Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '11

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSYM, YGS ve şifre yazıları-1: bütün kızlar toplandık

ÖSYM, YGS ve şifre yazıları-1: bütün kızlar toplandık
 

27 Mart 2011’de yapılan YGS’den sonra bir haber yayımlandı (1). İstanbul’da kimi okullarda yalnızca kızlar sınava girmişti. Ülkemizde herşey alışmıştık, demek buna da alışmamız isteniyordu. 

YGS yapılmadan önce şöyle bir soru sorsalardı: 

Kız öğrencilerin bir bölümünün erkeklerin olduğu salonlarda sınav olmaktan rahatsız olduğunu düşünüyoruz, ancak böyle bir düzenleme kamuoyundan tepki alabilir. Bu öğrencilerin yalnızca kızların olduğu binalarda sınava girmelerini kılıfına uygun olarak nasıl sağlarız? 

YGS soruları gibi uzun bir soru oldu. 

Bu sorunun ÖSYM dışında ve ÖSYM’ye müdahale şansı olmayan birisi tarafından sorulduğunu varsayalım. 

Bunu sağlamak için birkaç bilgiye gerek vardır. 

1. Öğrenciler il tercihi dışında il içinde bölge tercihi de yapıyor mu?
2. Öğrencilerin yerleşim yerlerine yerleştirilmesinde cinsiyet seçeneği gözönüne alınıyor mu? 

İlk sorunun yanıtı: 3 büyük il dışında yalnızca il tercihi yapılıyor. Ankara 3 bölgeye, İstanbul 5 bölgeye, İzmir 2 bölgeye ayrılmış. Bu bölgelerin tercihi için sınırlamalar bulunuyor (2011 ÖSYS Kılavuzu, sayfa 8) 

İkinci sorunun yanıtı ÖSYS Kılavuzunda açıkça yazmıyor ancak ÖSYM yetkilisi tarafından sınav yeri yerleştirmesinde kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yapıldığı açıklandı. 

Bu bilgilerle bir sınav bölgesinde tüm öğrencilerin kız olması sağlanabilir. 

Basitleştirilmiş bir örnek verelim: 

Durum 1: 

Bir sınav bölgesinin 30 bin kapasitesi var. Bu bölgeye 25 bin kız öğrenci ve 15 bin erkek öğrenci başvurdu. Sınav yeri yerleştirmesi nasıl olur? 

Yerleştirmeyi yapan bilgisayar algoritması kızlara tercih önceliği verdiği için 25 bin kız öğrencinin hepsi bu bölgede sınava girer ve 5 bin erkek öğrenci bu kızlarla aynı bölgede sınava katılırlar. Diğer erkek öğrenciler kapasitesi dolmamış 2. tercihlerine giderler. 

Durum 2: 

Bir sınav bölgesinin 30 bin kapasitesi var. Bu bölgeye 35 bin kız öğrenci ve 15 bin erkek öğrenci başvurdu. Sınav yeri yerleştirmesi nasıl olur? 

Yerleştirmeyi yapan bilgisayar algoritması kızlara tercih önceliği verdiği için 35 bin kız öğrencinin 30 bini bu bölgede sınava girer ve diğer 5 bin kız öğrenciyle, erkek öğrencilerin hepsi bu kızlarla aynı bölgede sınava katılırlar. Diğer erkek öğrenciler kapasitesi dolmamış 2. tercihlerine giderler. 

VE BİR KOMPLO TEORİSİ 

Öğrenciler ÖSYS için başvurularını yaparken sınava yalnızca kızların girdiği salonlarda girmek isteyen öğrencilerin olduğu okullarda ve dersanelerde kulaktan kulağa şu söylenti dolansa: Kızlar, hepiniz şu sınav bölgesini seçin. 

Bu söylentiler olmasa, 30 bin kapasitesi olan bu bölgeye 15 bin kız, 15 bin erkek öğrenci başvuracakken, söylentiler nedeniyle kız öğrenci sayısında patlama yaşanır. 

ÇÖZÜM 

Böyle açıklanması zor durumların ortaya çıkmaması için, ÖSYM’nin kız öğrenciler için pozitif ayrımcılık uygulamasını birazcık değiştirmesi gerekir. Pozitif ayrımcılık yalnızca il dışına gitme konusunda uygulanır, il içinde uygulanmaz. 

VE ŞİFRE 

Bu olaydan sonrasoruların yanıtlarının sırasının şifrelendiği haberleri asıl bomba oldu. Kimi okullarda harem-selamlık uygulaması çıkabileceğini baştan görmeyen ÖSYM’nin şifreli kopyayı da öngörememesi çok doğaldır. 

(1) Harem selamlık mı? (Milliyet, 28-3-2011) http://gundem.milliyet.com.tr/haremlik-selamlik-mi-/gundem/gundemdetay/28.03.2011/1369782/default.htm 

Ankara, 4 Nisan 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..