Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '18

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Otistik Spektrum Bozukluklarında (OSB) Alternatif Tedavilere Dikkat!!

Otistik Spektrum Bozukluklarında (OSB) Alternatif Tedavilere Dikkat!!
 

Otistik Spektrum Bozukluklarında (OSB) Alternatif Tedavi


Nöropsikiyatrik bir bozukluk olarak bilinen Otizm günümüzde Otistik Spectrum Bozuklukları (OSB) altında bir yelpazede toplanmıştır. Bu geniş bir yelpazedir. Eskiden görülme sıklığı daha az olarak düşünülen bu durum yakın zamanda yapılan çalışmalarda 10.000 de 60-65' e kadar çıkmıştır.OSB'nin oldukça sık görülen bir nöropsikiyatrik bozukluk olduğu belirlenmiş olsada halen neden oluştuğu konusunda net sebepler tespit edilememiştir. Nedenleri arasında genetik etkenler üzerinde özellikle durulsada tek başına durumu açıklamadığı için, sindirim sistemi işleyişindeki bozukluklar, çevresel toksinler, otoimmünite gibi nedenlerin de rolü olabileceği varsayımları oluşmuştur. Ve bu gibi etkenler nedeniyle de çeşitli alternatif yaklaşımlar ortaya atılmıştır.

Özellikle alternatif tedavi yöntemleri, bu alanda çalışan hekimler tarafından değil alan dışı çalışan hekimler ve sağlık çalışanları tarafından günümüzde oldukça rağbet görmektedir. OSB' de alternatif yada tamamlayıcı tedaviler biyolojik ve biyolojik olmayan tedaviler olarak tanımlanabilir.

Biyolojik alternatif tedaviler: Bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin tamamlandığı, kazein ve gluten kısıtlayıcı diyetler,omega-3 destekleri gibi göreceli olarak risk teşkil etmeyen biyolojik yaklaşımlarken, hiperbarik oksijen tedavisi, toksinlerden arındırma tedavileri, çeşitli otoimmüniteyi destekleyici immünglobinler vermek, antiviral, antifungal kullanımı gibi etkisinin tam olarak ne olduğu bilinmeyen tedavilere kadar uzanmaktadır. özellikle OSB'nda bozukluğu düzelten bilimsel destekli bir ilaç tedavisi yokken bununla ilgili ilaç kullanımları da gittikçe yaygınlaşmaktadır. Özellikle avrupa ülkelerinde alternatif tedavilere başvurular da oldukça artı mevcuttur. Ülkemizde de son yıllarda bu konuda ciddi artışlar mevcuttur

Biyolojik olmayan alternatif tedaviler: Duyu bütünleme tedavisi, yunuslarla yüzmek, müzik terapisi, çeşitli ses ve görsel uyaranların seanslarla uygulandığı tedaviler, davranışsal optometri, kraniyosakral manipulasyonlar, osteopati gibi yöntemler olarak görülmektedir.

Ülkemizde en çok biyolojik alternatif tedavilere başvuru olduğu ve bunlarında çoğunlukla diyetler, mineral ve vitamin destekleri olduğu ama bunun yanında çeşitli ilaç desteklerinin de olduğu bilinmektedir.

Küçük yaşta tanı alan OSB'li çocukların aileleri, geç kalmamak adına ve hızlı gelişmeler görmek adına bu alternatif tedavilere yönelebilmektedir. OSB'nin farkındaysanız adı hastalık değil bozukluktur. Bozukluk demekte bir çok nedene bağlı olacağı anlamına gelmektedir. Yani bir şeker hastalığında neyin eksik olduğu bellidir ve ona yönelik tedavi verilei.Oysa, OSB'de çoklu etkenler söz konusudur. Ve unutmayalım ki, bu çocukların belirtileri de farklılık göstermektedir. Diyet tedavileri özellikle yeme sorunu olan bu çocuklarda daha zorlayıcı olabilmektedir. Hepsinin yanında aslında her çocuğun sağlıklı beslenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Çocuğunuz beslenmesinde gıdalara tepkisi önemlidir. Bunları gözlemlemek gerekmektedir. Rutin olarak gıda allerji değerlendirmeleri gereksizdir. Çeşitli tıbbi değerlendirmeler yapılabilir ve eksik metabolik durumlar alan hekimlerince desteklenebilir.  OSB'nin bilinen bir ilaç tedavisi olmamakla birlikte, eşlik eden çeşitli semptomlara yönelik alan hekimleri ilaç desteği sağlayabilir. Dikkat ve davranış sorunları, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon bulguları gibi durumlar da ilaç tedavisi başlanabilir fakat bu tedaviler OSB'yi tedavi etmek için değil eşlik eden bulgular için kullanılır.

Halen bilinen en doğru ve etkin tedavi yöntemi Özel Eğitimdir. Alan hekimlerince gerekli değerlendirmeler ve tanılamalar sonrasında aile ve çocuk için özel eğitim destekleri geçerli ve güvenilir tedavi seçeneği olarak ilk sırada yer almaktadır. Alternatif tedaviler ailelere umut vaad etse de bunların iyi araştırılması, alan hekimlerinden bilgi alınması, umut tacirliğinin hayal kırıklıkları yaratmasını engellemek için en doğru seçenek olacaktır. Farkındalılığı yüksek tüm anne babalara saygılarımla.

Dr.Bengü Kayatürk
www.drbengukayaturk.com

 
Toplam blog
: 13
: 82
Kayıt tarihi
: 22.12.17
 
 

08.05.1971 yılında Hatay'da öğretmen anne babanın 2.çocuğu olarak dünyaya geldim.O dönemin sosyok..