Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS Hazırlık Lise 1' den başlar

Sevgili Üniversite adayı,

ÖSS’de konular lise 1. sınıfın konularından çıkmaya başlar.Lise 2 ve lise 3 konularını kapsayacak kadar geniş yelpazede olur.Dershaneye gitmeye gerek yok belki okuyarak öğrenen öğrenciler için ama lise 1’den itibaren dersini derste dinleyen ve çalışan insan , sonra ödevlerini zamanında yapan , deneme sınavlarını zamanında çözen, yanlışlarına bakan insan ilk girişte sınavı kazanır bence. Çünkü planlı ve sindirerek ders çalışan insan okuduğunu ve çalıştığını kolay kolay unutmaz. Bu da ona sınavlarda başarı getirir.

Şimdi bakıyorum da , gençler dersleri dinlememekte, zamanında çalışmamakta ve sınav zamanı hızlı hızlı okunan kitaplar eve kapanarak çalışılan derslerde çabucak unutulmakta. Ondan dolayı da gençler gereken bilgileri iyi öğrenememekte. Halbuki planlı ve programlı çalışan insanlar hem disiplinli çalışmayı öğreniş olmakta , bu çalışma disiplini aynı zamanda onların hayatta düzenli tertipli olarak başarılı olmalarını sağlamakta.

Sevgili ÖSS adayı Kardeşim,

Dikkat eder ve ÖSS de derece yapan , başarılı olan insanların başarılarında yatan gerçek her zaman disiplinli ve planlı ama kafalarına uygun programla başarıyı yakalamışlardır. Bu başarıyı yakalamak onlara zor gelmedi.Sizlerde kendinizi sıkmadan ders çalışırsanız hayatta o kadar başarı elde edersiniz.Bu kendiniz sıkmadan ders çalışma gezmek, tozmak , zamanı boşa harcamak anlamına gelmez hiçbir zaman . İnsan hayatında her şeye zaman vardır.İnsan yeter ki neyin önce neyin sonra olacağını bilsin.Ölçülü ve dengeli yaşama , tıpkı dengeli beslenen insanın sağlıklı ve dinç kalmasını sağladığı gibi aynı zamanda da hayatta başarılarının istikrarlı ve dinç kalmasına sebep olacaktır.

Sevgili Kardeşim,

Lise 1. sınıfa gelmesine rağmen ÖSS den haberi olmayan çok insan tanıdım. Halbuki aileler ve okullardaki rehber öğretmenler daha liseden itibaren öğrencilerini ÖSS konusunda bilgilendirerek onların disiplinli çalışmasına zemin hazırlamalarına yardımcı olurlarsa, öğrenciler lise 3. sınıfta aniden ÖSS gerçeği ile karşı karşıya gelmeden zamanında belki de çalışarak hayatta başarıyı yakalayacaklardır. Konuştuğum pek çok genç lise 3. sınıfa gelene kadar ÖSS gerçeği ile yüzleşmedikleri için , lise 3. sınıfta 1 yıllık çalışmanın ÖSS de yüksek puan alınarak 4 yıllık güzel bir okula yetmediğini de göstermekte.Okul tamamlandıktan sonra yapılan 2 veya 3 yıllık çalışmalarla okullar kazanılsa da geçen 2 veya 3 yıl hayattan boşu boşuna çalınarak gitmiş kayıp yıllar olmaktadır.

Sevgili Kardeşim,

Sizler bir yolda yürürken daha önce bu yolda düzgün adımlarla yürümüş olan insanların çalışma yöntemlerini öğrenerek o yolda düzgün adımlarla yürümenin yöntemini ve önemini anlamak zorundasınız.Bu tutum sizlere kolaylık sağlar.

Sevgili ÖSS adayı Kardeşim,

Pek çok genç , “Ben her şeyi tek başıma da başarabilirim” havası ile ne yazık ki büyüklerden faydalanmayı ret ederler ve bu onlara ilerde her zaman pahalıya patlar. Ancak bunu önemseyen insan meslek sahipleri ile sohbet eder, onların çalışma yöntemlerini uygulamasa bile hiç olmasa bir defa dinler ve uygun olanlarını uygulamaya bakar.

Madem ki, bizler her şeyi tek başına başarabiliyoruz , o zaman hiç kimse ile de muhatap olmayalım.Bu “ Ben başarabilirim, ben akıllıyım” mantığı hiçbir zaman insana başarı da mutlulukta getirmez.Bunu yılların tecrübesi ile yaşadık bizler.

