Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '06

 
Kategori
Otomobil
 

Otokolik misiniz?

Otokolik misiniz?
 

Bugün yine her zaman olduğu gibi arabayla işe doğru giderken aklıma “otokolik” kelimesi takıldı. Başkası bu kelimeyi kullanıyor mu bilmem ama benim çok hoşuma gitti.

“Bakkala bile arabayla gitmek” diye bir terim vardır ve bunu bir çok kişiden duyuyorum. “arabasız iken çıplak gibi hisseden” “arabası yoksa asla ve asla evden çıkmayan” insanlar tanıyorum.

Araba’nın faydalarını saymak istemiyorum, çok yersiz olacak ancak. Ancak “otokolik” olmanın bazı aklıma gelen dezavantajlarını paylaşmak istiyorum;

    Mümkün oduğunca yürümek önemli. En basit egzesiz olan yürümeyi araba kullanarak öldürmemek lazım. Hatta asansörde bence bir tür araba. Eğer mümkünse merdiven kullanılması çok daha sağlıklı.Çocukları araba bağımlı hale getirmek çok sakıncalı. Obezite ve hareketsizlik sebebi olarak gösteriliyor. Çocuk arabaya alıştı mı bunu hem bir oyun olarak görüyor hemde artık “vazgeçilmezi” yapıyor.Dünyanın bir çok şehrinde “arabaya bağımlılığı” azaltmaya yönelik şehir planları(toplu taşıma) ve çevre düzenlemesi(parklar, koşu alanları, havuzlar) planlanıyor.Özellikle İstanbul trafiğinde araba bağımlılıları sinir, asap bozukluğu vb. birçok psikolojik zorlayıcı etkene maruzlar.Araba kullanımının artması doğal olarak bütçeleri etkiliyor. Yakıt yada bakım-servis fiyat artışları gelir artışının çoğu zaman üstünde oluyor ve siz bağımlılığınıza paranızı yatırdığınız için başka yerlerden kesmek zorunda kalıyorsunuz. Otomotiv sektörünün büyüklüğü sebebiyle pazarlama ve tüketiciye yönelik tüm tanıtım uygulamaları bağımlılığı artırmaya yönelik ve etkilenmemek mümkün değil. Araba kullanım alışkanlıkları özellikle gençler açısından hız tutkusu, hava atma vb. şekillendiği için diğer kullanıcılar için tehlike yaratıyor.Türkiye’de ehliyet süreleri sınırsız olduğu için belkide yıllarca araba kullanmamış biri istediğinde trafiğe çıkabiliyor. Halbuki 5 yılda bir yenilenmeli belkide.Araba kullanımında yaş sınırı başlangıçta var ama sonuçta yok. Yani refleksleri çok azalmış 60-70 yaşındaki kişilerin trafikte yer almaları belirli bir risk doğuruyor. Trafik kurallarına yada ahlak kurallarına(emniyet şeridini kullanmak) uymak bir erdem olarak algılanmadığı, bencilce sadece kendini düşünen bir çok sürücü olduğu için maalesef “otokolik” olanda olmayanda u işten olumsuz etkileniyor.Hem arabasız yapamayıp hemde aracında yeterli donanım bulundurmayanlar (kar zinciri vb), bulundursalar bile nasıl kullanacaklarını bilmeyenler ayrı bir sorun.

Sizce?

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..