Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '11

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-9: Asıl skandal sehven yazılmış bu mektup

ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-9: Asıl skandal sehven yazılmış bu mektup
 

ÖSYM Başkanının 1, 7 milyon öğrenciye yazdığı mektup bugün gazetelerde yayımlandı (1). Bu mektup bir istifa mektubu olsaydı, iyi kaleme alınmış bir itiraf ve özür mektubu olarak değerlendirilebilirdi. Ancak “biz masumuz” demek için yazılınca biraz komik kaçıyor. Mektup “hatalıyız”, “beceriksiziz”, “şurada şu yanlışı yaptık”, “burada bu gereksizliği yaptık” diye bağırıyor. Hele son zamanlarda özel kurgulanmış durumlarda sık sık karşımıza çıkan “sehven” sözcüğü bu trajikomik mektubun tuzu biberi olmuş.  

Mektubu inceleyelim (1):  

Mektuba başlarken “Çok Değerli Öğrenciler, ” demişler, keşke “Vah gariban öğrenciler” deselerdi…  

Mektupta “27 Mart 2011 günü hayatınıza sadece bilgilerinizle yön vermenizi sağlayacak bir sınav organize ettik. Bu sınav sonucunda sadece hak edenin hak ettiği üniversiteye yerleşebilmesi için gerekli ortamı hazırladık.” demişler… “27 Mart 2011 günü hayatınıza sadece bilgilerinizle yön vermenizi sağlayacak bir sınav organize etmeye çalıştık, ancak başaramadık. Bu sınav sonucunda öyle bir ortam hazırladık ki, evlere şenlik.” deselerdi, daha çok uyardı…  

Mektupta “Sınav güvenlik tedbirlerimiz pek çoğunuz tarafından takdir edilmiş olmasına rağmen bazılarınız tarafından da sınav stresini artırıcı etkenler olarak karşılandı.” demişler. Çoğunluk-azınlık tanımları biraz yanlı olmuş ama geri kalan çok doğru.  

Mektupta “Sınav bittikten sonra tüm kamuoyu önünde bazı tartışmalar yaşanmaya başladı. Bu konulardaki gerçekler tüm açıklığı ile aşağıdaki gibidir;” demişler, “bazı” yerine “şiddetli” olabilirdi.  

Mektupta “1. Basına Verilen Soru Kitapçığı: Bu soru kitapçığı, ÖSYM’nin hazırladığı master soru kitapçığı olması gerekirken, gereksiz yere master soru kitapçığından basitçe türetilmiş bir kitapçıktır.” demişler. “gereksiz yere” çok doğru ama sizin gereksiz yere basitçe bir şey üretme hakkınız var mı? Orası koskoca ÖSYM, basit denemeler yeri değil…  

Mektupta “Bu soru kitapçığı, sınav bittikten sonra türetildiğinden ve sınava giren hiç bir adaya verilmediğinden hiç bir adaya üstünlük sağlanması söz konusu olmamıştır.” demişler. Tamam, basına verilen kitapçığın böyle bir sakıncası olmamış ama ya diğer kitapçıkların ne yaptığını nereden bileceğiz.  

Mektupta “2. Tüm Adaylara Verilen Soru Kitapçıklarında Cevap Seçeneklerinin Dizilişi: Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerleri de rastgele değiştirilmesi gerekirdi.” demişler. Eğer her adaya farklı kitapçık verme yanlışına düşmüşlerse bu işin bu cümlede anlatıldığı şekilde yapılması gerekirdi. Her adaya farklı kitapçık vermeyi akıl etmiş olmayı büyük buluşmuş gibi lanse edenlerin bu kadar küçük bir kuralı başta düşünmesi olmazsa olmaz bir koşuldu. Bunu sonradan yazmak hiç marifet değildir.  

Mektupta “Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır.” demişler. Bu cümlenin şöyle bir devamının olması gerekirdi: “Bu vahim hatamız nedeniyle 27 Mart 2011 tarihinde yapılan YGS iptal edilmiştir. Size verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.” Eğer devamında bu cümle yoksa yapılan itirafın hiçbir anlamı yoktur.  

Mektupta “Tüm sınav evrakı gibi soru kitapçıklarının da hazırlanması ‘kapalı dönem’ olarak ifade edilen ve tüm dünyadan izole bir ortamda hazırlandığından bu dizilişin ÖSYM çalışanları dâhil dışarıdan herhangi biri tarafından bilinmesi imkânsızdır.” demişler. O diziliş ‘kapalı dönem’ içinde yapılmış ama o dizilişi yapan o kapalı döneme girmeden o bilgiyi dışarıda bırakmışsa. Büyük şüphe buradadır.  

ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları serisindeki yazılarımın dördüncüsünde (5) bir hafta önce şöyle yazmıştım: “Öğrenciye özel sınav kitapçığı hazırlanması, öğrenciye özel cevap anahtarı hazırlanmasını da gerektirir. Sınavların basılması, paketlenmesi kapalı ve dışarıyla iletişimsiz bir ortamda yapılmış olması, herhangi bir öğrenci için önceden bilinen ve “dışarıda bırakılmış” bir cevap anahtarı kompozisyonunun hazırlanmasına engel değildir. Bu yapılmıştır demiyorum asla, ancak yapılmamış olduğunu kimse kanıtlayamaz. Bir kişi için, küçük bir grup için ya da büyük bir grup için o kapalı bölüme girmeden önce belirlenmiş cevap anahtarlarına göre kitapçıklar hazırlanabilme olasılığını gözardı etmememiz gerekiyor.”  

Bunun olduğunun kanıtlanması olanaksızdır ancak olmamış olduğunun da kanıtlanması olanaksızdır.  

Mektupta “Bugüne kadar incelenen çok sayıda soru kitapçığından bu dizilişi fark ederek cevap seçeneğine yönelen tek bir adaya bile rastlanmamıştır. Sınavda adaylar tarafından kullanılan soru kitapçıklarının incelenmesi devam etmektedir.” demişler. Bu yazılan yalnızca temennidir, böyle olmuştur demek için tüm adayların beyninin okunmasından başka yol yoktur. Gerisinin incelenmesine de gerek yoktur, boşuna zaman kaybıdır, hiçbir şey çıkmaz.  

Mektupta “Ayrıca tüm adayların ham puanları üzerinde yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda normal dışı hiçbir durum görülmemiştir.” demişler. Şifre olarak adlandırılan durum “full” yapmaya yönelik olmadığı için istatistiksel değerlendirmelerden anormal bir sonuç aranmasının kendisi anormaldir. Bu değerlendirme de boşuna yapılmıştır.  

Mektupta “3.İstanbul-Eyüp Bölgesinde Sadece Kız Öğrencilerin Sınava Girdiği Okullar: Bu durum, söz konusu bölgede sınava girme talebini karşılayacak yeterli kapasite olmadığından ve bölgeye yerleşimde kız öğrencilere öncelik verilmesi nedeniyle ortaya çıkmış bir sonuçtur.” demişler. Bunu 4 Nisan’da yazdım “Bütün kızlar toplandık” başlığı altında… Hata burada başlamıştır. Bu hatayı yapan her türlü hatayı yapar.  

Mektupta “ÖSYM’nin bu yolla sınavda hiç bir adaya üstünlük sağlaması asla söz konusu değildir.” demişler… Ben de soruyorum: “Nereden biliyoruz? Nasıl kanıtlarsınız?”  

Mektupta “4. YGS Sınavı Sonuçları: Bugüne kadar yapılan cevap kâğıdı okumalarının sonuçları geçtiğimiz yıl yapılan YGS sonuçları ile mukayese edildiğinde normal dışı bir durumun olmadığı ve sınavın adil ve doğru yapıldığı gerçeğini ortaya koymaktadır.” demişler. Zaten bunu 2. maddede demişlerdi. “Adil ve doğru yapıldığı gerçeğini” derken siz gerçekten inanıyor musunuz?  

Mektupta “Değerli Öğrenciler, ÖSYM size hak ve adalet ölçülerinde modern çağın imkânlarını kullanarak bir sınav hazırlamış, yürütmüş ve değerlendirmelerini tamamlamıştır.” demişler. Modern çağın olanaklarını kullanarak fanteziler yaratmak yerine eğitim biliminin evrensel değerlerini de kullansaydınız, daha adil ve doğru sınav olurdu.  

Mektupta “Tüm bu süreçte sizleri rahatsız edecek hiç bir oluşum söz konusu değildir.” demişler. İzin verin de kim nereden, nasıl rahatsız olacağına kendisi karar versin, bari buna karışmayın.  

