Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Öz anneciğiniz böyle anlatamaz:) Adım adım tiramisu tarifi

ENFES BİR TİRAMİSU TARİFİ
 
Şimdi anlatacağım tarifimle hazırladığım Tiramisu için yanıp tutuşmayanını henüz görmedim.

Hatta öyle ki, hayatta ağzına tatlı koymayan bir yakın arkadaşımıza, bir gün evimize misafirliğe geldiğinde son kalan dilimi teklif ettik (ki o dilim uğruna savaşan bir ordu vardı peşinde) ama o her zamanki gibi "yok valla sağolun benim hiç tatlıyla aram yok" dedi ürkek ve çekingen bir edayla...

"Bak ama sonra pişman olma, çünkü bu öyle böyle diil, bir daha zor denk gelir yani kaçırılmayacak şans!" filan diye nedense çocuğa zorla baskı yaptık, aslında amacımız bu güzelliği onunla da paylaşmaktı valla başka bişey değil.

Nihayetinde bizi kıramadı ve birkaç saniye içinde yedi bitirdi ama keyifle mi yoksa tüm gözler onda olduğu için nezaketen bitirip kurtulmak mı istedi acaba diye bakarken, o da ne? Tabağı uzatıp "off harika bişeymiş, bir dilim daha alabilir miyim?" demez mi:)) Hem çok mutlu olduk ve hem de Nihahhaaa diye eski Türk filmlerindeki hain karakter gülüşü attık o an ve "Maalesef... çünkü o son dilimdi" dedik, çocukcağız resmen yıkıldı, bittiği an o an oldu yani o derece...Tamamen gerçek hikayedir. Yani neden anlattım bunu?  Öyle böyle değil, gerçekten ağzının tadını bilenler için çok lezzetli bir Tiramisu tarifine hazır olun geliyor :))
 
TİRAMİSU için GEREKLİ MALZEMELER:

Kreması için:

1/2 Litre Süt
2 Yumurta Sarısı
2 Kaşık tepeleme Un
2 Çay bardağı Toz Şeker
1 Kutu Labne Peyniri
1 Paket Vanilya
Kedi Dili Bisküvilerini Islatmak için Hazırlanacak Karışımın Malzemeleri
1 Bardak Kaynar Su
2 Çorba kaşığı Nescafe
2 Çorba kaşığı Toz Şeker
2 Çorba kaşığı Süt
2 Çorba kaşığı Baileys
(Arzu ederseniz 2 aşamalı kullanım anında sıcaklığını muhafaza edebilmek için, benim gibi yarım ölçek olarak 2 seferde de hazırlayabilirsiniz, yani yarım bardak su, 1 çorba kaşığı nescafe,1 çorba kaşığı tozşeker, 1 çorba kaşığı süt ve 1 çorba kaşığı Baileys ile ama 2 kere hazırlayarak...)

Diğer Malzemeler: 

1 Paket Kedi Dili Bisküvisi (Savoyer)
En üstüne serpmek için Kakao
YAPILIŞ TARİFİ:
(Adım adım fotoğraflı anlatımı da aşağıda:)
 
Kedi Dili Bisküvilerinin içinden çıkan 2 ayrı poşetlenmiş paketten ilkini açıyoruz.
Dikdörtgen bir Borcam gibi, derinliği olan bir kap içine, yanyana 6 adet olmak üzere şekildeki gibi 12 adedini yerleştirmeden önce, hepsini tek tek ıslatacağız.
Buna başlamadan önce bir yandan kremanın hazır olması için onu hazırlayalım.
 
Krema Yapılış Tarifi:
 
Süt, Yumurta Sarıları, Un ve Şekerin hepsini bir tencereye alıp, Mikserle iyice kabartıp köpürene kadar 3 dakika karıştıralım. Orta ateşte ve devamlı başında durarak, karıştırarak pişirelim.Pıt pıt diye gözenek gözenek kaynamaya başladığı anda altını kapatalım ve içine 1 paket Labne peynirini ve Vanilyayı da katalım. Bir kez daha mikserle 1-2 dakika kadar karıştıralım. Kremamız sıcak ve hazır.

Kedi Dillerinin Islatılması:
 
Savoyer Bisküvinin içinden çıkan 2 poşetten ilkindeki bisküvileri tepsinin altına yerleştirmeden önce ıslatacağız. Bunun için Su, Nescafe, Toz Şeker, Süt ve Baileys'den oluşan bir karışım hazırlayıp, bu karışımın yarısını henüz sıcakken tek tek Bisküvilerin her tarafını ıslatacak şekilde uygulayalım.
 
Üstüne Kremanın yarısı kadar bir miktar döküp, tamamının üstünü kapatalım. Sonra ikinci bisvüvi poşetini de açıp, onları da aynı alttaki sıranın tam üzerine gelecek şekilde dizmeden önce aynı yöntemle, Kalan Sıvı karışımla ıslatalım. Sonra en üste kalan Kremayı dökelim ve her yerini düzgün şekilde kapattıktan sonra, bir çay süzgeci yardımıyla, üzerine Kakao serpelim.
 
