Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '15

     
    Kategori
    Değerleme
     

    Otelcilik ile ilgili bilinmeyenler

    Otelcilik ile ilgili bilinmeyenler
     

    Turizm


    Değerli dostlar;

    Aranıza yeni katılmanın heyecanıyla bugün sizlere direk olarak Türk insanının mesleğimize bakış açısından bahsedicem.

    Otelcilik ;Turizmin göz bebeği ve olmazsa olmazlarından en büyük kalemidir.

    Otelcilik geçmiş zamanlardan günümüze gelen ve sürekli kendini geliştiren bir sektördür.

    Otelci nasıl olunur hangi departmanlar ne işe yarar ?Tatile gittiğiniz zaman nelere dikkat etmelisiniz.Nerede ne yenir ne içilir yada nasıl bir seyahat düzenlemeli ve  ne kadar bütçe ayırmalısınız gelin hep beraber bugünden itibaren incelemeye başlayalım.

    Otel kitap anlamıyla başlarsak insanların bir yerden başka bir yere herhangi bir sebeple seyat ettikleri anda gerekli konaklama,yemek,ve artık diğer hizmetleride aldığı tesisler anlamı taşır.Ayrıca Oteller,Moteller,Hosteller,Tatil Köyleri,Resortlar ,Butik tesisler,Termal tesisler olarak bölümlenmiş durumda.

    Otelcilik ise yukaıda yazmış olduğum tüm tesis çeşitlerini ve hizmet çeşitlerini içerisinde bulunduran sektöre denilmektedir.

    Türk insanının otelcilik sektörüne ,otelcilik okullarına ve mezunlarına bakış açıları ise aşağıda esprili bir dilde sizlere anlatmaya çalışacağım

    Kendimden örnek vermem gerekirse ilk Turizm Otelcilik Lisesine girdiğim zaman kendi amcalarım bile garson olmak için okul mu okunur demişti.Aslına bakarsanız bu sözler biraz da toplumumuzun mesleğimize ve sektörümüze bakış açısını anlatmakta.

    Yurt dışında insanlar tüm iş kollarında mutlak suretle eğitim alırken bizim sektörümüzde ve Ülkemizde Garsonluk,Barmenlik,Resepsiyonistlik,Kat temizliği gibi departmanlarımızda çalışmak için bir eğitim almaya gerek yok.'Amannn garsonluk değil mi 2 tabak 1 bardak taşıyorsun bunda yapılmayacak ne var' yada 'amann temizlik yapılıyor işte sen evinde yapmıyormusun işte aynısı 'denildiğine o kadar çok şahit oldum ki!!!!

    Bizim sektörümüzde şu unutulmamalıdır ki eğitim şarttır.Eğitimsiz sektör çalışanları yüzünden her geçen sene Turizm baltalanmakadır.

    İnsanlar en kötü garsonluk yapar yine geçiniri tabirini hafızalarından silmeleri gerektiğinin bilincinden olması gerekmektedir.Çünki yapmış olduğumuz iş sizin gördüğünüz kadar basit ya da küçümsediğiniz kadar detaysız bir iş değildir.

    Tabi kalifiye olmayan insanların turizm otelciliğe yönelmelerinin bir sebebide ucuz eleman istihdam etmek isteyen sevgili yatırımcılarımızla alakalıdır.

    ucuz etin yahnisinden bahsetmeye gerek olmadan çalıştıracağınız düşük maliyetli ve tecrübesiz insanların yüzünden tesisiniz veya işletmeniz zarar görecek ,hizmet kaliteniz düşecek ve kaçınılmaz son'a doğru 1 adım daha yaklaşmış olacaksınız.7

    Doğru insan doğru yatırım doğru zamanalama bizim için en önemli etmenlerin başında gelmektedir.

    Sohbetimi buraba noktalayıp bir sonraki blogumda sizlere sektörümüzün eleman ihityaçları ve kalifiye personel konusunda yardımcı olacağım.
    Herkese sağlıklı güner dilerim.

    Ahmet YAVUZ

     
    Toplam blog
    : 1
    : 106
    Kayıt tarihi
    : 13.03.15
     
     

    21 Senedir Turizm Otelcilik yapıyorum. Otel Genel Müdürüyüm. Ayrıca Avrupa Birliği Bakanlığında e..