Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Oyuncu kişiliklere dikkat: Önce büyülerler sonra bıktırırlar.

Oyuncu kişiliklere dikkat: Önce büyülerler  sonra bıktırırlar.
 

Oyuncu kişilikler hakkında, François Lelord ve Cristophe Andre adlı iki Fransız psikiyatr ve psikoterapi uzmanı tarafından yazılan ‘Zor Kişiliklerle Yaşamak’adlı kitapda okuduğum bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Çünkü, çevremizde bu kişiliklerden çok var ve onları bir noktadan sonra ne yapsak da memnun etsek kısır döngüsüne giriyoruz ve başımız dönüyor.

Bir erkek anlatıyor (kitaptan):

<ı>“Aşkla dolu muhteşem bir akşam yemeğinde sıra tatlıya gelmişken, tek kelime söylemeden aniden, gözyaşlarına boğulmuştu. Ben ise şaşkın, onu soru yağmuruna tutuyordum, sonunda üç yıldan beri dargın olduğu babasıyla yediği son yemekte aynı tatlının gelmiş olduğunu açıkladı. Bir keresinde de arkadaşlarımızın akşam yemeği davetinden döndükten sonra, masada yanımda oturan genç kıza asıldığımı ileri sürerek büyük bir kavga çıkardı. Aslında böyle bir şey yoktu. Kendimi savunurken kızmaya da başlamıştım. Bunun üzerine küçük bir kız gibi ağlamaya başlamıştı. Bu kez suçluluk duygusuna kapılan ben olmuştum”.

<ı>

Bir kadın anlatıyor (kitaptan):

<ı>Beni sıradışı bir çekicilik sergileyerek baştan çıkardı. İyi bir konuşmacıydı, şaşırtıcıydı, bir saniyede ateşli bir açıklamadan mesafeli bir durgunluğa geçebiliyordu. Arkadaşlarımla hemen kaynaşıyordu... Ondan biraz uzak durunca ya da sadece yorgun olduğumda, surat asıyor veya aşırı öfkeli davranışlar sergiliyordu”.

<ı>

Oyuncu kişiliğin genel özellikleri:

O, karşısındakinin dikkatini çekmek için “oyun” gücüne sahip biri.

Duygularında ve davranışlarında şaşırtıcı değişimler olur.

Baştan çıkarma davranışlarından sonra ilgisizliğe geçebilirler.

Çok neşeliyken aniden durgunlaşabilir-darılabilir.

Abartılı yorumları vardır. Bazı kişilerden hayranlıkla söz ederler. Bazılarını ise değersiz bulurlar. Bazen de bunlar aynı kişiler olur.

Bir topluluk içindeyken ya da biriyle başbaşayken ilgiyi kendi üzerine toplamaya çalışırlar.

Dış görünümleri, giyim biçimleriyle ilgiyi çekmek isterler.

Konuşmaları daha çok izlenimlerini yansıtan duygusal bir tarzda gelişir.

Oyuncu kişilikler ilk başta çok çekici görünebilirler.

Ancak aşırı gösterileri, mizaç değiştirmeleri, ilgiye olan susuzlukları birlikte olduğu kişiyi yorar ve ondan uzaklaşmasına yol açar.

Hiç durmaksızın çevrelerini büyülemek gerektiğine inandıkları için yeni bir ilişkiye girerler. Fakat bu ilişkinin de sonu hüsrandır.

Oyuncu kişilikler nasıl idare edilir?

Dramatik ve aşırı durumlara karşı hazırlıklı olun:

Oyuncu kişiliğin aşırı davranışları bir kapris değil, kişiliğinin bir parçasıdır.

Bu yüzden, sinirlenmek ve “O, bu saçmalığa bir son vermek zorunda” tutumu bir işe yaramaz.

