Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Oyuncaklar Çocukların Kariyerini belirler mi ?

Oyuncaklar Çocukların Kariyerini belirler mi ?
 

OYUNCAKLAR ÇOCUKLARIN KARİYERİNİ BELİRLER Mİ?


Bireyin yaşam boyunca karşılaştığı kritik dönemler vardır. Bu dönemler sağlıklı bir şekilde geçirilirse birey de sağlıklı bir yaşam sürer. Bu dönemlerin en önemlisi ise 0-7 yaş arası dönemdir. Bireyin bu dönemde yaşadığı birçok sürecin türevi de gelecekte karşısına çıkar. Yaşamımızdaki birçok sürecin kökeni bu yaşlara dayandığı gibi meslek seçiminin kökenleri de bu yıllara kadar uzanmaktadır.

Almanya gibi bazı ülkelerde bireyler anaokullarında, ilk ve ortaokulu düzeyi okullarda gözlemlenir ve orta öğretim kurumlarına geçeceği zaman bu gözlemler değerlendirilir. Değerlendirme sonucuna uygun olarak bireyler belli meslek alanlarına yönlendirilir.

Peki, anaokullarında bireylerin mesleki becerileriyle ilgili nasıl bir gözlem yaparlar? Daha doğrusu neyi gözlemlerler?

Tabi ki çocukların oynadıkları oyuncakları.

Her oyuncak bireyin belli bir gelişim alanını destekler ve belli bir yetenek alanını geliştirir. İşte onlardan bazıları:

Oyuncak top:

Bedensel zekâ, sosyal ve iletişim zekâsı, uzaysal zekâ, görsel zekâ alanlarını desteklemektedir. Hareketin daha çok yer aldığı meslek alanlarını tercih edebilirler. Sporun farklı alanlarında çalışabilirler. Organizatörlük becerisinin gerekli olduğu meslek alanlarını tercih edebilirler.

Oyun hamuru:

Bedensel, duygusal ve sosyal zeka, uzaysal zeka alanlarını desteklerin. Hislerin yoğunlukta olduğu meslek alanlarını tercih edebilirler. İletişim ve empati becerisinin gerekli olduğu halkla ilişkiler, psikoloji vb. alanlara yönlenebilirler.

Sabri DAŞO

Psikolojik danışman

http://alemvekalem.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 27
: 1841
Kayıt tarihi
: 04.04.13
 
 

Marmara üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunuyum. Araştırmayı  ve yazmay..