Mektupta “Son günlerde sizlerin heyecan ve duyarlılığınızı harekete geçirmek üzere oluşturulan senaryoların hiç bir dayanağı yoktur.” demişler. Dayanaklar vardı ama şimdi çok daha güçlü bir dayanak var, bu itiraf mektubu…  

Mektupta “En kısa zamanda sonuçlar açıklanacak ve sizler hem sınav sonuçlarınızı öğrenebilecek hem de cevap kâğıtlarınızı ve kendinize ait cevap anahtarınızı internet sitemizden görebileceksiniz.” demişler. Sakın açıklamayın. Hakkıyla dereceye girecek öğrenciler hakkında şüpheler uyandıracak bir sınavın sonuçlarını mahkeme kesin karar verene kadar hiç açıklamayın. O değerli öğrencilerin imalarla bile üzülmesine neden olacak durumlardan kaçınmak için, sınavın iptal edilme olasılığını da düşünerek sonuçlar asla açıklanmasın.  

Mektupta “Tam bir güven ve sükûnet içinde Haziran ayında yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına hazırlanmanızı ve hiç bir yönlendirmeye izin vermeden sadece bilginiz ile hayatınızı şekillendirme gayreti içinde olmanızı tavsiye ediyoruz.” demişler. Deneme yanılma ile gidiyorlar. 27 Mart’ta yanıldılar, Haziran’da doğru sınavı yaparlar. Artık herkese farklı kitapçık fantezisini bırakırlar. Önerilerimizi değerlendirirler (9) ve doğru sınavı yaparlar.  

Mektup hataları gözönüne serdiğimiz için bizi tehdit eden paragrafla bitiyor: “Son olarak, şunu da bilmenizi isteriz ki, sizlerin heyecan ve duyarlılığınız üzerinden kamuoyunu karamsarlığa yöneltmek isteyenler hakkında gerekli inceleme, soruşturma ve yasal işlemler yapılmaktadır.” Ne isterseniz yapın, korkmuyoruz.  

En sonda “Sizlere LYS’de başarılar dileriz.” demişler, eksik kalmış, bir de sabır dilemek gerekiyordu.  

27 Mart’ta yapılan YGS hatalar zinciriydi, asıl skandal sehven yazılmış bu mektuptur.  

Bu mektup, aralara küçük itiraflar serpiştirerek büyük kabahatlerinin örtbas edileceğini ve bağışlanacağını sanan liseli aşığın acemice yazdığı özür mektubuna benziyor.  

(1) ÖSYM şifreyi itiraf etti (13-4-2011, Milliyet): http://gundem.milliyet.com.tr/osym-sifreyi-itiraf-etti/gundem/gundemdetay/13.04.2011/1377110/default.htm
(2) ÖSYM, YGS ve şifre yazıları-1: bütün kızlar toplandık (4-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_sifre_yazilari_1__butun_kizlar_toplandik/Blog/?BlogNo=299343
(3) ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-2: Şifre olmadığına nasıl ikna oluruz? (4-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_Sifre_Yazilari_2__Sifre_olmadigina_nasil_ikna_oluruz_/Blog/?BlogNo=299390
(4) ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-3: Birbirinden farklı 1, 7 milyon kitapçık çok mu gerekliydi? (5-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_Sifre_Yazilari_3__Birbirinden_farkli_1_7_milyon_kitapcik_cok_mu_gerekliydi_/Blog/?BlogNo=299546
(5) ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-4: Farklı 1, 7 milyon kitapçık olması iptal için gerekli şaibeyi yarattı. (6-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_Sifre_Yazilari_4__Farkli_1_7_milyon_kitapcik_olmasi_iptal_icin_gerekli_saibeyi_yaratti_/Blog/?BlogNo=299637
(6) ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-5: Bir oyun oynamaya var mısınız? (6-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_Sifre_Yazilari_5__Bir_oyun_oynamaya_var_misiniz_/Blog/?BlogNo=299675
(7) ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-6: YGS neden iptal edilmeli? (9-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_Sifre_Yazilari_6__YGS_neden_iptal_edilmeli_/Blog/?BlogNo=300126
(8) ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-7: Daha akıllıca şifreler (9-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_Sifre_Yazilari_7__Daha_akillica_sifreler/Blog/?BlogNo=300133
(9) ÖSYM, YGS ve Şifre Yazıları-8: Sorunsuz sınav organizasyonu için öneriler (9-4-2011): http://blog.milliyet.com.tr/oSYM__YGS_ve_Sifre_Yazilari_8__Sorunsuz_sinav_organizasyonu_icin_oneriler/Blog/?BlogNo=300164 

Ankara, 13 Nisan 2011  

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..