Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '07

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS hazırlık sürecinde rehberlik hizmetleri

ÖSS hazırlık sürecinde rehberlik hizmetleri
 

ÖSS, malumdur ki yaklaşık bir milyon yedi yüz bin öğrencinin yarıştığı ve ancak sadece dört yüz bin öğrencinin başarılı olduğu bir sınavdır. Sınava girenle başarılı olan arasındaki yaklaşık bir milyon üç yüz bin öğrenci olması, hem sınava girecek öğrencileri hem de velileri huzursuz etmekte bu nedenle de gerek dershanelerden gerekse özel ders hocalarından yardım almaktadırlar. Bağlı bulunduğu müfredatın dışına çıkamayan orta öğretim kurumları açısından baktığımızda ise özellikle son sınıfta okul ile öğrenci arasında bir mesafe oluşmakta ve öğrenciler dershane ve özel ders hocalarını daha çok dikkate almaktadırlar. Bu durumun şüphesiz bir çok sonucu bulunmakla birlikte ben bu yazıda okullardaki rehberlik hizmetleri açısından ÖSS sürecini değerlendireceğim.

Eylül ayında okulların açılması ile öğrencilerde son dönemece girilmiş havası hissedilmeye başlamaktadır. Dershane kayıtları yapılmış, kaynak kitaplar temin edilmiş, yaz tatili iyi değerlendirilmiş ve geriye dönük konular gözden geçirilmiş bunun sonucunda da yüksek motivasyonla okula başlanılmıştır. Yüksek motivasyon ne yazık ki günler, haftalar geçtikçe seviyesini kaybetmekte ve ocak ayı ile mart ayı arasında bir duraklama dönemine girmektedir. Bunun nedenlerine bakacak olursak, yıl içerisinde konuların birikmeye başlaması, sürekli aynı temponun devam ettirilememesi ve sürece değişik etkilerin karışması (yazılı sınavlar, iklim koşulları vs.) unsurları karşımıza çıkacaktır. Bu konuda öğrencilerin önceden bilgilendirilmeleri sözü edilen dönemde öğrencilerin süreci devam ettirme konusunda istekli olmaya sevkedecektir. Çünkü sınava giren öğrencilerin büyük kısmı bu dönemde pes etmekte, sınav hazırlığını sonlandırmakta ve gelecek yıl hesapları yapmaya başlamaktadır.

Yıllardan beridir ÖSS’ye öğrenci hazırlayan bir rehber öğretmen olarak her yıl ekim ayı itibari ile yaptığım ilk çalışma son sınıfta okuyan öğrencileri 10’arlı gruplar halinde rehberlik servisine alarak, ÖSS hazırlık sürecinin nasıl daha etkin geçirilebileceği üzerinde öğrencilerin farkındalıklarını arttırmak oluyor. Uyku düzeninden tutunda, beslenme alışkanlıklarına, ders çalışma alışkanlıklarından, haftalık soru çözme sayılarına varana kadar bir çok konuda önce onları konuşturarak durum tespiti yaptırıyorum sonrasında da ben genel olarak bu süreç hakkında konuşuyor bilgi veriyorum. Bir çok öğrenci kendi durumunu bildiği halde birde sözsel olarak ifade ettiğinde durumun sınırlarını daha da net görebiliyor. Ayrıca aynı süreci yaşayan öğrenciler kendi uygulamalarını anlatırken aslında diğer arkadaşlarının da bir şekilde ufuklarını açıyorlar.

Yukarıda sözünü ettiğim grup çalışmasına tüm son sınıf öğrencileri katıldıktan sonra ikinci oturumlara geçilebilir. İkinci oturumda da –ki başlaması muhtemelen kasım sonunu bulacaktır – çalışılan konular, bu konularla ilgili çözülen sorular, girilen deneme sınavları, bu sınavlardaki netler, yapılamayan yada yanlış yapılan sorular, soruların neden yapılamadığının tespiti ve çözüm önerileri üzerinde konuşulabilinir. Deneme sınavlarında uygulanacak test teknikleri ile ilgili bilgi verilebilir, turlama tekniğinden söz edilebilir.

Bu oturumlar grup çalışmalarına katılan öğrencilerin ihtiyaçlarına göre hem içerik olarak zenginleştirilebilir hem de oturum sayısı buna göre arttırılabilir. Oturumlar sonlandırılırken gevşeme teknikleri kullanılarak öğrencilerin gevşemesi sağlanır. Bu tekniklerin hazırlık sürecinde kullanmaları salık verilir. Özellikle ikinci dönemle birlikte bu oturumlar devam ettirilmeli, sınav stresi konusu üzerinde de durulmalıdır. Deneme sınavı takibi mutlaka yapılmalı tespit edilen sorunların üzerine gidilmelidir. Yine bu oturumlarda tercih sistemi, -öğrenci mevcudu uygun olan okullarda- üniversite ve bölüm tanıtımları da yapılmalıdır. Eğer öğrenci sayısı fazla miktarda ise bu oturumlarda tespit edilen eksikliklerle ilgili öğrencilerin toplu halde katılabileceği seminerler düzenlenebilir.Bu seminerlerin bir benzeri öğrenci velilerine de yapılabilir. Hatta veli toplantısına bazı son sınıf öğrencileri de davet edilebilir yaşadıkları sıkıntıları öğrenci dili ile velilere aktarmalarına fırsat verilebilir.

Hiç şüphesiz bu, oldukça geniş ancak rehber öğretmenin kişisel becerileri ve mesleki birikimi ile kolay ve etkili mesafe kat edilebilir bir konudur. Bu alanda çalışan rehber öğretmenlere ÖSS hazırlık sürecinde yapılabilecekler ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.Bu konularda gerek öğrenci gerekse öğretmen arkadaşlarımdan yardım talep eden olursa bana mail atabilirler.

Son olarak, bana değişik şekillerde ulaşıp yazılarımı sitelerinde yayınlamak için izin isteyen kişi ve kurumlara bir kez de buradan hatırlatmakta yarar görmekteyim ki; hem alıntı yapılan sitemizin ismini hem de yazarın ismini eklemek koşulu ile yazılarımı alabilir sitelerinde yayınlayabilirler.

Bir başka yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Resim www.manas.kg adresinden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..