Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '10

 
Kategori
Turizm
 

Otellerde kaza ve olayların incelenmesi

Otellerde kaza ve olayların incelenmesi
 

Olaylar ve Kazalar


Otel ve işletmelerde meydana gelen her türlü kazanın mutlaka yerinde incelenmesi gerekir. Kazaları neden inceleriz? Kazaları incelemek suretiyle kazanın nasıl olduğu, olay yerinde ne tür risklerin bulunduğu, bu risklerin tekrar kazaya neden olup olmayacağının mutlaka uzman birisi tarafından incelenmesi gereklidir.

Olay anında olay yerinde bulunan mağdur olan personel ve tanıklarla görüşülülerek. olayın nasıl meydana geldiği konusunda bilgi alınmalıdır. Olayın hemen sonrasında alınan ilk bilgiler genelde doğru ve fazla hikaye katılmadan alınabilecek açıklamalardır.

Bu açıklamalardan hareketle olayın ana sebeplerine inmek mümkün olabilmektedir. Bütün bu izlenimleri not almak ve olay raporuna yansıtmak son derece önemlidir. Kayda geçen olaylar zaman içinde yeniden gözden geçirilmeli ve risk değerlendirmeleri gözden geçirilerek aynı kazanın tekrar olmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Alıncak fiziki tedbirlerin yanı sıra personel bu konudaki bilinçlendirilmesi ve eğitimi tamamlanmalıdır.

Olayları incelemenin temel amacı, kazayı yapan personeli cezalandırmak değil, kazaların tekrarlanmasının önüne geçmektir.

Bu konuda bir örnekle, olayın aktarılırken doğru ve iyi şekilde anlatılmasının önemine değinmek istiyorum. Mesai bitiminde otelden ayrıldığımda, görevde bulunan güvenlik personelinin telefon ile beni arayarak, otel girişinde bir trafik kazası olduğunu, maddi hasarın da büyük olduğunu bildirmesi üzerine otele döndüm. Otele geldiğimde kazanın boyutlarının tahminimden daha çok daha küçük olduğunu görünce derin bir nefes aldım.

Daha sonrasında, olay olduğu anda yapılması gereken işlerin yapılmadığını, aracın yerinden hareket ettirildiğini, ayrıca olayın tanığı olan güvenlik görevlisinin de mesaisi bittiği için otelden ayrıldığını, ayrıca kaza yapan aracın da hemen yan taraftaki otoparka çekildiğini öğrendiğimde oldukça sinirlendiğimi hatırlıyorum.

Bu olaydan bir ders çıkartarak, bir kaza olması durumunda aynı hataların yapılmaması için bir bilgilendirme yazısı ve kontrol listesi hazırlayarak bütün güvenlik personeline eğitimini verdim.

Buradaki hataların bir kısmını görebildiğinizi tahmin ediyorum. Otel ve tesiste meydana gelen bir olay veya kazada, güvenlik şefi ve nöbetçi müdürün olay yerinin giriş – çıkışlara kapatılması, var ise delillerin korunması gerekmektedir. Güvenlik personeli, kaza ile ilgili olarak, kaza yapan aracın ruhsat ve sürücü ehliyetinin fotokopisini almışlardı.

Aşağıdaki olay yeri incelemesi ile ilgili olarak genel bilgileri bulabilirsiniz. Her olayın özel olduğu, bu nedenle inceleminin mümkün olduğu kadar aşağıdaki hususlar dikkate alınarak yapılması, kolluk kuvvetlerinin çağrılması gerektiği düşünülüyorsa, olay yerine korunmalı ve kolluk kuvvetlerinin gelmesinden sonra kendilerine bırakılmalıdır.

Olay Yerinin İncelenmesi

- Olay veya kaza yerine gidilirken delillerin bulunması ihtamali göz önünde bulundurularak dikkatli yaklaşılmalı,

- Olay yeri ilk olarak dikkatlice gözle incelenmelidir.

- Olay yeri ile ilgili notlar hızlı bir şekilde alınmalıdır.

- Değişik açılardan fotoğraflar çekilmelidir.

- Olay yerinin krokisi çizilmelidir.

- Deliller kroki üzerinde işaretlenmelidir.

Uzmanların yapması gereken işleri onlara bırakmakta fayda bulunmaktadır.

- Varsa parmak izleri alınır.

- Deliller toplanır.

- Olay yerinin detaylı taraması yapılır.

- Delillerin korunması sağlanır.

- Daha sonra gerek görüldüğü takdirde olay yerinin gerçek ölçülere uygun planı çizilir.

- İnceleme sırasında gerekli olduğu durumlarda diğer uzmanlardan da faydalanılır (Parmakizi, Patlayıcı Madde, Balistik uzmanları vb).
 
Toplam blog
: 13
: 1097
Kayıt tarihi
: 07.12.06
 
 

1965 Manavgat doğumluyum. Eğitim ve öğrenim yaptıktan sonra iş hayatına atıldım. Çalışma hayatım ..