Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '13

 
Kategori
Futbol
 

Oyuncu mu yetiştiriyoruz, Antrenör mü?

Oyuncu mu yetiştiriyoruz, Antrenör mü?
 

U20 Dünya Futbol Şampiyonası bu yıl Ülkemizde düzenleniyor. Tanıtımlar, Ülke geneline yayılan maçlar, ucuz biletler maçlara rağbeti artıramamış. En kalabalık maç olan Türkiye-Kolombiya maçında, seyirci adedi 13.500 olurken, gruplardaki son maçlar öncesi ortalama seyirci sayısı 4.828'de kalmış. Hatta 1977'de  Tunus'ta düzenlenen Dünya Kupasından sonraki en düşük seyirci ortalaması, bu kupada yaşanmış (Bu arada Tunus 1977'de bu kupayı düzenlemişken biz ancak 2013'te bu şerefe nail olduk!).

U20 Dünya Kupası FIFA'nın 2. büyük organizasyonu. Yani aslında olay büyük. Problem ülkemizde: Çünkü bizde futbol kültürü yok. Her alanda olduğu gibi fanatizmin doruklarda gezdiği bir "tutma!" problemi var. Takım tutarız, parti tutarız, memleket tutarız, adam tutarız..... tutarız da tutarız.

Harika gençlerin mücadele ettiği ve belki de bundan birkaç yıl sonra Barcelona'nın, Real Madrid'in ya da Manchester'in, Bayern Münih'in yıldızı olacak futbolcuları, canlı izleme şansımız varken, biz yine umursamaz haller içerisindeyiz. Herkesin futbol antrenörü, futbol yorumcusu, futbol bilirkişisi olduğu Ülkemiz için, aslında bu Dünya kupasına gösterilen ilgisizlik haleti ruhiyemizin de aynası.

Bunlar ayrı da, birde bizim takımımızın durumu var. Feyyaz Uçar'ın önderliğinde mücadele eden takımın en büyük problemi; futbolu genelde yedek kulübesinden takip eden oyunculardan kurulu olması. Maç tecrübesi olmadığı gibi sadece 5-6 maç birarada oynamış olan takımın durumu oldukça kötü. İlk maçta sivrilen Cenk, ismi önceden bilinen Salih Uçan ve A Milli Takımdan gelen Kerim Frei haricinde kendini belli eden futbolcu yok gibiydi. Futbolcuların motivasyonu ve oyun anlayışı ise tam anlamıyla yerlerde sürünüyor.

Kendi Ülkemizde oynanan bu kupada daha diri, motive olmuş bir takım beklemek hepimizin hakkı sanırım. Bu durumun oluşmamasında ise, ne kadar iyi niyetli olursa olsun bana göre en büyük problem tecrübesi olmayan teknik adam. Feyyaz Uçar gibi yurtdışı tecrübesi bile olmayan, Teknik Direktörlük anlamında kimsenin hatırına gelmeyen bir vatandaşın yerine gençlerle çalışmış, gençleri daha çabuk motive edecek, ismiyle ön plana çıkıp seyirciyi etkileyecek bir teknik adam olması, eminim işi çok değiştirecekti.

Şimdi düşünün yerli ya da yabancı, ismi manşetlerde rahatlıkla yer alabilecek (Mustafa Denizli, Daum, Şenol Güneş gibi) bir teknik adamla oyuncuların motivasyonu, kamuoyunun bakışı nasıl olurdu. Oyuncuların piyasasını bile etkileyebilecek olan bu hamle Dünyanın ismini bildiği bir teknik adamla  (Toschack, Tigana, Hagi vb.) daha farklı boyutlara taşınabilirdi. (Bu antrenörler U20 takımı çalıştırır mıydı demeyin, Federasyon bu işi rahatlıkla halledebilirdi. )

Vesselam önemli bir organizasyonu önem vermediğimiz bir takımla götürmeye çalışıyoruz. Hepsinden önemlisi; aday olduğumuz Dünya Kupası Futbol turnuvasını da bu ilgisizlikle, çöpe atmış oluyoruz.

 

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..