Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '10

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Otomobilinizin camlarına içinin görünmesini engelleyici film kaplatmayınız..!

Otomobilinizin camlarına içinin görünmesini engelleyici film kaplatmayınız..!
 

"Tükorder" Öner Samanlı, Trafikte kesilen cezalar hakkında bilgi verdi. (Gazeteler)


ARAÇLARINIZIN İÇİNİN GÖRÜNMESİNİ ENGELLEYEN, CAMLARDAKİ FİLMLER YASAL OLMAYIP CEZAYA TABİDİR

Başlığa ilişkin olarak, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği şikayet bürolarına ve internet sitesine gelen sorulardan önemli benzer birkaçı aşağıda yer almaktadır.

SORU.1) Otomobilimin camında film kaplı, trafik polisi ceza yazdı, bu doğru bir uygulama mıdır..?

SORU.2) Otomun camına film kaplatmak istedim ama bir arkadaşım yasak olduğunu söyledi, gerçekten yasak mı…?

SORU.3) Otomun camında film var diye ceza yazan, trafik polisi, resmi plakalı araçların çoğuna yakını siyah filmle kaplı olduğu halde görmüyor mu..?

SORU.4.) Trafik cezalarında kusurlu olan sade vatandaşa ceza yazılırken, vatandaş ile resmi plakalı araçlar arasında ayrım yapılması hukuki midir..?

DEĞERLİ ARAÇ SAHİPLERİ,

Yasalarla belirlenen yasakların kişiden kişiye ve/veya kurumdan kuruma farklı uygulanır olmasından söz etmek bile söz konusu olamaz.

Ancak, halkımızın yaygın kullandığı bir deyim vardır.

BURASI TÜRKİYE, NE YAPSAN YERİDİR…

Tabiiki hukuk, yasalar böyle demiyor. Bu deyiminde artık kullanılmaması, gelişen ve çağdaşlaşan, Dünya lideri olmaya soyunan bir Türkiye olmak özlemi ve gayretimizi dile getiren söylemleri kullanmalıyız.

TÜRKİYE SOSYAL ADALETİN VE HUKUKUN EN ÜSTÜN OLDUĞU BİR ÜLKEDİR

Diyebileceğimiz günlerin çok yakın olduğunu, siyasetçilerimiz söylemeye devam ede dursunlar, biz sorulara isterseniz, maddeleri ile yanıt vermiş olalım.

OTOMOBİLİMİN CAMINDA FİLM KAPLI, TRAFİK POLİSİ CEZA YAZDI….

Evet, aracınızın camında film kaplı ise, trafik polisi ceza yazmakla doğru bir uygulamada bulunmuştur.

Hatta ceza yazmakla kalmayıp, aracınızdan filmlerin sökülme işlemleri süresince de, parka çekmesi de gerekebilirdi. Demek ki iyi niyetli olarak sizi trafikten alıkoymamış ancak takibine almıştır. Bilindiği üzere, artık trafikte, telsiz anonsu ile bildirimler anında aracın künyesine yazılıyor yada silinebiliyor. Sizin künyenizde bu durum büyük olasılıkla kayıt edildi. Sonraki günlerde aracınız ile trafikte iken ve önemli işleriniz de olduğu bir süreçte sıkıntı yaşamamak için hemen sökmüş olmanız gerekir.

OTOMUN CAMINA FİLM KAPLATMAK İSTEDİM AMA BİR ARKADAŞIM YASAK OLDUĞUNU SÖYLEDİ, GERÇEKTEN YASAK MI…?

Yukarıdaki yanıtımızdan bu durumun yasak olduğunu anlamak olanaklıdır. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesine göre;

Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camlarının üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.

OTOMUN CAMINDA FİLM VAR DİYE CEZA YAZAN, TRAFİK POLİSİ, RESMİ PLAKALI ARAÇLARIN ÇOĞUNA YAKINI SİYAH FİLMLE KAPLI OLDUĞU HALDE, GÖRMÜYOR MU..?

Geçen yıl haberlerde izlemiştim. Milletvekilinin aracına trafik cezası yazan trafik polisi sürgün yedi…

Trafik Polisi, bulunduğu merkezin, Trafik Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışır. Trafik Müdürlüğü, il/ilçe Emniyet Müdürlüğü’ne, İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri de silsilesiyle, Kaymakam ve/veya Vali’ye bağlıdırlar.

