir. Bu aday bir sonraki yıl 230 sayısal puan alsa da kayba uğramış OBP 30 olarak eklendiğinde ancak 260 Y-ÖSS puanına ulaşabilecektir. Bu durum açıköğretimin kontenjansız programlarına ve sınavsız geçişle yerleşmelerde geçerli değildir.

Adaylar, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve ÖSS-DİL puan türlerinin herhangi birinden en az 160 puan almaları halinde ilgili puan türüne bakılmaksızın açıköğretimin kontenjansız programlarını tercih edebilirler ve yerleştiklerinde bir sonraki yıl puan kaybına uğramazlar.

Adaylarımıza ek yerleşme fırsatını en etkili şekilde değerlendirmelerine yardımcı olacak stratejileri belirtmeye çalıştık. Gençlerimizin ideallerine en uygun tercihleri yapmaları temennisiyle, başarılar dilerim.

Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman
www.OSSservisi.com Editörü

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..