Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '06

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Otistik olacaklarına bırakın kirletsinler!

Otistik olacaklarına bırakın kirletsinler!
 

Psikologlar ve diğerleri otizmden pek bahseder oldular. Televizyonu çok seyreden, bilgisayar ve playsation karşısında çok fazla vakit geçiren çocukların otistik olma ihtimalinin yüksek olduğu söyleniyor.

Geçen gün yenidoğan bebeğim için otoakustik testine (kulaklarında işitme problemi olup olmadığının anlaşılması için yapılan test) gittiğimde de bu ifadelerle karşılaştım. Doktor bebeğimi üç yaşına kadar televizyon ve bilgisayar olan ortama dahi sokmamam gerektiğini söyledi. Bıngıldağı açıkmış radyasyonu çok çabuk kaparmış. Üç yaşından sonra da yedi yaşına kadar günde bir saat televizyon izleyebilir ve bilgisayar başında geçirebilirmiş. Hatta şu kırdılı vurdulu çizgi filmleri değilde Heidi gibi çizgi filmleri seyrettirmeliymişim. (Heidi'yi nerden bulacaksam? ? !)

Aslında o kadar çok bilirkişi bundan bahseder oldu ki bir bildikleri vardır diyorum. Son zamanlarda otizmde artış varmış ve sebep olarak sadece bunları görüyorlar; ha bir de genlerde varsa vay haline çocuğun. Söylenilen gibi üç yaşına kadar televizyondan ya da bilgisayardan uzak tutmakta günümüzde pek mümkün değil açıkcası. Seyredilenleri kısıtlayıp seçebiliriz o kadar.

Aslında çocukları bunlardan uzak tutmanın bir yolu var yok değil. Biraz sabır ve alaka isteyen bir şey. Müsamaha göstermek çocuklarımızı zararlı şeylerden uzak tutmamız için gerekli. Televizyon veya bilgisayarın o cazibesinden uzak tutacak şey, o cazibeden daha cazip bir şeyler bulmak. Ne gibi mi? Çocukların etrafı hatta kendilerini kirletebilecekleri aktiviteler tabii ki.

Bırakın kirletsinler bırakın dağıtsınlar. Kendilerine zarar vermedikleri sürece etraf ve üstleri başları biraz boya olmuş ne olacak? Ya da mutfakta size kek yaparken yardım etmiş ortalık biraz un, yumurta, süt olmuş ne olacak? Ya da renkli kağıtları kesip kesip yapışkanla oraya buraya yapiştırmış ne olacak? Hepsi silinip temizlenmez mi? Biraz daha fazla zaman harcamış oluruz o kadar.

Temizlik yapmak otistik bir çocuğa sahip olmaktan sanırım daha iyidir.
Sizce de öyle değil mi?

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..