Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '20

 
Kategori
Kitap
 

OYUN TERAPİSİ / KİTAP

(Problemli Davranışlara Çözüm)

Kütahya’da öğretmenlik ve müdürlük yaptığım yıllarda tanıştığım Psikocan Akademinin sahibi terapist ve özel öğrenme güçlüğü üzerine çalışmalar yapan İsmail Başbunar’ı 2019 yılında Altınözü’ne lise öğrencilerimize seminer vermesi için davet etmiştim. Seminer çok verimli geçmiş ve öğrenciler ile öğretmenlerden bol bol alkış almıştı. Kendisini yakından da tanıdığım için rahatlıklar söyleyebilirim ki problem çözmede uzman bir eğitimcidir.

Yıllardır birçok ilde seminerler vermiştir. Doğal olarak yılların tecrübesini artık başka öğretmenler ve velilerle paylaşmaya başladı. Oyun Terapisi kitabı US Yayınlarından çıktı.

Eğitimci yazar Başbunar titizlikle çalışarak yazdı bu kitabı.. Ben de ufak katkılarda bulundum. Şimdi kitaptan kısa bir bölüm paylaşayım sizlerle..

“Kişinin, oluşmayan duyguyu anlatması bana biraz hayalî geliyor. Maruz kalmak, yaşanılan her ne ise ona duyarsızlaşmaktır. Çocukluk sorunlarını anlatan ama çocuğu olmayan bir yazar, işin bence bilimsel kısmını, kendi okuduğunu ve test ettiğini okuyucularına aktaracak. Çocuğu var ise bilimselliğin yanı sıra, duygu ve tecrübelerini de aktarmış olacaktır. Terapist olmak, sınırlı sayıda çocuğun anormal davranışlarını inceleyip onların sorunlarını olabildiğince kısa sürede çözmeyi hedeflemektedir. Bir anne-baba olmak ise yirmi dört saat aynı anormal davranışlarla baş etmeyi gerektirir. Bazen uyguladığınız çözümler her çocukta olumlu sonuç vermez. Tabii “Bazen terzi kendi söküğünü dikemez hocam.” diye gelen çok akademisyen ve eğitimci ile karşı karşıya geldim. İşte, terapist olmak, aktarmaktır. Anne ya da baba olmak, yaşamaktır. Terapist anne baba olmak ise hem yaşamak hem yeni çözümler üretmektir.”

Bu okuduğunuz bölümde İsmail Hoca tam da bizim gibi eğitimcilerin sorununa dükkat çekmekte. Çalışan kesim özellikle öğretmenler ve eğitim alanındaki akademisyenlerin büyük sorunu kendi çocuklarına pek katkıda bulunamamalarıdır. Kitapta gerçekçi çözümleri bulabileceksiniz.

Ebeveynler, yüz yıllardır çocuklarının kendilerine göre anormal olan davranışlarına çare ararlar. Bu problemleri çözmek için ellerinden geldiği kadar araştırma yapar ve çocuklarını terapiste götürürler. Bazı basit problemlerde, kendilerini değiştirmek ebeveynlerin hiç akıllarına gelmez. İnsan yaşadığı hayatın içinde kaybolup gidecektir. Bu akıntıdan çıkmak ise bazen zaman alacaktır. Peki, basit problemler ne? Çocukların arasında kıyas yapmamak ya da çocuğa aşırı kurallar koymamak, bazen de hiç kural koymamak gibi alınacak küçük önlemler çocuğun anormal davranışlarını değiştirebilir.”

Yazar, anne-baba ile çocuk arasındaki farklı algı ve düşünme çeşitlerini, anlaşılır bir şekilde okuyucuya sunuyor. Yukarıdaki paragrafta açıkladığı gibi ebevynlerle çocukları arasında bitmeyen ve bitmeyecek problemler olacaktır. Bu problemlerin çözüm yolları ise her nesil ile yine yeniden şekillenecektir.

Oyun Terapisi mutlaka evlere girmeli ve anne-baba olanların ve anne-baba adaylarının mutlaka okuması gereken bir başucu kitabıdır.

 
Toplam blog
: 49
: 964
Kayıt tarihi
: 03.02.13
 
 

Öğretmen / Yazar - Şair  ..