Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '06

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Ottawa'dan sevgiyle

Kanada 10 milyon kilometrekare yuzolcumu ile Turkiye'nin 13 kati buyuk bir cografyaya sahip. Bununla birlikte ozellikle kuzeydeki topraklarin buyuk cogunlugu iklim nedeniyle yasamaya cok da elverisli degil. Bu nedenle de sadece 31 milyon olan nufusun onemli bir kismi Amerika sinirinda yani guneyde yasiyor.

Dogum oraninin dusuklugu ile yasam ortalamasinin yuksekligi gozonunde bulundurulursa Kanada'nin nicin her yil nufusunun yuzde biri oraninda yani yaklasik 300 bin kisiyi gocmen olarak kabul ettigi de anlasilir.

Yazilarimizda Kanada'dan, siyasi ve gundelik yasamdan, renkli kultur mozaiginden (kimileri bunun bir mozaik degil, ebru olarak nitelendirilmesi gerektigini soyler) ve son zamanlardaki Turkiye ile olan gerginliklerden soz edecegiz.

Burada iken insan alisiyor, ama ornegin gecen ay ziyaretime gelen yegenimin kendi web sayfasinda suyun musluktan icilmesini hayret ile yazmasini okuyunca farkli bir ortamda yasadiginizi yeniden hatirliyorsunuz. Bir yandan musluktan su icmeye diger yandan alafranga tuvaletlerde musluk olmamasina alisiyorsunuz ve sizin icin bir ilgincligi kalmiyor.

Oysa Kanada gercekten cok farkli bir ulke. Iklimi ile, insanlariyla, trafigi ve devlet yapisi ile cok farkli.

Sehir merkezinde dolasirken dunyanin her kosesinden gocup gelmis ve artik Kanada'li olmus cekik gozlu, kara derili, kizilderili, turbanli, mini sortlu, Latin, Afrikali, Filipinli binlerce farkli insani ayni anda gormek gunun her saatinde mumkun oluyor. Insan yolda yasayan evsizlere de yavas yavas alisiyor.

Buranin farkliligini daha iyi anlatabilmek icin kucuk bir ornek vereyim.

Yil 1999 Kanada'ya yeni gelmisiz ve ben aldigim bir kararla burada is bulup paa kazanana kadar ickiye para harcamamaya karar vermisim. Nihayet uc ay sonra bir is bulup ilk maasimla hemen markete kosuyorum. Bir sise sarapla hem ise girmeyi hem de irademizi kutlayacagiz.

Aaa, supermarkette sarap satilmiyormus. Bira? O da yok. Alkollu hicbirsey yok. O zaman anliyoruz ki normal marketlerde alkollu icki yasakmis!

Az sayida bazi supermarketin iclerinde ayri bir magazacik acarak ve burada sadece sarap satabildiklerini bir yana birakirsak, icki alacaksaniz sadece icki satan ozel icki dukkanlarina gitmeniz gerek. Tabii normal calisma saatlerinde.

Burasi ile ilgii yazacak cok sey var. Buz yagmurlarindan, yerlilerin resmi oteriteye karsi ayaklanmalarina, parlamentosunda kabul edilen Sozde Ermeni soykirimi iddialarindan, Ermenilerce sehit edilen askeri atesesine; (katilleri hala belli degil ve aramizda dolasiyorlar), turbanli ilkokul ogrencilerinden, parlamento onunde yari bellerine kadar ciplak yuruyerek protesto yapan kadinlarina kadar.

Sirayla...

 
Toplam blog
: 5
: 317
Kayıt tarihi
: 23.07.06
 
 

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler doktora mezunuyum. Halen iç dekorasyonla ilgili açık öğ..