Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '14

 
Kategori
Siyaset
 

Öz eleştiri zamanı...

Sevgili dostlar,

Bu gün sizlere, yolsuzluklara, ses kayıtlarına, para kasalarına, ayakkabı kutularına karşın 30.03.2014 günün yapılan yerel seçimleri AKP’nin nasıl kazandığından söz etmeyeceğim.

Oy kullandığım günden beri, cumhuriyeti kuran, devrimleri gerçekleştiren, uygar ülkeler arasında yer almamızı sağlayan, dünyanın birçok uygar ülkesinde yokken kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını veren CHP seçmeni olarak özeleştiri yapmak istiyorum.

CHP, 14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra, bu güne kadar hiçbir zaman tek başına iktidar olamadı.

Merak ederek genel seçim sonuçlarından yaptığım araştırmaya göre o günden bu güne kadar CHP aralıklarla koalisyon hükümetleri olarak 9 yıl 6 ay 22 gün iktidarda kalmıştır.

Bunu ortalama 10 yıl sayarsak, bu süre içinde CHP 54 yıl sürekli Ana muhalefet görevini yapmıştır. (18.04.1999 tarihinde yapılan genel seçimlerde %10 barajını aşmadığı için meclis dışında kalmıştır)

90 yıllık geçmişi olan CHP’nin neden iktidar olmadığı nedenlerine baktığımızda;

-CHP içinde oluşan guruplar arasındaki çekişme daima partiye zarar verdiği için taban rahatsız olmuş ve çoğu zaman sandığa gitmemeyi yeğlemiştir.

-Uzun dönem parti başkanlığını yapanlar, hep benmerkezci davranıp, küçük olsun benim olsun politikalarını izlemişlerdir.

-Genel ve yerelde seçilenler, halkı kucaklamak yerine, ulaşılması zor birer yönetici eğiliminde olmuşlardır.

-Partiye emek verenler, gerektiğinde beklediklerini alamamış ve küskün guruplar oluşmuştur.

-Bir kez seçilen, her dönem aday gösterilmeyi bir hak olarak görmüş, gençlere ve diğer parti emekçilerine fırsat vermemiş ve seçilmediğinde de başka partilerden aday olarak partisine zarar vermekten kaçınmamıştır. (her seçimde olduğu gibi 2014 yerel seçimlerinde daha çok bunun açık örnekleri görülmüştür.)

-Parti Meclisine seçilenler, politikayı tapulamış gibi her seçimde toptan seçilecek yerlerden aday olmuş, bu durum sıra bekleyen tabandakilerde küskünlüğe neden olmuştur.

-Her dönemde lider olanlar, diğer düzen partileri gibi ya sulta (otorite) kurmaya çalışmışlar veya Tüzük gereği sağlanması gereken disiplini sağlayamamışlardır.

-Parti Genel merkezinde, birbirlerine ve uygulamalarıyla patiye zarar veren guruplar hiç eksik olmamıştır.

-Çoğu zaman kadın ve gençlik kollarından gereği gibi yararlanılmamıştır.

-Uzun yıllar iktidar olmamasına karşın yurttaşlar arasında oluşan “Halk Partisi ne yaptı ki”  olgusu giderilememiştir.

-Laikliğin, özü itibarıyla din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesi olduğunu, laik bir ülkede din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasının anayasa gereği zorunlu bulunduğunu, yurttaşlara anlatılıp benimsetilmesi yerine, sanki laiklik dinsizlikmiş gibi dine saygılı laiklik diye bir söyleme sığınmamak gerekmektedir.

-Bu günkü ortamda, özdeyişte dendiği gibi Un var, yağ var şeker var neden helva yapmıyoruz?CHP’de bilgi var, birikim var, yurt sevgisi var, dürüstlük var,  büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK aydınlanması var, neden iktidar olamıyoruz?

Oturup düşünmek, hiç çekinmeden özeleştiri yapmak, tarikatlardan, sağdan değil, Cumhuriyet felsefesini içselleştirmiş aydınlarından kadrolar oluşturup iktidara yürümek gerekir diyorum.

Söz konusu olan laik Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk aydınlanması ise gerisi teferruattır.

Atadan CHP’li olarak yüreğim yandığı için bu özeleştiriyi yapıyor ve öneriyorum.

Yüreğiyle bu özeleştiriye katılan varsa parmak kaldırsın.

Yoksa yıllarca muhalefetten kurtulamayız. 31.03.2014

Gündüz AKGÜL

Emekli Cumhuriyet Savcısı

 
Toplam blog
: 310
: 504
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Adaletin mülkün temeli olduğuna inanarak 32 yıl adalet görevini yaptığım için mutluyum ..