Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '10

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSYM- LYS ek yerleştirmeler ( ek kontenjanlar) nasıl olacak?

ÖSYM- LYS ek yerleştirmeler ( ek kontenjanlar) nasıl olacak?
 

İSTEMEK, BAŞARMAKTIR.


2010 ÖSYS Yerleştirme sonuçları açıklandı. Öğrenciler başarı sıralarına göre Fakültelere yerleştiler. Şimdi sıra herhangi bir Fakülteye yerleşemeyen öğrenciler için ek yerleştirmelerde. Ek Yerleştirmeyle; 1.yerleştirmede kayıt yaptırmayan öğrencilerden boşalacak yerlere diğer adaylar için 2.yerleştirme işlemleri yapılacak.

Peki, ÖSYM / LYS ek yerleştirmeler (EK KONTENJANLAR ) nasıl olacak?

2010 ek (kontenjanlar) yerleştirmeler; Yükseköğretim programlarının 2010-ÖSYS sonuçlarına göre sınavsız geçiş dahil yapılan genel yerleştirme sonunda, boş kalan veya kayıt yaptırmayan öğrenciler nedeniyle boş kalan kontenjanlara ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

Kimler 2010 ÖSYM / LYS ek yerleştirmeye başvurabilirler?

1.tercihinde herhangi bir yeri tercih etmemiş öğrenci 2.ek yerleştirmeye başvurabilir.

Kimler 2010 ÖSYM /LYS ek yerleştirmeye başvuramazlar?

Birinci tercihinde herhangi bir üniversiteye yerleşen bir öğrenci, kayıt yaptırmamış bile olsa; 2.tercih hakkı bulunmadığından, ek yerleştirmeye başvuramaz.

Ayrıca;

- Merkezi Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş ancak kesin kayıt yaptırmamış olan adaylar Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin kontenjan sınırlaması olmayan lisans ve ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.

- Tablo 3A 'daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Bu yıl 2010 ÖSYS- LYS Sınav sonuçlarının bir değerlendirmesini yaparsam;

Bu yıl sınava giren öğrencilerin gerçekten tercih konusunda zorlandıklarını düşünüyorum. Çünkü sistemin yeni olması bir takım aksaklıkları da beraberinde getirdi... Özellikle çok farklı puan olması, tercih kılavuzundaki yanlışlıklar ( sonradan düzeltilse de ), ilk kez uygulanan farklı sistem ve bu sistemle uygulanan geçmiş yılların başarı sıralamasının olmaması öğrenciler açısından bir belirsizliğe neden oldu.

Çocuklar, bu yılın tercih kılavuzuna göre mi, geçen yılların tercih kılavuzlarındaki başarı sıralamasına göre mi tercih yapacaklarını bilemediler.

Dolayısıyla, çevremde gözlemlediğim kadarıyla; Fen lisesi, Anadolu Lisesi gibi iyi okullardan mezun olan öğrencilerden bile açıkta kalanlar oldu. Örneğin, başarı sırası 10.000 olan bir öğrenci 20.000 başarı sıralamasındaki bir yeri yazmasına rağmen istediği Fakülteye yerleşemedi.

Gelecek yıl eğer bu sistem devam ederse, sistem oturacağı için bu yılın verileri öğrencilere ışık olacaktır diye düşünüyorum.

Özellikle istedikleri Fakülteye giremeyen öğrencilere birkaç şey söylemek istiyorum;

Kesinlikle morallerini bozmasınlar. Bu yıl çalıştılar lakin olmadı. Gelecek yıl hem bilgileri pekişecek, hem de sistem oturmuş olacak. Ayrıca şimdiye kadar gözlemlediğim kadarıyla ve yapılan istatistiklere göre; ikinci yıl ÖSYS Sınavına hazırlanan öğrenciler okulları olmadığından ve sadece sınava odaklandıkları için daha çok verimli olmuşlardır. Yeter ki başaracaklarına inansınlar.

Tüm yazılarımda ifade ettiğim gibi; İSTEMEK BAŞARMAKTIR.

Azminiz daim olsun.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..