Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '20

 
Kategori
Dünya
 

ÖZE DÖNMEK

Taa Ortaçağ dönemlerinde küçük tuccarların oluşumuyla başlamış ve daha sonra 1800'lü yılların ortalarında ortaya çıkmış olan ve günümüze kadar devam eden sanayi devrimi üretim makineleri buharlı makineler uçak ve benzeri teknoloji ürünleri üretimi dönemleriyle üç sanayi devrimi yaşanmış, en son olarak da dijital dönem dediğimiz dördüncü sanayi devrimi yaşanmaktadır dünyada.

Filozof Adam Smith tarafından modern ekonomi olarak kabül edilen kapitalizm sisteminin bir düzen olduğunu da vurgulamıştır.

Kaitalizm, emek sermaye ve rant üçlüsüyle hayatını sürdürmekteyken, emekten ve eşitlikten yana olan Sosyalizm ilkesi doğmuş ve uzun zaman yaşamını devam ettrmiş olsa da kapitalizme yenik düşmüş ama düşünsel olarak varlığını sürdürmektedir.

İlk olarak Avrupada başlamış olan Kapitalizm sistemi daha sonra 1980'den sonra ülkemizin yörüngesine de dahil edilmiştir sancılı olara.

Sancılı deyimini kullandım çünkü o dönemde bir türlü meclisten geçirilemeyen 24 ocak kararlarını ancak askeri bir darbe ile geçirilebileceğini düşünen ABD, CIA tarafından ülkede sağ ve sol ideolojileri harekete geçirerek kardeşi kardeşe öldürterek terör ortamını oluşturarak askeri darbeye bilinçli bir şekilde yönlendirdi ve 80 darbesi yapıldı, ardından Özal dönemiyle Serbest Piyasa Ekonomisi (kısaca Kapitalizm) hayatımıza girmiş oldu ve tüm feodal ilişkilerimizi ters yüz etti, en yakın bireylerimize zarar vermeye başladık çıkarlar uğruna.. Zaten kapitalizm düzeni feodalizmi yok eden bir düzen olduğunu biliyoruz. Dolayisiyla feodal ilişkiler kendiliğinden sıfırlanmaya yüz tutmuş oldu ülkemizde.

Henüz geç kalınmış değil. Elbette ki eski feodal ilişkilere yeniden dönmek mümkün değildir ama en azından bu Corona süresinde insanlar kendilerini sorgulamalı ve meta ilişkilerinden dolayı yanlışlarını belirlemeli ve özüne dönmelidir. Çünkü bu insanların özünde doğruluk kuramlarıyla donanım halindeyken kapitalizmin acımasız yönleriyle özlerini kaybetmeye başlamışlardır.

Kapitalizm sistemiyle savaşmanın bir yolu da, kapitalizm kurallarına uymamaktan geçer unutmayalım. Kapitalizm sisteminin acımasız kuralları gücü varsa (ki, var), bizlerin de o kurallarına uymama gücüne sahipizdir bunu da unutmayalım.

Dünya ekonomisi Corona ile birlikte uzun zaman dilimi sonrasında yeni dijital devrim ile daha insan odaklı bir sisteme doğru evrileceğini öngörebiliriz. Bu yeni sistem hem kapitalizm hem sosyalizm sistemlerinin buluştuğu bir sistem olacağını düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..