Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '11

 
Kategori
Siyaset
 

Oy virüsü

Oy virüsü
 

Seçim Sandığı


İnsanların  farklı korkuları vardır. Doğa olaylarından, hayvanlardan, başka insanlardan, karanlıktan, yüksekten vb. Ama bazı insanların en büyük korkusu “seçilememe korkusu” dur. O insanlarda  bu amansız korkuyu tetikleyen unsur “OY VİRÜSÜ” dür. 

Oy virüsü seçme yetkisi olan kişilerde gizlenir ve seçme zamanlarında ortaya çıkar. Barındığı bünyeyi korkutmaz, aksine bazen de sahibini yüreklendirir, kimliğini okşar ve sahibini var saydırır.  Bu virüs den korkanlar O’na ihtiyaç duyanlardır ve öylesine korkarlar ki bu korkunun etkisi ile yapmayacakları, yapamayacakları yoktur. Oyu alana kadar oy sahibinin önünde neler yaparlar, ne sözler söylerler, ne vaadler de bulunurlar bilirsiniz.

Anılan korku virüsü bulutlar halinde siyaset dünyasının üzerinde çokça dolaşır ve seçim tarihleri yaklaştıkça ortama çöker, siyasetçinin davranışlarını  farklı oranlarda değiştirir. İktidarda olan olanaklarını kaybetmemek için, muhalefet de olan da kazanmak için çabalarını artırır. Benzeri bulutlar zaman,  zaman dernek seçimlerini bile gölgeler ancak menfaatlerin yoğunlaştığı seçim ortamlarında daha koyu ve net görünür oy bulutları. Bu korku her siyasetçi için geçerlimidir derseniz, bence istisnaları  azdır ve Oy’a direnç gösterebilenleri daha güvenilirdir. Bu durumu seçmen olarak siz de fark edersiniz.

Ülke olarak  beş ay önce bir genel seçim atlattık ama ufukta daha da önemsenen v öncekini ayakta tutabilecek yerel seçimler var. Muhalefet mevcut başkanlıkları kaybetmeden yeni  Belediye Başkanlıkları kazanmayı hedefliyor. İktidar da kazanamadığı bölgelerde belediye başkanlıkları kazanabilmek için bölgeyi etkilemesini umduğu  etnik, dinsel, tarihsel boyuttaki soyut ama etken tüm sorunları gündeme taşımaya, tüm olanaklarını kullanmaya çalışıyor. Son haftaların soyut gündemleri  dikkatle izlenirse seçim hazırlıklarının başlamakta olduğu görülecektir.

Kaybetme korkusu her zaman kazanamama korkusundan baskındır ancak bazen kazanamamak olanakları kaybetmenin kapılarını araladığı için önümüzdeki süreçte tanık olacağımız girişimler, ve bazı siyasilerin davranışları  bizleri şaşırtmasın.

Benim dileğim Oy virüsü ile tetiklenecek kaybetme veya kazanamama korkusunun ülke birliğimizi, bütünlüğümüzü bozmaması.  Kazanmak her zaman kurtuluş olmayabilir. Seçilmek uğruna ulusal değerlerimizden ödün verilmesin, kutsal değerlerimizi örselemesin, ortak değerlerimize saldırılmasın.Bölücü değil bütünleştirici olunsun. Seçmen olarak bizler de farkında olarak olumsuzluklara  prim vermeyelim diyorum.

orhan.yuksel@mmo.org.tr 

 
Toplam blog
: 43
: 567
Kayıt tarihi
: 28.06.11
 
 

 Karaman E.M.lisesi ilk öğrencilerindenim. ikinci sınıftan itibaren Antalya Makine Teknisyen okulun..