Resmi kurumların, esas itibarıyla hukuku ihlal edebilmek gibi bir yetki gaspları olamayacağı gibi, hukukunda en iyi uygulayıcıları olmaları gerekir.

Size düşen görev ve bizim tavsiyemiz şudur;

Gördüğünüz, bu gibi araçların plakalarını alıp, bir dilekçe ile Kaymakamlık ve/veya Valiliklere şikayetçi olmanız gerektiği yönündedir.

Ancak, gözümüzün içine bakarak, hadi git de sen, künyen yazılı dilekçeyi ver, sonrasını da düşün, der gibisiniz.

Dünyanın haber kaynağı internet, basın ve medya kurumları için tutarlı bir haberin vesikası olduktan sonra gerekli yerler bu işlerden haberdar olacaktır.

TRAFİK CEZALARINDA KUSURLU OLANA CEZA YAZILIRKEN, VATANDAŞ İLE RESMİ PLAKALI ARAÇLAR ARASINDA AYRIM YAPILMASI HUKUKİ MİDİR..?

Yukarıdaki üç sorunun içerisinde bu sorunun yanıtının verildiğini düşünmekle birlikte, büyüklerin küçüklere örnek olmasından sözle hareketlerimizi belirlemekte yarar vardır.

10. Cumhurbaşkanı’mızın, kırmızı trafik ışıklarında makam aracını beklettiğini ve yayaların geçiş önceliklerini kullanabildiklerini anımsıyorsunuz herhalde.

Bu durum, ABD’de de, Avrupa’da da böyledir. İngiltere Kraliçesi de, kırmızı ışıkta durmak zorundadır.

Bizde ise resmi araçlar ve resmi makam araçları, yani bizim seçtiklerimiz ve onların atadıkları görevlilerin yararlandıkları araçlardır.

Duyarsız ve tepkilerimizi yasal hak arama yollarıyla vermedikçe de, bu yanlış gidişin önüne geçilemez.

Neme lazımcılık gibi alışkanlıklar içerisinde de, iyi bir vatandaş olmadığımız yönünde kendi öz eleştirimizi yapmalıyız.

Şehir içinde yada şehirlerarası yollarda, vatandaş, hız limitlerini geçti diye cezalandırılır, ama zat-ı muhterem zevatlarımızın altındaki son model araçların aşırı hızı, yasal olmasa da serbesttir….

Vatandaş olarak siz, maazallah ölümlü bir trafik kazasına sebebiyet verirseniz, hapishaneye gidersiniz.

Seçtiğimiz vekillerimiz, mebuslukları sürecince göreve ve maaş almaya devam ederler, çünkü dokunulmazlık zırhındadırlar.

Hele bir iki dönem de üst üste vekilliği devam ederse, zamanaşımından dosyaları kapanmıştır.

Ölen ölmüştür, kalan sağlar bizimdir, atı alanda Üsküdar’ı geçmiştir…

Vatandaş olarak haddimizi bilmekle ödevliyiz.

Türk’üz, Doğruyuz, Çalışkanız..’

Bekle bizi Avrupa Birliği, bizi almayacağını söylüyorsanız da, bizler kaplumbağa sırtında geliyoruz…

DUYARLI YURTTAŞLARIMIZ OLARAK O HALDE;

BİLİNÇLİ TOPLUMSAL MÜCADELEMİZE SİZLERDE KATILMALISINIZ

“TÜKORDER” Olarak;

“ULUSAL HEDEFİMİZ SAĞLIKLI VE BİLİNÇLİ TÜKETİM TOPLUMU OLUŞTURMAKTIR”

Bilinçli, Sorumlu ve Demokratik Sivil Toplum Örgütlerinin Toplumsal İvmede Rolünü Önemseyen Duyarlı ve Toplumsal Çalışmalardan Menfaat Beklentileri İçerisinde Bulunmayan, Zaman Sorunu Bulunmayan Ülkemiz İnsanlarını, Bulundukları İllerde ve İlçelerde “TÜKORDER’ Şube Başkanlıklarını Oluşturmaları İçin Göreve Bekliyoruz.

Öner SAMANLI

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..