Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Otistikler Ateist mi oluyor?

Otistikler Ateist mi oluyor?
 

Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği başkanı Fehmi Kaya'nın, otistik çocukların Allah inancı olmadığına dair açıklaması, her lafa maydonoz olan sosyal medya'nın tepkisini çekmiş.

Açıklamayı yapan kişi bir sosyolog ve aynı zamanda otistik çocuklarla ilgili bir kurumun başında bulunuyor. Dolayısıyla, bu çocukları daha yakından biliyor ve takip ediyor.
 
Böyle birinin yaptığı bir açıklamayı önce bir düşünüp değerlendirdikten sonra karşı çıkılmalı en azından. Ama, bizim en yapamadığımız şey de bu değil midir?
 
ODER Başkanı Kaya şunları söylemiş;
 
Araştırmacıların otistik çocuklarla ateizmi karşılaştırarak bir paralellik kurduğunu da ifade eden Fehmi Kaya, "Araştırmacılar, inanç yetersizliği nedeniyle bu çocukların ateistlerle benzeşme gösterdiğini iddia ediyorlar. Bunu da, 'Otistikler empati kurmayı beceremezler, ateistler de empati kuramazlar' sözleriyle savunuyorlar. Biz de otistik çocukların eksikliği olan yönleri geliştirdiğimiz takdirde diğer eksikliklerinin de giderileceğini düşünüyoruz. Ancak çocukların inançlarıyla ilgili belirleyici rol oynamamız mümkün değildir. Bizim savunduğumuz nokta bu çocukların sosyal olarak kişilik olarak gelişmeye başlamaları, empati kurmayı öğrenmeleri sonucunda bir gelişmişlik noktasına varacaktır. O noktada doğal olarak inanç boyutu da gelişecektir" (Basından)
 
Fehmi Kaya'nın bu görüşlerini itiraz da bugün geliyor: Otizim Platformu Dönem Koordinatörü ODER başkanı Ergin Güngör, bu açıklamanın Fehmi Kaya'nın kişisel görüşlerini oluşturduğunu, bilimsel sonuçlar olmadığını söylüyor. Ancak, kendisi de bu çocuklarda soyutlama yeteneğinin olmaması bakımından dini konularda zaaf oluştuğunu itiraf ediyor.
 
Benim bu işten anladığım şudur ki, burada bazı kavramlar yanlış kullanıldığı için bir anlaşmazlık oluşuyor. Gerek Adana ODER Başkanı sosyolog Fehmi Kaya'nın gerekse Ergin Güngör'ün açıklamalarında "ateizm" ifadesi kullanılıyor.
 
Oysa, atezim bilinçli bir inkarı içeren bir felsefedir. Ateistler (tanrıtanımazlar) tanrı kavramını da, din kavramını da bilirler ancak bunu reddederler. Burada bilinçli bir red ve inkar söz konusudur.
 
Oysa, otistik çocuklar için bu kavramlar zihinsel olarak yoktur. Yani, otistik çocukları ateistlikle aynı cümlede anmak  yanlıştır. Ama, onların beyinlerinde inanç sisteminin yokluğunu söylemek yanlış olmayabilir. Eğer eğitilirlerse onların da soyutlama yeteneğinin geliştirilebileceği ve din ve Allah inancına ulaşabilecekleri ifade ediliyor nitekim.
 
İslamiyet, aklı/şuuru yerinde olmayanı zaten sorumlu saymaz. İslamın bu husustaki ilkesi şudur: "Aklı olmayanın dini olmaz"... Bununla anlatılmak istenen, eğer insan akıl sahibi değilse, dini sorumluluğu da mucip olmaz. Çünkü, sorumluluk ancak akılla mümkündür.
 
Öyleyse, otistik çocukların beyinlerinde inançla ilgili bir eksiklik olması onları din karşısında sorumlu yapmaz... Ama bu "sorumsuzluk" onları "ateist" de yapmaz. Belki de onlar, akıl sahibi sağlıklı insanlar için Allah'ın birer ibret levhası ve şükür vesilesi olarak yaşar dururlar toplum içinde.
 
Sonuç olarak; yine kavram kargaşası ile, üzerinde akıllı  uslu düşünüp fikir üretmemiz gereken bir konuyu gereksiz yere kavga konusu yapıyoruz..
 
Yoksa, otistikler ateist oluyor, lafı sadece otistikleri ilgilendirmiyor da aynı zamanda ateistleri de ilgilendirdiği için mi bu kadar isyana vesile oldu.
 
Yani, tüm otistikler ateistse, o zaman tüm ateistler de otistiktir, anlamı mı çıkarılıyor.
 
Kim bilir belki de öyledir!
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..