Onu dışlamayın, oyununa ilgisiz kalmanız daha abartılı bir oyun tasarlamasına neden olacaktır ama oyunun sınırlarını belirleyin, oyununun içine gereğinden fazla çekilmenize müsade etmeyin:

Sessiz bir dinleyici olun. Ya da dinlemeye ara verin (sonra dinleyeceğinizi belirterek). Çok yumuşak olmayın.

Her normal davranıştan sonra ona ilgi gösterin

Oyuncu kişilikten uzaklaşan konuşmaları davranışları olduğunda, ona bakın, başınızla onaylayın, dinlediğinizi ve ilgilendiğinizi gösteren sorular sorun.

Kahramanlık seviyesinden zavallılığa düşürülmeye (ya da tam tersi) hazır olun

Oyuncu kişilikle beraberseniz bazen göklere çıkırılır, bazen de yerin dibine batırılırsınız.

Size hayranlığını ifade etmişse ve siz onu hayal kırıklığına uğratırsanız, resminizi küçük parçalara ayıracak ve sizi kötü ve bayağı bir kişi olarak görecektir. Ama bu sizi kaygılandırmasın. Ona yeniden ilgi gösterirseniz, tapınağındaki yerinizi alırsınız.

Onunla alay etmeyin:

Zaten kendisine hayranlık duyulması için elinden geleni yapan bu kişiliklerle alay etmek onu çok yaralar. Alay edilen oyuncu kişilik, kullanabileceği her yolu deneyerek (ağlama krizleri, intihar denemesi, işi bırakma) ilginizi çekme çabalarına girecektir.

Baştan çıkarma davranışları karşısında heyecana kapılmayın:

İlgi odağı olmak için her şeye razıdır.

İlişkiyi ‘cinselleştirme’ eğilimi gösterecektir.

Ustaca kışkırtmalar, çekici gülümsemeler, uzun bakışlar karşısında, saf erkekler kendilerine piyango vurduğunu sanacaklardır.

Yaklaşmaya kalkıştıklarında ise, oyuncu kişiliğin onları şaşırmış hatta gücenmiş bir biçimde itmesi karşısında şaşıracaklardır.

Erkekler bir gösteri şeklinde gelişen bütün bu baştan çıkarma hareketlerinin amacının, hiçbir biçimde samimi bir ilişkiye girmeyi düşünmeksizin dikkat çekmek, hayran bırakmak olduğunu anlamazlar.

Yani oyuncu kişilikteki kadınlar kendilerini oldukça çekici göstereceği için sık sık eş değiştireceklerdir.

Bazı oyuncu erkekler de, onların gerçek niyetlerini anlamayan kadınları şaşırtacaklardır. Yani bu erkekler de kendilerini çekici göstereceği için sık sık eş değiştireceklerdir.

Çok yumuşak olmayın:

Oyuncu kişilerin, çabuk heyecanlanmaları, kırılganlıkları sizde koruyucu bir duygu uyandırma tehlikesi taşır. Dikkat etmesseniz, onun mizaç değişikliklerinin kuyruğuna takılır, tutum değişiklikleri karşısında şaşırarak, onun oyunlarının bir parçası olursunuz.

Onun arzularını yerine getirmek isteyerek ona yardım edemezsiniz.

Son söz:

Oyuncu kişiliğin karşısında, onun bir seyircisi olduğunuzu unutmayın.

‘Kolay’ bir seyirci kısa sürede ilginç olma niteliğini yitirecektir

Yani, oyununu izleyin. Sahnede kendini göstermesine, kendisini ifade etmesine izin verin. Ancak sınırları da siz belirleyin. Tek ya da bir iki kelimelik yanıtlar vermek, bu konuyu sonra konuşalım demek gibi.

Hiç unutmayın, onu böyle davranışlara iten neden:

Beğenilmeme ve kendine gösterilmesini istediği ilgiyi kaybetme korkusudur

 
Toplam blog
: 27
: 1301
Kayıt tarihi
: 21.05.07
 
 

Üniversite öğretim görevlisi emeklisiyim. Ama hayattan emekli olmadım ya.  İletişim fakültesi rad..