Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS’ye az kaldı, ne yapmam gerek?

ÖSS’ye az kaldı, ne yapmam gerek?
 

Zaman hızla akıyor. Şunun şurasında o büyük güne ne kaldı ki? O büyük gün diye söz ettiğim şeyin birileri hemen de nasıl ÖSS olduğunu anladı. İşte biz buna psikolojide algıda seçicilik diyoruz. Şaka bir yana gerçekten de öğrencilerimiz her gün biraz daha strese girmekte ve her gün biraz daha iki ayağı bir pabuca sığdırmaya çalışmaktalar. Bu günlerde gerek okulda gerekse okul dışında ÖSS hazırlığında olan kimi görsem ; “hocam sınava çok az kaldı, kalan süreyi nasıl değerlendirelim” diye soruyorlar. Bu yazıda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

Bu gün baktım da sınava tam olarak 46 gün kalmış. Bu kalan sürede neler neler yapılmaz ki. Şunu hemen söylemeliyim, bu güne kadar geçen süreyi boş geçirmeyenler içindi son söylediğim. Aksi halde Mayıs başı itibari ile henüz ciddi manada herhangi bir hazırlık içinde olmayanlar için ne yazık ki ümit var diyemeyeceğim. Çünkü ÖSS hazırlık oldukça ciddi geçirilmesi gereken bir süreç ve bu sürece önem veren hiç kimse bu güne kadar kaybetmedi.

Pekala, bu günden sonra neler yapılabilir? Son 10 gün içerisinde öğrencilerimle yaptığım oturumlarda onlara şunu söyledim; “Kalan sürede sakın ola ki baştan sona bir genel tekrar yapayım demeyin.” Bunun nedeni, kalan süre genel tekrar için yeterli değildir. Hadi diyelim yeterli oldu, peki öğrenci tekrar yaparken bazı konularda yetersiz olduğu düşüncesine kapılmayacak mı? Bu durum yeni bir başlık olarak sınav stresine neden olacaktır. Onlara kalan sürede bol bol deneme sınavı çözmelerini salık verdim. Zaten dershaneler son bir buçuk aya girerken deneme sayılarını arttırmaktalar. Hatta bu deneme sayıları son 10 gün içerisinde günde 2 taneye kadar çıkmaktadır. İşte bu deneme sınavlarındaki yapılamayan yada yanlış yapılan sorularla özel ilgilenilmesini öneriyorum öğrencilere. Deneme sınavı sonrasında sorular analiz edilmeli ve yapılamayan soruların üzerinde özel olarak çalışılmalıdır. Öğrenci geriye dönüp baktığında neyi ne kadar bildiğini ya da bilmediğini tam olarak anlayamaz. Bu durumun tespitinde deneme analizlerinin katkısı oldukça büyüktür. Öğrenci, soruyu yapamamış ya da yanlış yapmış, bu durumda “neden yapamadım” sorusunu kendisine mutlaka sormalıdır. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir durumsa o sorunun konusuna dönüp tekrar etmeli ve eksikliğini tamamlamalıdır. Yok eğer konuyu biliyor ancak sınav sırasında dikkat eksikliği ya da sınav stresi nedeni ile soruyu yapamamış ise bu durumda okul ya da dershane rehber öğretmenine yönelmeli ve mutlaka yardım talep etmelidir. Sınav stresi veya dikkat dağınıklığı uzman ellerde üç beş oturumda çözülmekte ve öğrenci artık bu nedenlerden dolayı hatayı en aza indirebilmektedir.

Deneme sınavları üzerinden konu eksikliklerinin tespiti konusunda şunu da söylemeliyim ki; öğrenciler dershanelerinden konu analizli deneme sınavı sonuçlarını talep ederek konulara göre eksikliklerini tespit edebilir ve üzerine gidebilirler. Örneğin dershane deneme sınavlarında bu güne kadar Matematik testinde oran-orantı konusunda 100 adet soru çıkmış olsun ve bir öğrenci bu 100 sorunun 75 tanesini, diğer öğrenci 50 tanesini, bir başka öğrenci ise 35 tanesini yapmış olsun. İlk öğrenci ilgili konunun % 75’ini, 2. öğrenci % 50’sini, 3. öğrencide % 35’ini yapmış göründüğünden 2. ve 3. öğrenci için bu konu üzerinde ciddi manada çalışma yapması gerekirken 1. öğrencinin daha yüzeysel bir çalışmayla ilgili konuyu halledebileceği sonucuna varırız.

Deneme sınavı ile ilgili söylenebilecek bir başka konu da öğrencinin deneme sınavlarını ÖSS’ye girene kadar atmaması gerektiğidir. Yapılamayan ya da yanlış yapılan ancak sonradan doğru çözüm şekli öğrenilen soruları ileriki zamanlarda tekrar tekrar çözmeye çalışmalı, eğer kolaylıkla çözülebiliyorsa konunun öğrenildiğine kanaat getirilmeli, yok eğer bu soruların çözülmesinde sorun yaşanıyorsa konunun bir kez daha tekrar edilmesinin yararlı olacağı düşüncesine olunmalıdır.

Bu yazıda son ÖSS’ye bir buçuk ay kala neler yapılabileceği üzerinde durdum. Bir başka yazıda görüşmek dileği ile…

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..