Tiramisu soğuduktan sonra, üzerine Streç Film kaplayıp, en az 2 saat buzdolabında bekletip, bu şekilde servis yapalım.
 
Afiyetle birkaç dakika içinde silinip süpürüldüğüne şahit olacaksınız:)

ŞİMDİ DE RESİMLİ ve DETAYLI ANLATIMI :)
 
KREMANIN HAZIRLANMASI
 
Süt, Yumurta Sarıları, Un ve Şekerin hepsini bir tencereye alıp, Mikserle 3 dakika karıştıralım.

Yumurta Sarılarının nasıl Beyazından ayrıldığını bilmeyenler için benim bildiğim ve uyguladığım en basit yöntemi hemen anlatıyorum.

Öncelikle aynen resimdeki gibi yumurtanın en tepe noktasından minik yani yaklaşık 1 ya da 1,5 cm çapında gibi bir delik açın. Bunun için, ucunu çok hafifçe bir yere vurup, sonra elinizle düzgün bir delik açmaya çalışmanız yeterli.

Sonra bu yumurtayı ters çevirdiğinizde, içinden sadece piştiğinde Beyaz'a dönecek olan şeffaf kısmının aktığını göreceksiniz..

Kontrollü şekilde hafifçe sallayarak İyice tüm Beyaz'ın aktığından emin olduğunuz zaman, açtığınız bölümü biraz daha büyüterek, içinde kalan Sarı kısmını ayırmış oluyoruz. İşte Hepsi bu:
 
Bu biiiirrrr. Şimdi de ikinci yumurtanın Sarısını ayıralım.

Orta ateşte ve devamlı başında durarak, karıştırarak pişirelim.

Pıt pıt diye gözenek gözenek kaynamaya başladığı anda altını kapatalım ve içine 1 paket Labne peynirini ve Şekerli Vanilyamızı da katalım.

Bir kez daha mikserle 1-2 dakika kadar karıştıralım. Kremamız sıcak ve hazır.

KEDİ DİLİ BİSKÜVİLERİNİN HAZIRLANMASI
 
Savoyer Bisküvinin içinden çıkan 2 poşetten ilkindeki bisküvileri tepsinin altına yerleştirmeden önce ıslatacağız.

Hem sıcak olsun diye, hem de elimin ayarını kaçırıp büyük kısmını ilk bölüm için bitirmemek adına Ben, tüm Karışımı Tek seferde yapmak yerine, yarım ölçek yapıp, 2 kere hazırlıyorum. Yani listelenen malzemelerin yaklaşık olarak yarısını hazırlayıp, altta kullanılan bisküvileri ıslatmak için kullanıyorum.
 
Kremanın hazırlanması da belirli bir süre aldığı için bu sayede 2.kata kullanırken soğumamış oluyor. Malumunuz bisküviler sıcak karışımla daha iyi ıslanıyor.
 
Öncelikle Suyu kaynatalım

Yarım ölçek Kaynar Suyun içine yine tarife göre yarım ölçek Nescafe, Toz Şeker, Süt ve Baileys katıp karıştırarak bir karışım hazırlayalım.

Bu karışımı henüz SICAKKEN kullanarak, kaşık yardımıyla tek tek bisküvilerin her tarafını ıslatacak şekilde uygulayalım.

Üstüne kremanın yarısı kadar bir miktar döküp, tamamının üstünü kapatalım.

Yine Yarım ölçek Kaynar Suyun içine ve yine aynı tarife göre yarım ölçek Nescafe, Toz Şeker, Süt ve Baileys katıp karıştırarak ikinci bir karışım hazırlayalım.
 
Bu Sıvı karışımla üst kat için kullanacağımız 2.poşetteki bisküvileri de tek tek ıslatalım.

Alttaki sıranın tam üzerine gelecek şekilde dizelim.

Sonra en üste kalan Kremayı dökelim ve her yerini düzgün şekilde kapatalım

Şahsen bu sosun fazla miktarını kaşıklayıp yemeye bayılıyorum... Biz buna küçükken "Tencere sıyırmaca" derdik. Çoğu zaman çiğ kek harcına, en son konulan kakaosunu eklemek bahanesiyle yanaşıp, fırına verilmeden önce son bir hamle ile çay kaşığıyla daldığımı hatırlarım:)

Bir çay süzgeci yardımıyla, üzerine Kakao serpelim.

Tiramisu soğuduktan sonra, üzerine Streç Film kaplayıp, en az 2-3 saat buzdolabında bekletip, sonrasında servis yapalım.

"Geçenlerde bir Tiramisu yaptım ki, yeme de yanında yat!" diye anlatırken göstermek için, bir "hatıra fotoğrafı"nı çekmek isterseniz, şu an tam sırası!
 
Çünkü, birkaç dakika içinde afiyetle silinip süpürüldüğüne şahit olacaksınız:)
 
www.usengecsef.com

 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..