Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '11

 
Kategori
Sinema
 

Oturma odasındaki katliam

Oturma odasındaki katliam
 

FOSTER,REİLLY,WATZ,WINSLET


Roman Polanski dört duvar arasında yaşananları anlatmayı sever. Apartman üçlemesi olarak adlandırılan “Tiksinti-Repulsion”, ”Kiracı-Le Locataire” ve “Rosemary’nin Bebeği-Rosemary’s Baby” kahramanlarının yalnızlığını, dışlanmasını, seksüel dürtülerini bastırmasını kapalı mekanların klostrofobik atmosferleri içinde anlattı. “Acımasız Tanrı-Carnage” ile bir kez daha apartman dairesine giriyor. Bu sefer 11 yaşında iki çocuğun parktaki kavgası sonrası onları barıştırmak amacıyla biraraya gelen Longstreet ve Cowan ailelerinin tartışma ve yüzleşme alanına dönüşüyor kapalı mekan. Fransız yazar Yasmine Reza’nın çok ödüllü oyununu sinemaya uyarlayan Polanski teatral havayı baştan sona başarı ile koruyor. Burada en büyük desteği Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly, Christopher Waltz’dan kurulu bol ödüllü oyuncu kadrosundan alıyor.

 Michael (John C.Reilly) satışları iyi bir hırdavatçı, karısı Penelope (Jodie Foster) yazarlıkla uğraşan dünya meselelerine duyarlı ev kadını, Alan (Christopher Waltz) avukat, karısı borsacı Nancy (Kate Winslet) her iki aileyi oluşturan bireylerdir. Her iki ailenin 11 yaşlarındaki erkek çocuklarından birisi kavga sırasında diğerinin iki dişini kırdığı için çocukları tekrar bir araya getirmeyi görev edinen ebeveynler konuşmaya başlar. Konuşma ilerledikçe birbirlerini suçlayan, kendi gerçeklerini dile getiren insanlara dönüşürler. Başlangıçta misafirlerini konuksever bir şekilde karşılayan Michael Longstreet iyice gerilen ortamı viski ikramı ile gevşetmeye çalışır. Bu kez de alkolün etkisi ile kontrolü yitiren bireyler birbirlerine söyleyemedikleri her şeyi söylemeye başlar. İş kontrolden çıkar baştaki nezaket histeriye dönüşür.   

Diyaloglardaki yıkıcı kara mizah hikayenin doruk noktalarında, karakterlerin gerçek yüzlerine dönmelerini kaçınılmaz kılıyor. Örneğin Michael karısı Penelope’a karşı sözü “ben bu parayı kazanmasaydım sen bu dünyayı kurtarma meseleleri ile nasıl uğraşırdın?”  noktasına getiriyor. Nancy ise kafayı bulduktan sonra kocası Alan’ın cep telefonunu vazodaki suyun içine atar ve kadın cephesi bir zafer kazanmışçasına sevinir. Alan ise telefonunu kastederek “tüm dünyam ordaydı” diye haykırır. Finalde erkeklerin çocuksu dünyaları, kontrol manyağı olmuş kadın dünyasına karşı aynı cephede dayanışır. Modern yaşamın meslekler arkasına sakladığı kimlikler en ufak travmada tökezler. Gerçekle çarpışmaktan hoşlanmayan Nancy “en kötü günümdü” demekten geri kalmaz. Nazik konuşmalardan, kusulan (Nancy bunu gerçekten odanın ortasına yapıyor) gerçeklere geçiş kimseyi mutlu etmez. Orta sınıfın kendisini dünyayı yönetiyormuş gibi kasması, oturma odasında yaşanan ironik bir "katliam”a dönüşüyor. Hikayenin orijinal adı olan “Carnage-Katliam” da bunu vurguluyor. Büyükler kendi aralarında kapışırken, çocukların işlerini kendi aralarında hallediyor olmaları ayrı bir ironi oluyor.

Polanski eski suçundan dolayı ev hapsi günlerinde orijinal eserin yazarı Reza ile birlikte kaleme aldığı senaryo sadece diyaloglara dayanmasına rağmen son derece akıcı. Seksen dakikayı aynı kapalı mekanda kesintisiz yaşatıyor seyirciye. Jodie Foster ve Kate Winslet gergin, histeri sınırında dolaşan dominant karakterleri canlandırıyorlar. Sempatik oldukları iddia edilemez. Erkekler cephesi ise kadınları fazla ciddiye almayan, kadınların en histerik anlarında bile aralarında umursamazca  “viski iyi değil mi ?” sohbeti yapabilen tipler. Yetişkinler dünyasının uzaktan her şeyi kontrol etmek isteyen sözde doğrucu dünyası Polanski tarafından yerle bir ediliyor. Bu durum tüm dünyayı yönettiğini sanan Batı medeniyetleri için de geçerli olabilir.

Polanski’nin en iyisi olmaktan uzak yine de derli toplu bir filmi.

ACIMASIZ TANRI-CARNAGE
YÖNETMEN: ROMAN POLANSKİ
OYUNCULAR: JODİE FOSTER, JOHN C.REİLLY, KATE WINSLET,CHRISTOPHER WALTZ              
                    

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..