Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Trafik
 

Otomobil ve insan

Otomobil ve insan
 

''Otomobil uçar gider / gönlüm gibi koşar gider / ben talihin peşindeyim / talih benden kaçar gider''
Bir çok şarkı yazıldı otomobil üzerine. Daha da yazılacak belkide.
İlk otomobil üretildiğinde, insan yaşamını bu kadar etkileyeceği düşünülmedi sanırım. Düşünülseydi eğer birtakım önlemler alınabilirdi herhalde.


Teknolojinin ani gelişimi, seri üretimin devasa ölçülerde artması, bunun yanında nüfusun hızlı artışı, kentlere hızlı ve kontrolsüz göçler olması nedeniyle kentler yaşanmaz hale geldi. Bu tahribatı yaratan en önemli unsur ise otomobildi.
Bugün bu olgu bilinmesine karşın otomobil kullanımı gün geçtikçe artmakta ve vazgeçilmez bir araç olma özelliğini korumaktadır.

Otomobilin bu kadar yaygın kullanılmasının birkaç temel nedeni var. Bunlardan en önemlisi, otomobilin insana dolaşım özgürlüğü ve hız sağlaması, bunun yanında ulaşım ağının da artık otomobil düşünülerek planlanmış olmasıdır. Bir diğer temel neden ise, otomobilin insana prestij kazandırdığı düşüncesidir. Fakat Mustafa Sandal kardeşimiz arabanın kişiye prestij kazandırmadığına inanmış olacak ki , şarkısında;

''onun arabası var
güzel mi güzel
maalesef ruhu yok''
demiştir.

Ama çoğunluk öyle düşünmüyor olacak ki otomobil tüketimi giderek artmaktadır.
Otomobil herhalde insanlığın en çok sevdiği araç oldu. Hatta insan otomobili öylesine sevdi ki, otomobil insan sevgisinin yerine, önüne geçti. Öyleki; otomobil kullananların önemli bir bölümü kendi sağlığıyla ilgilenmediği kadar otomobilin sağlığıyla ilgilenmeye başladı. Otomobile olan ilgi, kitaba, sinemaya, siyasete vb. yaşamın tüm alanlarına olan ilginin önüne geçti.

Örneğin arabası öksürse tamirciye giden kişi kendisi ya da çocuğu öksürdüğünde doktora gitmez. Aracının yağ değişim tarihini bilir, yağ kontrolünü yaptırır ama kendi damarlarındaki kolestrol oranını bilmez. Aracını her altı ayda bir bakıma götürür ama kendisi altı ayda değil altı yılda dahi bir dahi doktora kontrole gitmez. Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkün.

Sonuç olarak; bireysel kullanımda kolaylık ve mutluluk veren otomobil, toplumsal kullanımda zorluk ve mutsuzluk vermeye başlamıştır. Artık insanlar yaygın olarak otomobil kullanımını sorgulamalı ve kontrol altına almalıdır. Ancak insanoğlu otomobilin doğada, kentlerde, insan sağlığında yapacağı tahribatı en aza indirebilmek için bunu en kısa zamanda başarmak zorundadır.

 
Toplam blog
: 4
: 991
Kayıt tarihi
: 13.07.07
 
 

1965 Tarsus doğumluyum. İlk, orta ve liseyi Tarsus'ta tamamladım. 1982 yılında İ.T.Ü. mimarlık fakül..