Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '13

 
Kategori
Sinema
 

Oz Büyücüsü ve güzel Cadılar

Oz Büyücüsü ve güzel Cadılar
 

OZ SİHİRBAZI VE CADILAR


Muhteşem ve Kudretli Oz

Yönetmen: Sam Raimi

Oyuncular: James Franco, Rachel Weisz, Mina Kunis, Michelle Williams

“Muhteşem ve Kudretli Oz” masalın en başına dönüyor. Panayır sihirbazı Oscar’ın, Oz ülkesine gelişini ve sihirbaza dönüşmesini anlatıyor. 1939’da çevrilen ilk filmde olduğu gibi siyah-beyaz 4:3 formatında başlayan öykü, Oz ülkesinin kapılarının açılmasıyla sinemataskop formatta, rengarenk bir masala dönüşüyor. Yönetmen Sam Raimi yetmiş yıl önceki “Oz Büyücüsü” ‘ nün izinden giden set tasarımları ve renklerle geçmişin ruhunu yaşatıyor. “Avatar” ve “Alis Harikalar Diyarında” nın set tasarımcısı Robert Stromberg geçmiş ve bu gün arasında fantastik bir köprü kuruyor. Bilgisayar efektlerinin mükemmelliğinden uzakta kalıp , setlerin “eskisi” gibi gözükmesine gayret göstermiş.    

Panayırlarda üç kuruşa yaptığı sihirbazlık numaralarıyla hayatını kazanmaya çalışan düzenbaz ve çapkın Oscar (James Franco), bindiği balonun hortuma kapılmasıyla hiç bilmediği bir ülkeye düşer. Cennet gibi rengarenk çiçeklerin ve bitki örtüsünün çevrelediği toprak yolda ilerlemeye başlar. Önce güzeller güzeli cadı Theodore (Mila Kunis) ile tanışır. Arkasından kanatlı bir maymunu öldürücü sarmaşıklardan kurtarır, arkasından porselen kızın kırık bacaklarını yapıştırır. Theodore ilk görüşte abayı yaktığı Oscar’ın ülkeyi kötü cadıdan kurtaracak beklenen sihirbaz olduğunu düşünür. Birlikte  Yakut Kent’e giderler. Oscar burada hiç ummadığı bir cadı savaşının ortasına düşecektir.  

Kötü cadılar Theodore,  Evanore (Rachel Weisz) ve iyi cadı Glinda (Michelle Williams) üç güzel oyuncunun varlığıyla unutulmaz seyirliğe dönüşüyor. Kırmızılar içindeki Kunis’in tutkusu, kusursuz güzelliğini önündeki fanusun yeşil kötülüğüyle gölgeleyen Weisz ve içindeki masumiyeti, vücudunu saran bembeyaz kıyafetiyle gösteren Williams tarihin en karizmatik cadıları arasında yerlerini alıyorlar.

Oscar sihirbazlık numaralarıyla değil, hayranı olduğu Edison’un 19. Yüzyıl sonlarında keşfettiği, hareketli resim çekicisi Kinetograf’ı kullanarak cadılara karşı savaşı kazanarak aklın her türlü sihirden üstün olduğunu gösteriyor. Oz ülkesinin sihirbaz beklentisi gerçekte akıllı bir başkan göndermesi oluyor. Kameranın ilkel modelinin böyle fantastik bir öyküde kullanılması da sinemaya güzelleme olarak öyküye yakışıyor.

Yönetmen Sam Raimi çıktığı “Örümcek Adam” maceralarından sonra sinemanın en klasik masalından da alnının akıyla çıkıyor.

          

 

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..