Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '08

 
Kategori
Oyuncaklar
 

Oyuncak seçimi

Çocuğu olan her ailede evin bir bölümü oyuncak hurdalarına ayrılmıştır. Kiminin tekerliği kırılmış, kiminin kolu kopmuş... Asla vazgeçilemeyen bu oyuncaklar ev dekorasyonunun vazgeçilmezidirler. Çok az anne baba bu "hurda"ları çöpe atmayı göze alabilir. Çoğumuz gizlice en eskisini seçmek koşuluyla, belki hatırlamaz umuduyla hurda oyuncakları çöpe atma girişiminde bulunmuş fakat çok geçmeden durum farkedilince yerine yenisini almak zorunda kalmışızdır.

Oyuncak, çocuğun ruhsal gelişiminin yapı taşlarındandır. Çocuk oyuncakta-oyuncakla hayatı canlandırır. Kurmaca dünyasında "dışırıdaki" hayata bir ön hazırlık yapar. Araba oyuncakları, bebek türevli oyuncaklar bunlardan en bilinenleridir.

Çocuğun dünyasında oyuncağın yeri başka bir şeyle ikame edilmez derecede önemli iken bir başka önemli şey de oyuncağın seçimidir. Her ebeveyn çocuğunun başarılı, yaratıcı olmasını ister. Bir kucak para harcayarak türlü türlü kurslara gönderir. Aslında çocuğun ilk yıllarından itibaren oyuncak seçiminde bilinçli davranabilen aileler çocuğunun zihinsel gelişimine olumlu katkılarda bulunmuş olurlar. Nasıl mı?

Biçimlendirilmiş oyuncaklar almayarak. "Biçimlendirilmiş oyuncak" çocukta yaratıcılığı köreltici etki yapar. Onu önceden belirlenmiş içerikte oyunlar oynamaya yönlendirir. Ev seti oyuncağı olan bir kız çocuğu, bu setle evcilik dışında ne oynayabilir ki... Kendisine uzaktan kumandalı yarış otomobili alınan diğer çocuk bu oyuncakla ne oynayabilir?

Oysa aynı çocuk kaldırımda bulduğu bir köşesi yanmış tahta parçasıyla çok farklı oyunlar üretebilir. Kırık fayans parçalarıyla, birinin üzerine oturup diğerine ayaklarını basmak suretiyle deyme kaykaycılara taş çıkartırcasına yokuş aşağı kayabilir.

Sizce hangi çocuk daha yaratıcı olacaktır ilerleyen yaşlarda?

 
Toplam blog
: 2
: 936
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1971 yılında Tekirdağ'da doğdum. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni1994 yılında bitirdim. Bu ..