Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Öz geçmiş mi, Öz tanım mı? Öz gelecek mi?

Öz geçmiş mi, Öz tanım mı? Öz gelecek mi?
 

İnternetten alınmıştır


ÖZ GEÇMİŞ Mİ? ÖZ TANIM MI?

Kişisel sunumların ve iş görüşmelerin ana dökümanının genel isminin CV = özgeçmiş olduğunu iş dünyasına adım atmış her İK öğrenmektedir. 

Özgeçmiş bir İK nın eğitime başladığı okullardan bulunulan güne kadar ki meslek yaşamı seyrini ifade etmektedir.

Ben yaptığım iş görüşmelerinde birçok insanın öz geçmişinde sunduğu branştan veya talep ettiği pozisyondan farklı özelliklere fonksiyona sahip olduğunu gözlerken; öz geçmişten çok öz tanımın önemli olduğunu algılıyordum.

Öz tanım öz geçmişin ürünü de öz geçmişten bağımsız da olabilir, ö zgeçmiş bir seyahat ise öz tanım beyinde kalan izler gibidir ve esas olanın öz tanım olduğu kafamda giderek berraklaşmaya başladı.

Özgeçmiş bir hikayedir ama öz tanım İK nın kendini tanıma ve tanımlayabilme düzeyine geldiğinin somut göstergesidir. Bir insan kendini tanıma tanımyabilme düzeyine gelmişse potansiyelinin hak ettiği başarıyı gerçekleştirmeye en uygun en yakın haldedir.

Bu doğrultuda aldığı eğitim veya bir şekilde iş yaşamına başlamış insanın her yıl başı kendini yeniden tanımlama eksersizi yapması giderek kendini keşfetmesine, tanımlamasına ve sonraki iş yaşamında doğru sunum ve iş talebine en sağlıklı alt yapıyı oluşturacağını düşünüyorum.

Öz tanımı sorgulamanın alt yapısını KENDİNİZİ TANIYOR MUSUNUZ? başlıklı blogumda bulabilirsiniz veya bir uzmanla detaylı çalışma yaparak daha net bir tanıma ulaşılabilir.

Ben mi? kendimi en objektif 45 yaşında tanımladım ve geçen yıllara üzüldüm...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZ GELECEK Mİ?

Görseldeki karikatür çok önemli bir konuyu çarpıcı bir şekilde özetlemiş; özgeçmiş tamamda esas olan özgelecektir, olunmak istenen durum veya tek kelime ile vizyondur.

İnsanın geçmişi nitelik birikimidir ama esas olan aynı çizgide devam etmek isteyip istemediği veya birikimini ne şekilde kullanmak istediğidir.

Birey özgeçmişinde biriktirdiklerini yeniden yorumlayarak en çok istediğini yapmaya yöneldiğinde geçmişte yaptıklarından farklı bir işe başlayabilir. Bu durum çok olağandır ve birey tarafından doğru yönetilirse hak ettiği başarıyı doygunluğu yakalaması yaşaması mümkündür.

Bireyin kendini yaşabilmesi kapasitesini tam kullanabilmesi; yaşamının hangi aşamasında olursa olsun kendini net tanımlayabilmesine kalan ömrüne uygun bir tanım (yaşam planı) yapmasına ve hedeflerine uygun bir strateji oluşturup uygulamasına bağlıdır.

Birikimi özetleyen özgeçmiş önemlidir ama esas olan, oluşan bireyin neler yapabileceği ve yapabileceklerinden kendine en uygun olanın ne olduğunu belirleyebilmesidir.

Özgeçmişten üretilecek özgelecek programının bireyin kendisi tarafından özetlenip bir uzmandan destek alınarak netleştirilmesi bireyin yaşamında tahmin edilemeyecek boyutta olumlu pencereler açabilir, durumundan memnun olmayan her birey oturup kendini yaşabileceği bir özgelecek çalışması yapar ve gerçek bir uzmandan destek alırsa toplumsal doygunluk ve verimlilik düzeyi de artar.

Özgeçmiş önemlidir ama hangi yaşta olunursa olunsun esas olan uygulanabilecek özgelecek tasarımıdır.

Daha doygun keyifli mutlu gelecekler dileğiyle...

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..