Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '09

 
Kategori
Otomobil
 

Otomobilde devrim gerçeği... I

Otomobilde devrim gerçeği... I
 

Otomobil üreticileri bügünlerde hayallerini gerçekleştirmek için birbirleri ile yarışıyorlar. Geleceğin arabası Elektrikli Otomobil-Hybrid.

Fuarlarda geleceğin arabalarını görmek mümkün. Ülke politikacılarınında desteklediği bu yeni evrimsel buluşun adı Hybrid-Otomobiller. Bugünkü araçlarımıza elektrik sağlıyan akülerin yerinide bu Hybrid arabalarında Lithium pilleri alıcak. Onları, kullandığımız bilgisayarlarımızdan, diğer elektronik cihazlarımızdan biraz olsun tanıyoruz. Cep telefonlarımız, mp3'ler gibi .
Bolivyanın güney batısında bulunan tuz gölü, o ülkenin yaşam ritmini sağlamaktadır. Milyarlarca ton, bu tuz dağlarının bir zamanların Volkan kalıntıları olduğu söylenmektedir. Onun adı Salar de Uyuni.

10.000 Kilometre karelik bir alana sahip olan Salar Uyuni dünyada yer alan en büyük tuz göllerinden biridir. Burası Ayın yüzünü andıran benzerliği ile arazi arabalarının gezi alanı olup turistlere bin yıllık kaktüslerini , Flamingosları sunmaktadır.

Deniz seviyesinden 3650 metre yükseklikdeki bu tuz dağları. Kazma küreklerle ufak parçalara ayrılıp güneş de kurutulduktan sonra kamyon ve pikaplara yüklenerek bozuk tozlu yollardan Uyumi şehrine getirilmektedir.
Buraya kadar biraz olsun bu tuz gölünü tanımaya çalıştık. Bugün gelişmiş ülkelerden Almanya, Amerika, Japonya gibi ülkelerin eğer ilerde Hybrid-Otomobillerinde kullanacakları Lithium pillerinin ham maddesini ancak bu tuz gölünden alabileceklerdir.

Amerikalı Jeologlar yapmış oldukları araştırmalarda. 5, 4 Milyon ton ham madde olduğunu saptamışlar. Bu arada aktiv volkan Tunupa da yavaş olmakla beraber bu ham maddeyi üretmektedir.

İkinci büyük reserve komşu ülke Chili'de Atacama cölünde Salar tuz gölünde. 3 Milyon ton lithium üretebilmektedir. Arjantin'de bulunan Salar del Hombre Muerto tuz gölündende lithium kazanabilecektir.

Ücüncü büyük reserve ise Zhabuyse tuz gölü 1, 1 Milyon tonla Tibette bulunmaktadır.

Milyarlarca doların investe edileceği Elektrikli otomobillerin can damarı olan Lithiumun yeterli olup olmıyacağıdir. Bugünkü tesbit edilen reserveler istenilene cevap vermemektedir.

Bugün lithium pilleri senede 93.000 ton olarak elektronik cihazlarda kullanılmaktadır. 2015 yılına kadar bu miktarın 30.000 ton daha artıcağıdır. Bu rakkamları Hybrid-Otomobillere göre hesaplamaya kalkarsak bu da ancak 1, 5 Milyon Otomobile denk gelmektedir.

İleride uçak sanayide Boeing ve Airbus motorlarının çalışımında Lithium pilinden faydalanmayı planlamaktadır.

Lithium hayatımızda büyük bir yeri olan Petrolün yerini alabilecek mi sorusunu sorabilir miyiz ?
Reserveler yeterli olmamasına rağmen evrimsel değişiklik olabilecek mi ?

Ne gibi teknik desteklerle bu atılımın gerçekleşmesi olabilir ...

Bölüm II.de inceleyelim.

Saygılarla.

Hayırlı Bayramlar dileği ile.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..