Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '06

 
Kategori
Felsefe
 

Öteki insanlar

Öteki insanlar
 

Herkes alanında her kimse ötekidir ve hiç kimse kendisi değildir. Günlük insanın kimliği sorusunun karşılığı olan herkes, insanın ötekilerle-birlikte-olmasında kendi varoluşunda teslim ettiği hiç kimsedir. Bu durumda kim nerede kime göre ötekidir bilinmez. Ama şöyle bir bakacak olursak örneklerle engelli insanlar engelli olmayan insanlara göre ötekidir.Yada engelli olmayan insanlar engellilere göre ötekidir. Beyazlar- siyahlara, siyahlar- beyazlara, zenginler- fakirlere, fakirler-zenginlere göre ötekidir. Bu örnekler artırılabilinir.

Fakat benim asıl dikkat çekmek istediğim neye göre öteki olma durumudur. Yani güç sayıca çokluk yada bir takım farklılıklar mıdır insanı öteki kılan? Ya da insanın öteki insanlar ile, öteki insanlar için ve öteki insanlara karşı sürdürdüğü günlük yaşam uğraşında, sürekli olarak ötekiler karşısında farklı olma kaygısı mı ötekileştirir insanı? Bu, ötekiler karşısında ki farkı kapatma, kendisi ötekilerden geriyse, bu geriliği giderme veya ötekilerden üstünse, onları altta tutma kaygısı ve çabası mıdır ötekileşmedeki neden?

Bir de ideolojik yapısıyla bakarsak durum nedir?

İdeolojinin birinci özelliği, “gerçek” “akıl” ve bilimle uyuşmaz. İdeologlar ise zıplayarak yürüyen insanlardır. Ayakları yere değmez. Tamamen hayalperest bir dünya tarafından abluka altına alınmışlardır. İdeolojileri ise “mevcut ilişkileri” değil, “fenomenal ilişkileri” esas alırlar. Bu anlamda daima olması gerekene vurgu yaparlar var olanı es geçerler. İdeolojilerin diğer bir özelliği de “bölücü” olmalarıdır. Sürekli olarak kullandıkları kavram “öteki”dir. Ve ötekini hasım olarak belirlerler. Kendilerine ötekinden hareketle daima bir “çatışma kültürü” içinde görürler. Ve “öteki” kendileri için bir alt insanlık aşamasıdır. Ve bu aşamayı daima barbar sınıfı olarak sayarlar.

Şimdi buradan da bakılınca ortaya çıkan gerçek güçle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Yani güç hangi tarafınsa öteki karşı taraf oluyor. Bu durumdan yola çıkarsak eğer; engelli, siyah, fakir vs. insanlar her zaman diğerlerine göre öteki oluyorlar. Yani diğerleri için bir alt insanlık aşaması.

Hani İnsan Hakları İnsan Hakları diyoruz ya peki bu ötekilerin hakları nerede kimler savunacak? Yoksa aslında İnsan Hakları gerçekte adaletin olmadığının bir göstergesi mi? Ötekiler için…

oyatekin@gmail.com                                         

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Oya Tekin/ Yaşadıkça.com köşe yazarı

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..