Sevgili Kardeşim,

Aslında ÖSS ye hazırlık ana okulundan başlar. Ana okulunda dikkatli ders dinleyen insan önce el becerilerini geliştirir.İlköğretime başladığı zamanda derslerini candan dinler ve öğretmeninin verdiği ödevleri okuldan eve gelir gelmez gözden geçirirse, sonradan da öğretmeninin verdiği testleri zamanında çözer ve yanlışlarına bakarak onları neden yanlış yaptığının sebebini araştırarak onları bir daha yapmamak için düzeltirse başarı onunla gelir. Bu başarı da Liselere giriş sınavında başarı olarak ona döner.Bir de dershanelerin ve gazetelerin deneme sınavlarını güzelce çözer ve genelde yerinin neresi olduğuna bakarsa , o zaman doğru çalışmayı yapmış olur. Diyelim ki istediği liseyi kazanamadı.Hiç üzülmeden kazandığı okulda da aynı yöntemle çalışmaya devam ederse, başarıyı yakalamakta , bu disiplini uygulamayana göre her zaman önde olacaktır. Belki beklediği liseyi kazanamasa da , çalışmaya devam ederek beklediği ve hayal ettiği Üniversiteyi kazanabilir.Yeter ki çalışmalarına aynı hız ve tempo ile devam etsin.

Sevgili ÖSS adayı Kardeşim,

Yapılan bir bilimsel araştırma ana okulunun yaygın olduğu illerde , ÖSS başarı oranının yüksek olduğunu göstermiştir.Demek ki temel eğitimi sağlam olan insanların başarısı yükseköğrenime de yansımakta.Gene yapılan başka bir bilimsel araştırma da İlköğretimin ilk yıllarında başarısı yüksek olan, planlı ve programlı çalışan insanların bu başarısının eğitim hayatı boyunca da devam ettiğine şahit olunmuştur.

Sevgili Kardeşim,

Hayat maratonu doğumdan ölüme kadar bitmeyen maratondur.Bu maraton uzun soluklu.Bu maratonda zaman zaman başarısızlıklarınızla geride kalmış olsanız da maratona devam ederken kendinizi güçlü hissettiğiniz zamanlarda hızınızı artırarak bu maratonu başarı ile tamamlayabilme yeteneğine de, gücüne de sizler sahipsiniz.Yeter ki azim ve inançla çalışmalarınıza her zaman devam ediniz.

Canım Kardeşim,

Başarıyı herkes ister.Herkesin gönlünde başarılı olmak ve kimseye muhtaç olmamak yatar.Eğer insan başarılı olmamak ve ona buna muhtaç yaşamak isterse ben onun aklından şüphe ederim.Yalnızca akıl sağlığı yerinde olmayan insanlar ve çalışamayacak kadar güçsüz ve engelli olan insanlar başkalarına muhtaç olmak zorunda kalırlar. Sağlam olup ta başarılı olamayan insanlar ya aklında noksanlık olan ya da engelli olarak beynini geliştirememiş insanlardır.Sizler eğer başarılı oluyorsanız demek ki sizler normal insanlarsınız .Sizleri tebrik etmek, alınlarınızdan öpmek gerekir.

Canım Kardeşim,

Hayatta başarısızlıklarda sizleri yıldırmamalı.Bu mektubu yazan büyüğünüz biliyor musunuz ki, lise 1de sınıfta kalmış, yetmemiş bir sene daha sınıfta kalmış.Ama yenile yenile yenmesini öğrenen pehlivan misali o okulu da başarı ile tamamlayarak , Sonradan çalışma temposunu artırarak iki kere Üniversite tamamlamış, kitaplar yazarak, konuşmalar yaparak insanlara yol göstermiş ve göstermektedir.Ömrü yettiği kadar da çalışmalarına devam edecektir.Başarısızlıktan başarıya giden tecrübeyi bizzat yaşayarak elde etmiş ve bir daha da bırakmamıştır. Başkalarına da umut vermekten büyük mutluluk duymaktadır.Sizlerde başarıyı yakalayarak, hiç kimseye olmasa bile ilerde anne ve baba olarak çocuklarına örnek olması yeterli olacaktır.Zaten her anne ve baba tek tek olarak bilinçlense ve çocuklarına gereken ilgi ve sevgiyi gösterse , bunların toplamı olarak ta toplumumuz gereken gelişimi gösterecektir.

Sevgili Kardeşim,

İnsanlar hep biriken işlerinin verdiği sıkıntı ile psikolojik sağlıklarını kaybederler.”Daha zamanı var, zamanı gelince onu ele alırız.Acelesi yok hele dursun” diyerek işlerini hep ertelerler.Sonra da hepsini birden yapmaya kalkınca, altından kalkamazlar ve yaptıkları iş ya güzel olmaz ya da baştan savma olarak yapıldığı için gereken tatmini sağlamaz.Halbuki zamanında ve dikkatli olarak , yavaş yavaş yapılan işler hem güzel , hem de verimli olacaktır.Ben işte bu yüzden herkese lise 1 den hatta daha önceden planlı ve programlı, başkalarına da danışılarak yapılan çalışmaların her zaman verimli olacağını ve çoğunlukla başarı ile noktalanacağına her zaman inanmaktayım.Bu inancımda hayatımda yaşamış olduğum tecrübelerim ve çevremdeki insanları iyi gözlemleme ve olayları iyi izleyerek onlardan gereken güzel dersleri çıkarmamla elde edilmiştir.İnsan her zaman güçlü ve zayıf yönlerini dengede tutarak hayatta başarıyı elde edecek bence .

Hepinize başarı , sevgi ve mutluluk dolu bir ömür temenni ederim

TURAN YALÇIN/TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..