Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '14

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSYM

ÖSYM
 

ÖSYM Türkiyede uzun yıllar öğrencilerin üniversiteye giriş sınavını ve onların akademik olarak  kariyer yapabilmesi için gerekli olan ALES gibi daha birçok sınavı yapan merkezi Ankara da bulunan çok önemli bir kuruluştur.  Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi olarak bilinir. Bu kurumun başında bir başkan bulunur. İlk kurulduğu yıllarda bazı isim değişiklikleri tabikii olmuştur. Artık; günümüzde ÖSYM olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu kurumun destekliyenleri olduğu gibi, bu kurumu protesto edenler de vardır. Ama yine de her şeye rağmen dimdik ayakta durmaktadır.

Peki bu kuruma neden ihtiyaç duyulmuştur. Öncelikle bu sorunun cevabına yanıt aramalıyız. İlk,Orta ve Lise tahsilini yapan bir öğrenci, kendisinin ilerde, bir mesleğe sahip olabilmesi ve tabii ki akademik kariyer yapabilmesi  için, üniversiteye gitmesi gerekir. Tüm bunları gerçekleştirmek isteyen bir kişinin yapması gerekende, bu konularda büyük söz sahibi olan ÖSYM'nin yaptığı sınavlara girmesi şarttır. Bir öğrencinin büyük ideallerini gerçekleştirmesinin yolu öncelikle üniversite sınavlarına hazırlanarak daha sonra gireceği sınavlardan en yüksek puanı alması ve hayellerini süsleyen üniversiteye gitmesidir.Burada bir öğrencinin bir yıl boyunca, tüm sosyal yaşantısından fedakarlık ederek, sıkı bir üniversiteye hazırlık evresi geçirdiği gerçeği de  unutulmamalıdır. Sonuç olarak üniversitede iyi bir bölüme yerleşen öğrenci, artık üniversitenin şartlarına göre belirli bir süre eğitimini devam ettirir. Daha sonra öğrenci zor şartlar altında  Üniversite  eğitimini tamamlamış olur. Bundan sonrası artık öğrencinin eğer bitirdiği bölümden mesleğe atılmak istiyorsa, ya özel sektöre, ya da kamu sektöründe bir işe yerleşmesi gerekir. Burada öğrenci kamu sektörüne yerleşmek istiyorsa,  KPSS adlı ÖSYM'nin yaptığı sınava girmesi kendisi için yeterli puan alması ve puanına göre de tercihlerini yaparak, ÖSYM'nin yerleştirme sonuçlarını açıklamasını beklemesi gerekir.ÖSYM sonuçları açıkladığında öğrenci internetten ÖSYM'nin sayfasına girerek yerleştirme sonuçlarını öğrenebilir. Eğer bir bölüme yerleşmişse yerleştirdiği kurumun gerekli gördüğü kayıt evraklarını hazırlayarak yerleştiği kuruma giderek işe başlama yapılmış olur.Eğer öğrenci üniversite hayatına devam etmek isterse yani akademik kariyer yapmak isterse; Bölümü üzerine   ALES, KPDS ve ÜDS  gibi gerekli görülen sınavlara girer.Bu sınavların hepsini ÖSYM'nin kendisi yapar. Bu sınavların bazıları, ilk günkü durumuna göre isim değişikliği veya içerik değişikliğine uğramıştır. Örneğin 1980'li yıllar ve sonralarında Üniversiteye girmek için öğrenci, önce ÖSS sınavına girer ve belli bir barajı aştıktan sonra diğer sınav olan ÖYS sınavına girmekteydi. Tabii dediğimiz gibi bu sınavlar sürekli değişikliğe uğramış ve günümüzdeki en son şeklini almıştır.

Sonuç olarak ÖSYM; ülkemizde sınavların adil olarak yapılması, sınava giren her adayın ister fakir, ister zengin olsun, hiç kimseyi ayırt etmeyerek, insanların eşit koşul ve şartlarda  yarışmaları sonucunda,başarılı olanların en iyi puanı alması ile çok iyi yerlere gelmesinde çok önemli bir kurumdur. Bu kurum yaptığı sınav sonucunda başarılı olanların mevki, makam sahibi olmalarında gerçekten çok önemli ama çok önemli rol oynamış çok özel güzide bir yerdir. Ne kadar eleştirilirse eleştirilsin, bu gerçek gün gibi ortadadır. O yüzden, ÖSYM her zaman insanların hakkıyla bir yerlere gelmesine vesile olmuş ve olmaya da devam edecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Herkesin hatası kusuru olabilir. Önemli olan o hata ve kusurdan dönmektir. Bu olanlardan çok iyi dersler alıp, hayata daha sıkı sarılmak bir görevdir. Öncelikle, insan; oturup,düşünerek, kendini güzelce bir hesaba çekecek, sınavlara iyi hazırlanıp  hazırlanmadığını,eğer iyi hazırlanırsa, çok iyi puanlar alıp, en iyi yerlere yerleşmesine kimsenin engel olamayacağını çok iyi bilmesi gerekir. Yiğidi öldür, hakkını yeme, tabiri çok yerinde olmakla beraber, bizler için yapılacak tek şey vardır. O da HER ZAMAN ÇOK ÇALIŞMAK,ÇOK ÇALIŞMAK,ÇOK ÇALIŞMAK............. HAYATIN BAŞARILARLA, HER ZAMAN DOLU DOLU GEÇMESİ DİLEĞİYLE....... 

 
Toplam blog
: 94
: 1680
Kayıt tarihi
: 20.06.14
 
 

Üniversite, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Çalışan, İyi bir kariyer sahibi olmak, Kitap okuma, ..