Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

OSYM, adayları sömürüyor mu?

OSYM, adayları sömürüyor mu?
 

Yüzbinlerce genç, önce aldığı puanın yerleşmelerine yeteceğini zannediyordu. Sonra soruların kolay sorulması nedeni ile büyük bir çoğunluğun yüksek puan aldığını öğrendi. Adaylar puanlarının 10-15 puan altına kadar indi tercihlerinde. Ama nafile, puanlar o kadar yükselmişti ki 10-15 puan aşağılara kadar tercihte bulunan adaylar bile açıkta kaldı.

Bu durum onbinlerce üniversite adayının ek yerleştirmelere umut bağlamasına neden oldu. Adaylar ek yerleştirmelere kilitlendi. ÖSYM, 18/09/2007 tarihli duyurusunda ek yerleştirmelerin 1-4 ekim tarihleri arasında yapılacağını ve ek yerleştirme kılavuzunun 1 ekim tarihinde ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri ile internet sayfasında yayımlanacağını belirtti. Aynı duyuruda bu sürenin kesinlikle uzatılmayacağına da vurgulamalar yaptı ÖSYM…

Bu duyuru sonrası umudunu ek yerleştirmelere bağlayan onbinlerce üniversite adayı, 1 ekim tarihine kilitlendi. Fakat o da ne… ÖSYM yapacağını yaptı ve bu yazıyı kaleme aldığım vakte kadar (2 Ekim 2007 Saat 14:30) duyurusunda belirtmesine rağmen ek yerleştirme kılavuzunu internet adresinden yayımlamadı.

ÖSYM ek yerleştirme kılavuzu satışını Türkiye”de sadece 176 sınav merkezi yöneticiliğinden yapıyor. Düşünün, İstanbul gibi Türkiye”nin beşte bir nüfusuna sahip bir ilde ise sadece 6 ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğinde ek yerleştirme kılavuzu satışı yapılıyor. Yani Türkiye genelinde on binlerce gencimiz klavyenin iki tuşuna dokunmakla ek yerleştirme kılavuzunu görebilecekken, yollara düşürülüyor ve ilçelerinden illere ek yerleştirme kılavuzu alma yolculuğuna çıkmaya zorlanıyor.

Üstelik bu eziyete rağmen binlerce aday yine de ek yerleştirme kılavuzunu satın alamıyor. Zira satış noktasına ulaştıklarında “kılavuz bitti” cümlesi yüzlerine tokat gibi geliyor. Her defasında sürelerin uzatılmayacağını belirten ÖSYM ek yerleştirmelere sadece 4 gün ayırdı ve onbinlerce adayın yaklaşık iki günü ek yerleştirme kılavuzuna dahi ulaşamadan gitti bile… Daha kaç gününün gideceği de muamma…

Ek yerleştirme kılavuzu sadece 3 ytl”ye satılıyor. ÖSYM”nin hemen her yıl sınavlardan sağladığı gelirler nedeniyle, basınımız tarafından sınav zengini ilan edilmesine inat, gençlerimize bu eziyetin 3 ytl için çektirildiğine inanmak istemiyorum. Benim vicdanım sadece iki tuşla gençleri bu rezaletten kurtaracak kolaylık varken, 3 ytl için gençlerimizin maddi-manevi (psikolojik) yıpratılmasına razı olmuyor.

Fakat vicdanları buna müsaade eden o kadar insan varmış ki, bu rezalet hala sürüyor…

Peki ya değerli basınımıza ne demeli… Adeta pusuya yatmış gibi, “MEB”in sınav uygulamalarında bir aksaklık çıksa da haykırsam” anlayışındaki kalemşörler bu rezalet karşısında neden susuyor. Her şey birilerinin sözcülüğünü yapmak mı, kalemleri belirlenen taraflar adına kullanmak mı?!

Yahu gerçekten bu gençliği, bu milleti, bu vatandaşı düşünen kimse yok mu?!...

Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman
www.OSSservisi.com Editörü

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..