Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

Kime ve Nasıl Oy Vermeliyiz?

Kime ve Nasıl Oy Vermeliyiz?
 

oy sandığı


Oyumuzu kime ve neye göre kullanmalıyız? 

Nasıl oy vermeliyiz, medeni bir seçmenin kriterleri neler olmalıdır? 

Öncelikli olarak, seçmen ile partiliyi ayırmak lazımdır; 

Seçmen partili değildir. Bir kişi herhangi bir partiye üye ise o, partilidir. Partili mecburen kayıtlı olduğu partiye oy verir. Vermemesi abes ve saçma olur. Eğer üye değilse partili değil, seçmendir. 

Medeni bir seçmen oy kullanırken doğruları-yanlışları göz önüne olmalıdır. Bunlar da hizmetlerdir. Daha iyi hizmeti kim yapabilirse buna bakılmalıdır. Seçmenin öncelikleri, “hizmet” olmalıdır. Bu, aynı zamanda da vicdanî bir sorumluluktur, ülkeye hizmettir. Yani HİZMETe oy vermeliyiz. 

Birtakım şahsi menfaatler uğruna, duygusal sebeplerle verilen oylar kısa zamanda birtakım çıkarlar sağlar; fakat uzun süreçte ülkeye zarar getirir. Şahsi çıkarlar topluma fayda vermez ama toplumsal çıkarlar her bir ferde uzun süreçte fayda getirir. Doğru olan da devamlı kazanmaktır. Her zaman kazanmış olmak için toplumun menfaatlerini düşünmek lazımdır. 

Duyuyoruz ki, seçilebilmek için oy karşılığında para, tehdit, şahsi vaatler ve eşya gibi sözler veriliyor. Bunlar seçmenin onuruyla oynamaktır. O bölgenin geleceğiyle oynamaktır. Hizmeti engellemektir. 

Bir aday seçilebilmek için bu tür vaatleri ve bir takım paralar vererek seçilmek istiyor ise bu demek olur ki burada büyük bir rant var. Sizin oyunuzu para, eşya vs. gibi usulsüz tekliflerle isteyen bir adayın veya aprtinin, seçildiğinde usulsüzlükler yapacağının açık belirtisidir. Aslında onun derdi hizmet değil, oradan bir rant elde etmektir. Seçim için yapmış olduğu masrafı bir yerlerden çıkarmaktır. 

Kim, topluma daha çok hizmet yaparsa, yaptıysa, yapacaksa, ülkeye daha çok fayda sağlayacak, ülkenin ali menfaatlerini savunuyor ve o yolda çalışıyorsa işte oy verilecek aday veya parti  o olmalıdır. Mesele A, B,C partisi değildir, mesele; üke meselesidir, mesele, çocuklarımızın geleceğidir, ülkenin geleceğidir.

İyi hizmet yapan parti belki şahsen bizi incitmiz ve şahsımıza bir zarar vermiş olabilir. Kimse mükemmel değil. Medeni isanın düşünmesi gereken devletin ve milletin menfaatidir. Mevcutların içerisidne iyisine bakılmalıdır.

Annemin dediği, babamın dediği veya bir başkasının  dediği için değil, kendi aklımıza danışıp, araştırıp oyumuzu ülke için vermeliyiz.. Artık bu çağda her türlü bilgi elde edilebiliyor. başkasının aklıyla yönetilmeyelim. Bizim özgür irademizi başkalarının ipotek altına almasına müsaade etmeyelim.      

Bir oy çok önemlidir. Şöyle bir tekerleme vardır: “Bir çivi bir nal, bir nal bir at, bir at bir birlik, bir birlik bir ordu ve bir ordu bir ülke kurtarır” diye. Bir oy’un değeri de bu denli önemlidir. 

Adayların da ne yapıp ne yapamayacağı alınlarına yazılı değildir. 

1.Bir adaya veya partiye oy verirken, toplumun çıkarlarını düşünmeli. 

2.Bu adaya veya parti ilk defa aday olmuşsa önce onun idareciliği araştırılmalı; iyi bir idareci olabilir mi, yöneticilik vasfı ne durumda, geçmişte herhangi bir görevde bulunmuş ise oradaki durumu nedir ve ekip çalışması yapabilme başarısı nedir? Bunlar iyi bir değerlendirme noktası olabilir. 

3. Şahsiyetine bakmalı; dürüstlüğü ne boyuttadır. Adil midir, siyaset güder veya kendi yandaşını kayırır mı? Hemşeri kayırmacılığı yapar mı?  Şahsi menfaatleri söz konusu olduığunda doğruları değişirmi?

4. İnsanlarla diyalogu, sosyal durumu ne durumdadır? Resmi makamlarla ilişkisi iyi midir? Kavgacı mıdır, Sulhcu mudur? Girdiği bir makamdan hizmet almayı başarabilir mi?

5.Plan-programı nedir? Akılcı mıdır? Uygulanabilirliği var mıdır? 

6.Eğer eski bir başkana veya partiye oy verilecek ise, yaptığı hizmete bakmalı; ama tarafsızca, objektif bakabilmelidir. Ne kadar yaptı ne kadar yapmadı? Yapması gerekip de yapamama gerekçeleri nelerdir? Hani bir laf vardır “iştir kişinin aynası lafa bakılmaz” diye.

7.Eğer ondan daha liyakatli bir aday veya parti varsa ortada, onu tercih etmelidir. 

8. Her oyun bir vebalinin olduğunu da unutmamalıyız.

Dilerim ki, önümüzdeki seçimlerde seçmenimiz bu ve bundan daha iyi düşüncelerle oyunu kullanır da ülkemiz kazanır. Milletimize hayırlar getirir... 

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..